Värnamo-AIK: 0-1 (0-1)

Värnamo förlorade mot AIK efter ett tidigt ledningsmål från Pittas.

Värnamos frustrerande trend fortsätter, det blev nämligen förlust mot AIK och därmed har man åtta omgångar utan vinst. Rädslan för att åka ur Allsvenskan gör sig fortfarande gällande och IFK är seriens sämsta lag mellan matchminut ett och matchminut femton. Det sistnämnda var något som bekräftades mot AIK.

Redan i den fjärde minuten så gör nämligen AIK det som skulle visa sig vara matchens enda mål. Pittas och Guidetti kommer mot några backar, cyprioten passar till Guidetti som i sin tur spelar tillbaka på ett tillslag. Samtidigt som passningen kommer så har Pittas tagit en smart löpning bakom Steinwender som därmed tappar sin markering. Pittas tar emot bollen i löpsteget och placerar sedan in 1-0.

Matchbilden som följer är enkel att beskriva, IFK för matchen samtidigt som AIK försvarar sig. Det är dock en situation som gynnar stockholmarna, i alla fall under den första halvleken. Värnamo har nämligen svårt att hantera deras höga och aggressiva press, matchen blir lite av ett ställningskrig med mycket boll i de centrala zonerna. Det är IFK som skapar merparten av chanserna men det är i huvudsak skott utanför straffområdet som blockeras eller går utanför.

IFK:s backar har ganska lite att stå i under den första halvleken, men när väl AIK anföll så var det en osäker försvarskonstellation som de mötte. Försvararna var något passiva och ibland var det inte riktigt synkat. AIK:s bästa chans, utöver målet, kommer i den 42:a minuten. Celina får en frispark och den skickas in i boxen där den går mot den bortre stolpen. På bortre finns Papagiannopoulos som nickar bollen mot målområdet och där det blir det trångt. Bollen hamnar hos Tiedemann-Hansen men den sistnämnde får en felträff. Därefter lyckas Larsson få en kroppsdel på den och sekunden därpå rensar Grozdanic.

I den situationen har IFK flyt, men några minuter senare så var marginalerna mot Värnamo. I den andra tilläggsminuten så får man nämligen ett jätteläge då Alsalkhadi har bollen och slår en svepande passning mot Adjei. AIK-försvaret tror nog att bollen ska gå ut över kortlinjen och slappnar av samtidigt som Adjei tar jobbet hela vägen. Det leder till att ghananen kan styra in ett klockrent inspel och inne i boxen finns en framåtrusande Larsson. Den sistnämnde hamnar i en tap-in-situation men tyvärr så träffar han med benskyddet vilket gör att skottet går utanför.

Under den andra halvleken så känns det som om IFK får i gång maskineriet, man är bra på att spela sig ur AIK:s press och tar sig ofta in på den sista tredjedelen. Därutöver så finns det också flera bra bollar in i straffområdet men där tar det oftast stopp.

Bland de bättre chanserna finns en i den 59:e minuten när Larsson slår en passning in i boxen samtidigt som Zeljkovic tar en löpning. Den sistnämnde får ett skottläge men det blockeras. Två minuter senare så slår Wenderson ett bra inlägg som går mot en yta där Alsalkhadi och Thern befinner sig. Det är Simon som är närmast att få huvudet på bollen men timingen är inte den bästa, han blev nog lite distraherad av sin lagkamrat.

Många trodde nog att IFK skulle kunna få med sig minst en poäng, men i slutändan var det alltför svagt i offensivt straffområde. Det finns knappt några ”farligheter” att rapportera om. Förvisso började Värnamo attackera med fler man på slutet och dessutom ficks Voelkerling-Persson och Näsström äntra plan. Det är två långa spelare som därmed är ett hot i offensivt straffområdet. Båda två är också inblandade i varsin chans. I den 84:e minuten så kommer ett inspel från Le Roux som går mot Joel men han styr det utanför. Tre minuter senare så lobbar Winsth in bollen i boxen och Thychosen verkar missbedöma bollbanan. Hans försök till rensning misslyckas och det ger Näsström en chans men han skjuter utanför.

Värnamos försök till offensiv anstormning är, trots ett tappert försök, blek. AIK är stabila på slutet och lyckas täppa till ytor samt freda sitt defensiva straffområde på ett bra sätt. För Värnamos del så blir den andra halvleken lugn när det handlar om försvarsspel, IFK:s backar hade knappt något att stå i.

Hur ska man betrakta insatsen i sin helhet? Trots ett negativt resultat så finns det bra delar. Värnamo var vassa mellan straffområdena och visade prov på rörlighet samt bolltrygghet. Wenderson gör en fin insats och även Le Roux steppade upp i jämförelse med tidigare matcher. Sydafrikanen sökte ofta boll och slet rejält fram till slutsignal. Även Adjei förtjänar beröm.

Ser man på statistiken så hade IFK 2.06 i xG och för AIK var det 1.54 samtidigt som avsluten visade 17-9 till Värnamos fördel. En tolkning av det kan vara att IFK förtjänade att få göra ett mål och således få med sig en poäng. En annan bra sak för IFK är att bottenkonkurrenterna också tappade poäng. Just nu är Värnamo bara en poäng bakom IFK Göteborg på 12:e plats och fyra pinnar bakom Norrköping. Rent poängmässigt är det långt ifrån kört.

Samtidigt så finns det också negativa saker att ta upp. Av totalt 17 avslut så var det noll som gick på mål och det var få gånger man kom till konkreta lägen i straffområdet. Värnamo brister både när det gäller omställningar och spel mot en stående backlinje, även de fasta situationerna är inget att hänga i grannen. I den första halvleken så var tempot lågt i passningsspelet, men det förbättrades efter halvtidspausen.

Problemen i offensivt straffområde bidrog också till att man funderar kring Sibilias laguppställning samt byten. Han sätter både Kalu och Voelkerling-Persson på bänken, det är två storväxta anfallare som är bra på huvudet. I stället blir inläggen slagna mot Thern, Zeljkovic och Alsalkhadi vars primära styrkor inte är huvudspelet.

Till Sibilias försvar så kan det sägas att det tidiga målet lär ha haft en stor påverkan på matchbilden. Det bidrog nämligen till att AIK kunde backa hem och centrera vilket i sin tur ledde till flera inläggsförsök från Värnamo. Om det i stället varit 0-0 så hade kanske Sibila fått ut mer av sin förstaelva.

Samtidigt så gör han besynnerliga byten. I den 61:a minuten gick Larsson ut i stället för Winsth, en defensiv spelare mot en annan. Samtidigt byttes Alsalkhadi ut medan Bustos kom in, och tio minuter senare Adjei i stället för Johansson. Det båda inhopparna är förvisso tekniskt skickliga spelare som är bra på små ytor, det är dock inga fysiska bjässar som kan trängas i straffområdet. Voelkerling-Persson och Näsström kommer förvisso in, men det var i den 81:a minuten. Man kan fundera kring hur matchen hade slutat om Mravac varit på sidlinjen, troligen hade antingen Joel eller Kalu varit med från start.

Ett annat orosmoln är backlinjen som fortsatt svajar. Mot AIK så blir försvaret stabilare ju längre matchen går, men man mötte knappast ett ultraoffensivt lag. Både Grozdanic och Steinwender har visat sig vara benägna att göra individuella misstag. Larsson är nog Värnamos bästa försvarare, men han gynnas knappast av att flyttas runt i backlinjen. Senast var han högerback.