Lagbanner
Värnamo-Halmstad: 1-3 (0-3)

Värnamo-Halmstad: 1-3 (0-3)

Värnamo förlorade med 3-1 mot HBK, målskytt för IFK var Viktor Bergh.

IFK Värnamos 2024 har, på flera sätt, börjat dåligt, men efter vinsten mot Sirius och den positiva insatsen mot AIK så fanns det förhoppningar om att en vändning hade påbörjats. Det fanns således en försiktig optimistisk känsla inför matchen mot Halmstad BK.

Om man ska ha en chans mot Halmstad så bör man undvika att hamna i underläge, HBK är nämligen ett defensivt starkt lag som det är svårt att vända en ledning mot. Därutöver så har Värnamo haft det svårt mot låga och täta försvar.

Med detta i åtanke var det minst sagt olyckligt att IFK hamnade i ett tidigt underläge. Redan efter fem minuter så kommer ett inspel från Vinicius och en omarkerad Olsson trycker in 1-0 inne i straffområdet. Vem som ska markera Olsson förblir en noterbar fråga, kanske är det Kotto eftersom han är närmast målgöraren? I sekvensen kan för övrigt Larsson få kritik, han bör nämligen rensa Vinicius inspel men verkar missbedöma bollen och/eller få en felträff.

En minut senare blir uppförsbacken ännu brantare. Återigen är det Vinicius som har bollen på kanten och levererar ett inspel varpå inspelet hamnar hos Mohammad som kan peta in 2-0. Inne i straffområdet finns Larsson, Wenderson, Kotto, Bergh samt målvakten Andersson men ingen får undan bollen och ingen markerar målskytten. Det är för övrigt ett svagt målvaktsingripande, Andersson borde nämligen plockat inspelet i famnen.

Efter den chockartade inledningen så har Värnamo svårt att komma in i matchen. Man har förvisso mycket boll men tempot är lågt och de offensiva spelarna är stillastående. Det kommer några försök till nyckelpassningar men det är enkelt för det rättvända Halmstad att försvara sig mot. Värnamo hade det också jobbigt med duellspellet där man oftast vägde för lätt.

För en neutral supporter så var nog matchen ganska tråkig eftersom det hände så pass lite. I den 34:e minuten blev det dock lite mer spänning. Andersson har bollen och han slår en idiotpass rakt till Granath varpå anfallaren försöka lobba in den från distans. Granaths försök går dock utanför.

Tre minuter senare så har Värnamo sin bästa möjlighet dittills. Thern slår in en frispark i straffområdet och målvakten Rönning kommer ut fel och lyckas inte boxa undan bollen utan den går i stället mot mål via Kotto. Mittbacken Baffo är dock med på noterna och rensar.

I den 44:e minuten avslutas halvleken med ett nytt HBK-mål. Bortalaget har inkast och bollen kastas in i boxen där Olsson skarvar vidare den till Mohammad som styr in den efter att Larsson tappat markeringen på honom.

Det står alltså 3-0 i halvtid och i paus görs en förändring, Näsström går ut medan Winsth kommer in. Förändringen får en positiv påverkan, Winsth kommer nämligen in med mycket energi, är löpvillig och kombinerar med medspelarna. Värnamo startar den andra halvleken bra, spelarna är på hugget och lirar fint vilket gör att HBK sjunker lågt.

I den 51:a minuten så tar Winsth bollen från Vinicius och det är få spelare Halmstad-spelare på rätt sida. Winsth passar till Zeljkovic som får bollen inne i boxen varpå ett skott avfyras men det blockeras. Utöver det så har Winsth ett farligt inspel och det finns också ett omställningsläge där Johansson och Engvall kombinerar men det leder inte till något konkret.

IFK är alltså bra under halvlekens inledande kvart men därefter sjunker tempot och HBK får matchbilden dit dem vill. Det är mycket spel mellan straffområdena men inuti boxarna så är det få konkreta saker som sker, även Halmstads kontringsförsök är uddlösa.

I den 73:e minuten väcks dock lite hopp. Winsth slår ett inlägg och bollen hamnar hos Engvall som passar till Bergh. Ytterbacken har Ofosu-Ayeh framför sig men lyckas finta snabbt i sidled och får sedan en kalasträff med högern vilket resulterar i en reducering.

Det blir dock aldrig någon ”riktig” spänning, Värnamo har nämligen svårt att skapa fler konkreta chanser. Förvisso har Zeljkovic en bra nick på tillägg men Rönning räddar, det slutar därmed 3-1.

Både resultatet och den spelmässiga insatsen är besvikelser, inför matchen kändes nämligen en vinst som en realistisk målsättning. Synen på den målsättningen reviderades dock efter sju minuter när HBK ledde mötet med 2-0. I slutändan vann hallänningarna rättvist och Mravac har en del att fundera på.

Den första halvleken var under all kritik och frågan är om den nivån på spelet ens håller i Superettan, förmodligen inte. Förvisso höjer sig Värnamo under den andra halvleken, men man var aldrig nära att få med sig något. Att man höjer sig kan delvis förklaras med att Halmstad ledde med 3-0 när halvleken startade vilket nog resulterade i att deras spelare blev mer avslappnade och kanske lite passiva.

En sak som stack ut när elvan publicerades var backlinjen, den bestod nämligen av Johansson-Larsson-Kotto-Bergh. Johansson är ingen högerback utan en högerytter med primärt offensiva styrkor.

Att döma av matchen var tanken att Larsson skulle agera som en hybrid mellan mitt- och högerback. Om Victor tog steget ut på kanten så skulle Wenderson gå ner centralt, om Larsson var centralt så var ofta Adjei på högerkanten. Med facit i hand var det en strategi som inte fungerade, yttern Vinicius kom nämligen loss enkelt och var inblandad i de två första målen.

Vidare så var försvaret inuti boxen, på inlägg och inspel, undermåligt. Det märktes vid alla tre målen. Det var väldigt ihåligt och rörigt där en eller flera motspelare lämnades fria och IFK blev alltför bolltittande.

Det ska föras till protokollet att Värnamos defensiv gör en godkänd andra halvlek där man stoppar Halmstads kontringsförsök.  

Mravac bör nog försöka sätta en tydlig fyrbackslinje för att få till en trygg defensiv struktur. Med de spelarna som är tillgängliga så är nog Winsth-Larsson-Hasic-Bergh det bästa alternativet, när Grozdanic kommer tillbaka så lär Hasic eller Winsth få flytta på sig.

Mot Halmstad så var för övrigt Rasheed på bänken vilket kan tolkas som att han är fit for fight. Kanske är det också lämpligt att göra ett målvaktsbyte, Andersson har nämligen släppt in 13 mål på 6 matcher.

Även i offensiv riktning finns det rum för utveckling. Den första halvleken bestod av lågt tempo och få öppnande djupledslöpningar vilket gynnade Halmstads defensiv. Även duellspelet på offensiv planhalva var inget att hänga i grannen, Halmstad var nämligen mer aggressiva och först på andrabollarna.

Det förbättrades dock efter paus där det var bra passningsspel utanför straffområdet och fina positionsförflyttningar. Det var särskilt bra på högerkanten där Johansson och Winsth kombinerade, kanske skulle det kunna bli ett framgångsrecept framöver.

Problemet med offensiven är dock att det trots bra kombinationer skapas få konkreta möjligheter. Den där sista skickligheten saknas och relationerna mellan de offensiva pjäserna är fortsatt något som måste bli bättre för att Värnamo ska bli mer slagkraftiga.

En spelare som Adjei skulle kunna användas för att illustrera Värnamos offensiva problem. Han är väldigt bra på små ytor och teknisk, samt har ett driv framåt. Han har dock svårt med beslutsfattandet och håller i bollen för länge ibland. Dessutom så hade han det kämpigt mot det aggressiva HBK vilket bidrog till att han föll i några dueller.

Slutligen vill jag säga att Winsth var en positiv injektion när han kom in, utöver att han spelade bra så manade han på lagkamraterna och visade varför han är kapten.


 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2024-05-01 19:26:00
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo