Värnamo-Mjällby: 1-2 (0-1)

Värnamo förlorade med 2-1 mot Mjällby. Hemmalagets målskytt var Kalu som är en av vårens positiva överraskningar.

En speciell vår som bestått av flera motgångar avslutades med en 2–1-förlust mot Mjällby. Resultatet innebär att Värnamo är på 12:e plats i tabellen, det är endast fyra poäng ned till direktnedflyttning men samtidigt är IFK bara fyra poäng bakom sjuan AIK.

Matchen började på sämsta möjliga sätt: Mjällby får ett inkast som kastas in i straffområdet, Petterson skarvar mot Brorson som i sin tur gör 1-0. Det hade gått ungefär 45 sekunder på matchuret när målet kom och det var därmed uppförsbacke direkt.

I den åttonde minuten så har gästerna ett nytt långt inkast och återigen får inte IFK undan bollen. I stället ges Herman Johansson en skottmöjlighet men det blockeras och i stället uppstår en omställning där Engvall och Kalu kommer mot en ensam Mjällby-försvarare. Det är Engvall som är bolldrivande och han söker Kalu med en passning. Passningen blir dock för lång vilket leder till att Kalu hamnar i en dålig vinkel samtidigt som flera gulklädda spelare hinner ta sig in i straffområdet. Anfallet avslutas med två avslut från Zeljkovic men bägge blockeras.

Halvleken är ganska jämn och båda lagen har bra stunder. Värnamo är relativt bra på att passa runt utanför straffområdet men fick det desto svårare när man skulle ta sig in i boxen. Även Mjällby var trygga med bollen vilket gjorde det svårt för IFK att lyckas med återerövringen i pressingen.

De är få farliga målchanser under den första halvleken, utöver målet och Värnamos kontring i den åttonde minuten. Förutom dessa så finns också ett läge i den 33:e minuten, en gulklädd spelare håller i bollen och passar till Röjkjaer samtidigt som Hasic pressar den nyss bollhållande spelaren. Det leder till att det uppstår en fri yta i straffområdet, eftersom Bergh inte kliver in och täcker upp för Hasic. Det ger Bergström mycket yta och efter ett inspel från Röjkjaer så styr han upp bollen i ribban.

Det är 1–0 i halvtid och den andra halvleken börjar intensivt från båda lagen. I den 51:a minuten så kommer Engvall ensam mot Pettersson och anfallaren får iväg ett avslut men det går rakt på målvakten Törnqvist. Två minuter senare så är samme Pettersson aktiv på motsatt planhalva, när han får en nickmöjlighet i samband med en hörna.

I den 60:e minuten så slår Zeljkovic en passning i djupled som går mot Bergh. Ytterspringaren levererar sedan ett inspel till Engvall, som är i målzonen, men anfallarens avslut går utanför.

Fem minuter senare så kommer i stället 2-0 för gästerna, en långboll blir slagen mot en yta där Ståhl tampas med Bergh och Larsson samtidigt som Bergström är på väg upp i anfallet. Ståhl lyckas, efter en tuff kamp mot Bergh, vinna den fysiska duellen och en 2-mot-1-situation uppstår där Ståhl samt Bergström kommer mot Larsson. Ståhl gör inga misstag utan passar enkelt till Bergström i sidled som placerar in 2-1.

Till protokollet ska det föras att Ståhl ger Bergh en rejäl tryckare i kampen om bollen och en annan domare hade nog blåst frispark till Värnamos favör.

Mjällby lyckas dock inte stänga matchen utan det blir en spännande avslutning, i den 73:e minuten kommer nämligen en reducering, Winsth passar bollen i djupet mot Carl Johansson som slår ett inlägg som Kalu nickar in.

Två minuter senare så är det återigen oroligt i Mjällbys straffområde. Johansson passar bollen till Kalu som får den felvänd i straffområdet. Kalu har en motspelare i ryggen men klackar den och det är nära att Johansson kan få en skottmöjlighet men en gulklädd spelare stoppar honom med en tuff närkamp. I stället kommer bollen till Bergh som avslutar men bollen blockeras på linjen.

Värnamo pressar Mjällby på slutet, man får upp många spelare i anfallen samt bollar in i boxen. Det blir dock ingen superchans på slutet, det främsta är ett inlägg från Bustos som går mot en yta där Bergh och Kalu står. Det slutar med att Bergh nickar utanför, det verkar dock som om spelarna distraherar varandra i ögonblicket.

För Mjällby så har för övrigt Jagne en chans att avgöra matchen i samband med ett friläge. Det är dock något som han misslyckas med.

Varken han eller Mjällby lär dock gräma sig över det. I slutändan så vinner nämligen gästerna med 2–1 och Värnamo förlorar återigen på hemmaplan. Det är dock ingen ”dålig” insats enligt mig och det hade kunnat bli minst en poäng om IFK haft lite mer marginaler med sig.

Under flera stunder så ser det defensiva bra ut. Spelarna rör sig som ett sammansvetsat lag, ger varandra understöd och är tuffa i duellerna mot det fysiska Mjällby.

Samtidigt så är man ojämna i det försvarsmässiga spelet, ibland blir Värnamo nämligen passiva, enkla misstag görs och samspelet mellan backarna brister. Exempelvis är 1-0-målet billigt för Mjällby.

En annan begränsning är försvarsspelet på fasta situationer, särskilt när det kom till spel i luftrummet där Mjällby hotade flera gånger. Mittbacksduon Larsson-Hasic är förvisso inga dåliga försvarare, men jag upplever att Eriksson-Grozdanic, som spelade ifjol, är bättre i luftrummet än årets mittbackspar.

Mittfältsspelet gick i vågor, ibland hade Värnamo initiativet och ibland så hade Mjällby det. En positiv injektion var dock Näsströms inhopp i den andra halvleken där han hjälpte speluppbyggnaden med sin bollbehandling och duellspel.

I offensiven finns det positiva saker att rapportera om. Värnamo är bra på motståndarnas planhalva under den första halvleken men hade svårt att ta sig in i boxen. Under den andra halvleken så är det bättre ur den aspekten och man varierar offensiven, förutom kortpassningar så skickas nämligen inspel och inlägg in i boxen vilket bidrog till att det blev en del målchanser. Det ska dock påpekas att Mjällby var kompakta och spelade stenhårt inuti straffområdet vilket var en utmaning för Värnamo.

Kanske hade Värnamo behövt utmana med mer djupledsbollar under matchens inledande skeenden. Det var något som man gjorde när Carl Johansson kom in och det fick positiv effekt.

En person som jag vill omnämna efter matchen är Engvall som inte riktigt kan kvittera ut ett toppbetyg, han bränner nämligen tre chanser och slår bort bollen när han och Kalu har ett bra kontringsläge. Under våren har Engvall varit ojämn och inte lika spetsig som vi hoppats på.

Även Zeljkovic står för en ”mellanmjölk-insats” i matchen mot Mjällby. Han var passiv i pressingen och han syntes inte mycket på den sista tredjedelen. Trots att Zeljkovics säsong startade bra rent målmässigt så har han en halvdan vår bakom sig om man ser till helheten.

Desto roligare är det att skriva om Kalu. Han har visat att det är en spelare som håller allsvensk klass och han passar bra in som en ”nia” i Värnamos spel. Kalu har förmågan att hålla bollen i boxen och dessutom är det en bra avslutare vilket givetvis är viktigt att ha