Lagbanner
Värnamo slog Jönköping Södra.

Värnamo slog Jönköping Södra.

IFK vann med 2-1 mot Jönköping Södra efter mål från Voelkerling-Persson och Zeljkovic.

IFK Värnamo är vidare till Svenska cupens gruppspel efter att ha besegrat länsrivalen Jönköping Södra med 2-1. J-Södra befinner sig numera i division 1 södra och med lite mer än halva serien spelad så är man nia. Man är således ganska långt ifrån den positiva playoff-platsen.

Följande artikel blir dessvärre ganska innehållslös och med få analytiska inslag. Orsaken är att undertecknad dessvärre inte hade möjlighet att se matchen, i stället har jag tagit del av sekundärkällor. Förutom matchen så behandlas också Ingelsten-ryktet.

Värnamos elva var ganska ”blandad”. Det som avses är att Mravac inte gjorde någon ordentlig rotation. I stället ställde han upp med några ordinarie startspelare, exempelvis Wenderson och Steinwender, och några lirare som oftast börjar på bänken i Allsvenskan. Den första halvleken hade ett lågt tempo och var ganska chansfattig. IFK hade förvisso mer bollinnehav men man lyckades inte omvandla det till några farliga chanser. J Södra kan få eloge för sin kampvilja och sitt tuffa duellspel.

Antalet sevärdheter var fler i den andra halvleken, bl. a. så har Johansson ett friläge men det missade han. I den 73:e minuten så kommer 1-0 för hemmalaget. En grönklädd spelare har bollen på kanten samtidigt som flera Värnamo-spelare befinner sig i närheten. Den bollhållande spelaren väljer att byta sida, han slår alltså en passning mot den andra kanten och finner Strandsäter. Den sistnämnde hamnar en-mot-en mot Lohikangas och går vinnande ur den kampen när han placerar in 1-0 bakom Andersson.

Jönköping Södras glädje blir dock kortvarig. Tre minuter senare så får nämligen Adjei bollen på högerkanten och han hamnar ensam mot en motspelare. Adjei tar ett snabbt steg i sidled och slår in ett inlägg som når nyförvärvet Voelkerling-Persson som nickar in 1-1. I matchminut 86 så avgörs matchen när två inhoppare kombinerar. Det är Thern som levererar ett inlägg och via Zeljkovic så går det in i mål. Därefter så har inte J-Södra orken att sätta någon press på Värnamo utan matchen slutar just 2-1.

En spelare som har berömts efter tillställningen är Voelkerling-Persson som lirade 90 minuter. Han är stark i kroppen, bra på huvudet och har dessutom en hyfsad teknik. Med tanke på att Kalu är skadad så är Voelkerling-Persson mer än välkommen till Värnamo, det finns nämligen ingen riktig ”nia” i laget.

Utöver honom så var det ingen som utmärkte sig, exempelvis var både Le Roux och Alsalkhadi bleka. Det är spelare som brukar vara på kvisten men som har potential att slå sig in i startelvan. Det är dock svårt att dra för stora växlar av matchen. Bristen på skönspel kan förklaras med att det var en ”mid-week”-match där motivationen från Värnamos spelare troligen var låg. Det var nog svårt för många att ”tagga till”.

En sak som väckte mitt intresse är ett rykte som spridits bland supportrar, ryktet säger att J-Södras nuvarande tränare Patrik Ingelsten är aktuell för ett jobb hos IFK. Ingelsten är uppväxt i Hillerstorp, vilket ligger cirka 20 km från tätorten Värnamo. Vidare så har han faktiskt spelat för IFK men det var på ungdomsnivå.

Det som skulle kunna stärka tesen är att han känner Jonas Thern, både från hans unga år i Värnamo och när han lirade för Halmstad BK. Snacket kring Ingelsten till Värnamo är dock bara ett rykte, och faktum är att ingen journalist har tagit upp det.

Mravac är som bekant fortfarande Värnamos tränare, men det kan vara så att han är ute på tunn is. Andra halvan av september lär få stor betydelse för Anes, den 15 september väntar Kalmar, en vecka senare Västerås och tre dagar därpå Mjällby. Om matcherna resulterar i noll poäng så kommer hans aktie vara väldigt låg.

I det läget skulle det kunna vara så att ledningen i praktiken ger upp hoppet om allsvenskt spel 2025. Då skulle det vara rimligt att ”börja om” och förbereda laget inför en säsong i Superettan, bl.a. genom att låta Mravac gå och ta in Ingelsten. Det skulle ge den sistnämnde tid att börja forma laget.

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2024-08-21 16:46:24
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo