Detta talar för och emot ett bra svenskt mästerskap
Ikväll kliver Sverige in i VM. SvenskaFans går igenom förutsättningarna och vad som krävs för att blågult ska kunna ta sig långt.
FÖR: Målvaktsspelet
Sverige har genom alla tider haft ett målvaktsspel i världsklass, och detta gäller även i år.
Andreas Palicka är som alltid en målvakt i världsklass, och är bäst när det gäller (i slutspelet) – och bakom honom finns två andra duktiga målvakter som slåss om andraplatsen. Fabian Norsten som sedan 2023 spelar i danska topplaget Ålborg fick priset för matchens lirare i den andra landskampen mot Island. Dessutom ligger han på en delad andraplats i Champions Leagues målvaktsliga då han fått axla ett stort ansvar i klubblaget under hösten. Tobias Thulin som i höstas flyttade till Ungern och klubben PICK Szeged ligger "bara" på 17:e plats i samma liga, men har fem års mer erfarenhet i landslagssammanhang än Norsten. Oavsett vem som kommer vara först med att få byta av Palicka så är detta en trio som många motståndare kommer ha problem med att överlista.
EMOT: Många skadade nyckelspelare
En av våra viktigaste svenska spelare, Felix Claar, är fortfarande inte tillbaka från hälskadan han fick under OS i somras. I måndags var stjärnmittnian tillbaka på handbollsplanen hemma i Magdeburg för första gången, men han är tydligen inte redo för att kastas in i ett mästerskap. Claar är en av världens just nu bästa handbollsspelare; han utsågs till 2024 års bästa svenska spelare och även den bästa mittnian under säsongen 23/24 av det Europeiska Handbollförbundet. Det råder inga tvivel om att Claar hade varit extremt viktig för att Sverige skulle kunna få till ett bra mästerskap, och utan honom saknar Sverige en viktig spets i anfallsspelet.
Utöver Claar har Sverige även fått skador på Oscar Bergendahl och Max Darj, Sveriges bästa linjespelare sett över de senaste mästerskapen. Bergendahl skadade foten i december, och Darj utgick med en knäskada från VM-genrepet mot Island. Istället kallades först Olle Forsell Schefvert in till truppen för att täcka upp i zon 3 i försvaret, och därefter även Andreas Nilsson för hans kompetenser på mittsex-positionen i anfall. I och med tappet förlorade den svenska truppen två skickliga tvåvägsspelare, och i utbyte fick de en anfallare och en försvarare. När Nilsson och Forsell Schefvert ska spela kommer det krävas extra byten mellan anfall och försvar, vilket innebär ett sämre tryck i det svenska uppspelet och bättre kontringschanser för motståndarlagen.
Förlusten av Bergendahl och Darj kommer nog märkas av främst i försvaret och då i just zon 3, mittzonen. Detta är någonting de andra nationerna helt klart kommer ha koll på och försöka utnyttja, och det kommer innebära en hög press för spelarna som ska hjälpas åt i den zonen. En av dessa spelare är den unge linjespelaren Felix Möller som kommer få en viktigare roll i landslaget än förr. 22-åringen, som blev utlandsproffs i höstas spelar såväl anfall som försvar, och klarar han av pressen kan det innebära mycket speltid. Om Nilsson är den svenska linjespelaren med mer speltid kan det innebära ett hackigare svenskt uppspel.
Höga krav kommer ställas även på de viktigaste svenska anfallsspelarna. Det kommer vara viktigt att få igång skyttet från Eric Johansson, som är tillbaka i landslaget efter skadan som hindrade honom från att spela OS i somras. Även Jonathan Carlsbogård behöver komma igång framåt, trots att han främst spelar försvar i klubblaget Barça. Främst är det nog dock Jim Gottfridsson som måste prestera för att Sverige ska ha några chanser i VM – men "Gotte" är inte direkt rädd för att ta på sig ett extra stort ansvar.
FÖR: Nya tränarduon
Efter att Glenn Solberg hoppade av uppdraget som Sveriges förbundskapten i slutet av september blev det först klart att Michael Apelgren, tidigare assisterande tränare för landslaget, skulle ta över huvudansvaret – och kort därefter fick världen veta att Patrik Fahlgren kommer assistera Stockholmaren i uppdraget. "Apel" och "Falle" är gamla kamrater och samarbetet mellan dessa tros kunna flyta på riktigt bra. Totalt har de sju SM-guld som spelare och tre utmärkelser för Handbollsligans bästa tränare mellan sig. Dessutom har Apelgren som tränare blivit norsk mästare sex gånger och svensk mästare två gånger; han är helt enkelt en av Sveriges klart bästa tränare.
Båda tränarna är dessutom taktiska genier. Jag skulle räkna med att även när det ser mörkt ut så har de ett par extra äss i rockärmen – under förutsättningen att laget haft tillräckligt med tid att träna in dessa – som kan plockas fram i slutminuterna eller i de viktigaste matcherna.
EMOT: Nytt, nytt, och ännu mer nytt
De nya tränarna må vara skickliga, men förändringen är ändå en faktor som bör beaktas. Spelarna måste anpassa sig till nya röster och ett nytt spel; Apelgren inte är ju inte helt ny, eftersom han klev in som assisterande tränare i landslaget 2022, men det kommer fortfarande vara en stor förändring.
Med nya tränare kommer också en ny spelstil, något vi fick en försmak av i Sveriges genrep mot Island förra veckan. Andreas Nilsson, som inte var tänkt att medverka i VM och därmed inte tränat ihop med laget, berättade för Aftonbladet att spelet är "väldigt annorlunda mot vad vi har gjort förut" och att det är "nya namn och nya rörelser". Detta i kombination med att Sverige är en av de toppnationerna som haft minst tid på sig att spela ihop sig innebär att det kan se knackigt ut till en början. Om allting klickar kan det bli en succé, men det kan ta ett par matcher för Sverige att få ihop sitt spel.
Sverige har sex spelare i truppen med färre än 30 landskamper som inte ännu riktigt fått sitt genombrott i landslagssammanhang. I dessa sex ingår dock Sebastian Karlsson, högerkanten med 72 mål på 25 matcher i blågult, som gång på gång visar vilken världsspelare han är i såväl landslaget som i klubblaget. Resterande fem är ändå halv-nya ansikten där några kommer behöva axla ett större ansvar detta mästerskap än tidigare. Bortsett från detta är ju samtliga spelare i truppen skickliga handbollsspelare där majoriteten har spelat tillsammans förr, så någon form av bra handboll kommer det såklart bli oavsett.
Så hur kommer det gå för Sverige?
Jag tror dessvärre att det kan bli ett tufft första mästerskap för det nya tränarparet. Mina förväntningar är inte särskilt höga, kanske främst med tanke på skadeläget i den svenska truppen. Den minskade bredden i den svenska niometersuppställningen efter Claars skada, och den ökade pressen på spelare såsom Johansson, Carlsbogård och Gottfridsson kan bli avgörande – hur gick det i OS när Johansson var borta och kraven på resterande spelare var skyhöga? Och även om det uppställda anfallsspelet ordnar sig är frågan hur försvarsspelet utan Bergendahl och Darj kommer se ut.
Optimisterna tror att Sverige kommer bli bättre och bättre för varje match, kanske främst i anfallsspelet, medan pessimisterna anser att Sverige hade behövt mer att jobba med i försvaret. Blågult har två matcher de kan ägna åt att spela ihop sig innan den första riktiga styrkemätningen mot Spanien på måndag, som i sig inte är avgörande för Sveriges framtid i turneringen, utan mer viktig för att Sverige ska känna att de har en chans mot de bättre nationerna i tävlingen. Dessutom finns det en risk att vi i en potentiell kvartsfinal kommer få möta ett Danmark som i dagsläget känns i princip omöjliga att slå. Totalt sett tror jag att vi ska vara riktigt nöjda med en svensk femteplats.
…och vilka vinner då VM?
På tal om Danmark känner jag (precis som alla andra) mig ganska säker på att våra grannar i syd kommer knipa sin fjärde raka VM-titel. De har en ganska enkel första grupp, och det svåraste laget de kommer möta i huvudrundan blir Tyskland. De enda som kanske kan utmana Danmark är Frankrike, med stjärnorna Dika Mem och Elohim Prandi tillbaka på planen efter skadefrånvaro. Jag tror ändå att Danmark, trots att legendarerna Mikkel Hansen och Niklas Landin pensionerat sig från landslaget, har en högsta nivå som är klart över samtliga alla andra lags (och en lägstanivå över de flesta lagens topp).
Sverige går in i VM-turneringen ikväll klockan 20:30 mot Japan, matchen går att se på TV6 eller Viaplay.