Lagbanner
Nu måste hockeyn börja klättra
Vi klättrar vidare

Nu måste hockeyn börja klättra

Ishockeyspelande ungdomar mellan 7-20 år har minskat med ca 30 % sedan år 1999 till år 2006 i Stockholms stads ishockeyklubbar. År 1999 fanns det ca 3 300 aktiva bidragsberättigade (kommunalt LOK-stöd) ishockeyspelande ungdomar, år 2006 var denna siffra 2 349 St.

Det kommunala LOK-stödet är den måttstock som Stockholms stad använder i jämförelsen mellan idrotter, mellan olika delar av samma idrott (pojkar, flickor mm) för att se vart behovet av nya anläggningar, vart det finns anläggningar som kan användas till andra idrotter samt även hur Stadens resurser skall fördelas mellan de olika idrotterna baseras utifrån detta.

Enligt den statistik som Stockholms stad har använt i detta syfte för ishockeyns ändamål så är minskningen i runda tal 1 000 av dåvarande 3 300 har slutat spela Ishockey, i bästa fall för ishockeyn så har dessa 1 000 ungdomsspelare börjat att spela i Ishockeyklubbar utanför Stockholms Stad och således finns kvar i ”ishockeyfamiljen”, i värsta fall är dessa 1 000 ungdomsspelare borta från Ishockeyn

Kan det vara värre ändå? 

År 1999 använde Stockholms stad och Stockholms Ishockeyförbund en fördelningsnyckel på antalet tränings/matchtimmar på is, grundad av antalet anmälda lag samt vilken klass serien tillhörde. Ett ungdomslag i det som då kallades Elit var berättigad till mer istimmar per vecka än ett ungdomslag i Div. 2. Så antalet lag och antalet lag högt upp i serierna berättigade till fler antal istimmar än få lag och lag i lägre serier.

År 2006 användes en annan fördelningsnyckel för istimmar till Ishockeyns klubbar.
Den var helt baserad på det redovisade kommunala LOK-stödet från Ishockeyklubbarna. Hade man många medlemmar med många deltagartillfällen så hade man också mer istimmar än den klubb som hade få medlemmar med få deltagartillfällen. 

Under 1999 fanns inget annat incitament än de 3,50: - per deltagartillfälle man fick på det kommunala LOK-stödet för att redovisa alla sina medlemmar och deltagartillfällen. Efter det att man bytt fördelningsprincip för fördelningen av istimmar så borde varje Ishockeyklubb varit mer noggrann med redovisningen av medlemmar och deltagartillfällen i det kommunala LOK stödet, vilket borde ha föranlett till högre medlemsantal och fler deltagartillfällen då förutom inte enbart gällde de 3,50: - per deltagande medlemstillfälle utan även tillgången på träningsmöjligheter inne i Stockholms stads ishallar. Så minskningen kan vara större då man år 1999 kanske inte redovisade lika grundligt alla medlemmar och alla deltagartillfällen då det enbart var värda 3,50: - per tillfälle och ingen påverkan på istidstillgången och i värsta fall så kan det ha varit fler ungdomsspelare 1999 vilket gör tappet ännu större till år 2006.

Vad betyder en minskning av 1 000 ungdomsspelare för hockeyn i Stockholms stad.
Utöver det idrottsliga att urvalet blir tunnare och att chansen att vi i en framtid har spelare i
Tre Kronor födda i Stockholms stad blir färre, vilket på sikt kan leda till att intresset för Tre Kronor från Stockholmarens sida minskar.
Klubblagen ifrån Stockholms stad, Djurgården och Hammarby (vilket är de enda Elitklubbarna i Stockholms stad) kan komma att minska sina publiksiffror på sikt då det finns färre antal aktiva i 

Stockholms stad som marknadsför Ishockeyn till föräldrar, grannar, skolkamrater mm.
Mindre ungdomar som en gång har spelat ishockey och där lärt sig kulturen i och kunskapen om idrotten Ishockey.
Ekonomiskt sätt kan detta vara förödande då vi lever i en värld där sponsorer och finansiärer är helt avgörande för att på Elitnivå kunna hävda sig och på ungdomsnivå kunna klara av verksamheten. 

Att 1 000 hockeyspelande ungdomar försvinner från landets överlägsets mest befolkade kommun kommer på sikt göra det ännu tuffare att hitta sponsorer och finansiärer till alla delar av verksamheten från Elit till Hockeyskola.
Då antalet ungdomar blir färre och samtidigt så är kostnaderna för att träna på is, driva de föreningsbyggda ishallarna samt övriga kostnader för Ishockeyklubbarna konstanta eller högre än år 1999, vilket innebär att ishockeyn som sport går åt att bli ekonomiskt ansträngt för utövarna och åskådarna till Elitlagen.

Vad är skälet till denna minskning? 

Kan det vara så att ungdomsspelarna ifrån Stockholms stad slutat i Stockholmsklubbarna och börjat spela i Ishockeyklubbar i kranskommunerna? Svaret är både ja och nej, visst finns det spelare som spelar i kranskommunernas lag, men likaväl så finns det spelare som bor i kranskommuner men spelar i Ishockeyklubbar i Stockholms Stad. Kan vara så att det är fler kranskommuns ungdomar som kommer till föreningarna i Stockholms stad, det finns ett fall där en Ishockeyklubb i Stockholms stad har över 50 % deltagare som inte bor i kommunen vilket är ett av kraven för att få kommunalt LOK stöd i Stockholms stad.
I många andra föreningar i Stockholms stad finns det ungdomsspelare från kranskommunerna. Detta borde innebära att utflyttningen av ungdomar från Stockholms Stad inte är större än inflyttningen från kranskommuner av ungdomsspelade.


Vad gör Hammarby Hockey för att få fler ungdomar att spela Ishockey? 

Hammarby IF Ishockeyförening är bara en av de klubbar som finns i Stockholms stad, men då vi känner ett stort ansvar för ishockeyns utveckling både i dag och i morgon, Så upplever vi det att det måste till åtgärder och nya friska idéer för att göra ishockeyn till den folksport den en gång var.

-Hammarby IF Ishockeyförening deltager i Idrottslyftet i innerstan som har som uppdrag att få barn att röra på sig mer samt att prova på olika Idrotter för att de skall hitta ”sin idrott”. 500 barn i lågstadieåldern kommer första året att prova på ishockey tillsammans med Hammarby IF Ishockeyförening i Zinkens nyrenoverade ishall därefter kommer antalet barn som provar på Ishockey att öka år efter år. 

-Hammarby IF Ishockeyförening sänker avgifterna för att spela Ishockey i Hammarby med ca 40 % för ungdomsspelare mellan 7-16 år från tidigare säsonger, detta för att möjliggöra det för fler att spela ishockey. 

-Hammarby IF Ishockeyförening har tagit fram en ny policy och nya riktlinjer på hur många spelare varje ålder klarar av att ta hand om på ett bra sätt med fortsatt hög kvalité på verksamheten, likaså att man kan börja spela ishockey i Hammarby IF Ishockeyförening längre upp i åldrarna. 

-Hammarby IF Ishockeyförening är i startgroparna med ett projekt tillsammans med Stockholms stads Idrottsförvaltning om att få igång ishockey ibland 1: a och 2: a generationen ungdomar med invandrarbakgrund, kontakt är tagen med Södertälje SK som genomfört ett lyckat integrationsprojekt. Framtiden för Ishockeyn tror vi är att alla som VILL skall kunna ges möjligheten att spela ishockey.

-Hammarby IF Ishockeyförening kommer starta med flickishockey, så fort Ishallen på Hagsätra är invigd så kommer Hammarby IF Ishockeyförening att starta upp flickishockey, skälet till att starta detta när den nya ishallen står klar är att skona de nya tjejerna istidstjafs som kan komma att uppstå då tider som använts av pojkar under många år skall fördelas till flickor och Hammarby IF Ishockeyförening vill ge flickorna en så bra start som möjligt i sitt livslånga intresse för Ishockey.


J.Sjögren2007-06-06 11:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby