Inför OS-finalen: Kan Lundqvist ta Sverige till guld?
Loui Eriksson och Henrik Lundqvist - två viktiga svenskar i OS-finalen.

Inför OS-finalen: Kan Lundqvist ta Sverige till guld?

På söndag klockan 13:00 är det dags. Sverige spelar OS-final mot Kanada.

Under söndagen smäller det. Tre Kronor-Kanada. I OS-final. Ur svenska ögon kan det inte bli en hetare match. De två senaste OS-mästarna drabbar samman – och det är två starka lag som möts.
 
Tre Kronor har förvisso haft en relativt enkel väg under OS-turneringen och det var egentligen först i semifinalen mot Finland som man testades på allvar. Men då imponerade Tre Kronor också – även om det känns som att man fortfarande har en växel eller två att lägga i.
 
Framför allt visade svenskarna – med Henrik Lundqvist i spetsen – en skön attityd efter det något kontroversiella 0-1-målet av Olli Jokinen. Lundqvist studsade tillbaka och precis som tidigare i turneringen levererade han flera avgörande räddningar, samtidigt som powerplay var att lita på.
 
Kanada i sin tur har testats på ett helt annat sätt. Redan i kvartsfinalen stötte man på förvånansvärt hårt motstånd av Lettland, Tre Kronors gruppmotståndare. Men framför allt är det gruppspelsmatchen mot Finland och semifinalen mot USA där Kanada fick sig två rejäla genomkörare.
 
Semifinalen blev en tight tillställning, även om Kanada hade greppet om matchen. Jamie Benn blev ensam målskytt efter en vacker kombination med Jay Bouwmeester och Carey Price fick hålla sin första nolla i turneringen.
 
Såväl Tre Kronor som Kanada kommer alltså in i finalen efter uddamålssegrar i respektive semifinal – men det finns mer likheter. Såväl Henrik Lundqvist som Carey Price har gjort bra turneringar, med ett litet övertag hos Lundqvist. Båda lagen visar upp ett starkt powerplay, men Sverige har fått med sig dubbelt så många utvisningar.
 
Något anmärkningsvärt saknar dessutom både Tre Kronor och Kanada en offensiv härförare. När Henrik Zetterberg tvingades tacka för sig har ingen spelare lyckats ta upp hans fallna mantel, även om Loui Eriksson har visat gryende form under de två sista matcherna. Istället är det Erik Karlsson som är den ledande offensiva svensken – både sett till antalet poäng och sättet han spelar.
 
I Kanada har varken Sidney Crosby, Jonathan Toews eller Ryan Getzlaf kommit igång, faktum är att det bara är Getzlaf som har nätat. Även stora namn som Corey Perry, Patrice Bergeron och Rick Nash går mållösa. Likt Tre Kronor är det istället försvararna som har klivit fram – i Kanadas fall Shea Weber och Drew Doughty, som står på tre respektive fyra fullträffar.
 
Under i princip hela turneringen, och det var än mer tydligt under kvarts- och semifinalen, har Kanada rent spelmässigt dominerat matchbilden och kommit till målchanser – men utan att produktionen har kommit igång. Man har skjutit överlägset flest skott, 205 stycken, men har bara en effektivitet på strax under sju procent. Som jämförelse sitter Tre Kronor på en effektivitet strax över 11 procent. Finland är bäst i turneringen med utdelning på drygt 13 procent av sina skott.
 
Det är också två defensiv väldigt skickliga lag. Förutom målvakternas insatser har även lagens försvarsspel som helhet fungerat väl, även om det givetvis kan förbättras. Genom hela turneringen har exempelvis Tre Kronor varit aningen svaga kring egen målbur, vilket är en aspekt som Kanada av tradition alltid är skickliga på att utnyttja. På fem matcher har annars kanadensarna bara släppt in tre mål och sitter dessutom på turneringens bästa spel i numerärt underläge.
 
Den stora snackisen kring Kanada är de offensiva problemen. Att Sidney Crosby skulle vara mållös efter fem matcher får ses som ytterst anmärkningsvärt, och än värre blir det när laget i övrigt har samma problem. Med så mycket individuell skicklighet bör det bara vara en tidsfråga innan offensiven börjar producera – den stora frågan är alltså om impotensen håller i sig en match till.
 
Tre Kronor har flera pusselbitar för att kunna ro hem ett OS-guld, men Kanada får ses som förhandsfavoriter. Framför allt är det lagets spelmässiga överlägsenhet hittills som imponerar, och Tre Kronor måste upp minst en nivå i sitt spel för att hota. Man klarade det mot Finland efter några mediokra insatser på rad. Klarar man det en gång till?
 
Se upp med…
 
Loui Eriksson, Sverige
 
Målet mot Slovenien tände Loui Eriksson på allvar och mot Finland var det mer eller mindre den gamla vanliga Eriksson vi såg. 28-åringen måste fortsätta på den inslagna vägen i finalen.
 
Shea Weber, Kanada
 
Tillsammans med lagkamraten Drew Doughty och Tre Kronors Erik Karlsson turneringens bästa back. Shea Weber har i princip inga svagheter och hans hejdundrande skott från blålinjen har väldigt få motsvarigheter. Få Weber stå och bomba ohotad kommer Henrik Lundqvist och hans backar att få en jobbig dag.
 
Citatet:
 
”Jag håller Kanada som favoriter till att vinna guld, men om Henrik Lundqvist spelar fantastiskt bra i finalen finns det en chans. Men det är definitivt ett långskott.”
 
– Mats Sundin till TSN.
 
Kuriosa:
 
Senaste gången som Tre Kronor mötte Kanada i OS-sammanhang var 2002 i Salt Lake City. Då imponerade Sverige stort när man vann med 5-2 redan i premiärmatchen… men det var Kanada som tog hem guldet så småningom.
 
OS-podcast:
 
Under turneringen har SvenskaFans gjort en OS-podcast. Lyssna på avsnittet om semifinalerna och inför finalen nedan:
 
» Klicka här för att lyssna  
 
Fakta:
 
Kanada går för sitt nionde OS-guld i historien och kan för första gången sedan 1948 och 1952 ta två raka OS-guld. Tre Kronor i sin tur har chans på sitt tredje OS-guld.
 
Lagen i siffror:
 
Sverige
 
Mest mål: Erik Karlsson (4)
Mest assist: N Bäckström, D Sedin, E Karlsson (4)
Mest poäng: Erik Karlsson (8)
Mest PP-mål: Erik Karlsson (3)
Mest utvisningsminuter: Jimmie Ericsson, Jonathan Ericsson (6)
 
Bäst +/-: Oliver Ekman-Larsson, Erik Karlsson (+5)
Sämst +/-: Jonathan Ericsson (-2)
Mest istid per match, forwards: Loui Eriksson (19:15)
Mest istid per match, backar: Erik Karlsson (20:02)
Minst istid per match, forwards: Gustav Nyquist (05:58)
Minst istid per match, backar: Henrik Tallinder (05:07)
 
Powerplay: 36,84 %
Penalty killing: 89,47 %
Utvisningsminuter: 44
Antal gjorda mål: 17
Antal insläppta mål: 6
 
Kanada
 
Mest mål: Drew Doughty (4)
Mest assist: Patrick Marleau (4)
Mest poäng: Drew Doughty (6)
Mest PP-mål: Shea Weber, Drew Doughty (1)
Mest utvisningsminuter: D Keith, P Sharp, C Kunitz, R Getzlaf, J Benn, P Bergeron (4)
 
Bäst +/-: Jeff Carter (+5)
Sämst +/-: C Kunitz, PK Subban (+/- 0)
Mest istid per match, forwards: Jonathan Toews (16:55)
Mest istid per match, backar: Shea Weber (21:42)
Minst istid per match, forwards: Martin St. Louis (07:09)
Minst istid per match, backar: Dan Hamhuis (04:46)
 
Powerplay: 22,22 %
Penalty killing: 92,86 %
Utvisningsminuter: 32
Antal gjorda mål: 14
Antal insläppta mål: 3
 
Preliminära laguppställningar:
 
Sverige
 
Daniel Sedin – Nicklas Bäckström – Loui Eriksson
Alexander Steen – Patrik Berglund – Daniel Alfredsson
Gabriel Landeskog – Marcus Johansson – Jakob Silfverberg
Carl Hagelin – Marcus Krüger – Jimmie Ericsson
Gustav Nyquist
 
Alexander Edler – Erik Karlsson
Niklas Kronwall – Jonathan Ericsson
Johnny Oduya – Niklas Hjalmarsson
Oliver Ekman-Larsson
 
Henrik Lundqvist (Jhonas Enroth)
 
Kanada
 
Chris Kunitz – Sidney Crosby – Patrice Bergeron
Jamie Benn – Ryan Getzlaf – Corey Perry
Patrick Marleau – Jonathan Toews – Jeff Carter
Patrick Sharp – Matt Duchene – Rick Nash
Martin St. Louis
 
Duncan Keith – Shea Weber
Jay Bouwmeester – Alex Pietrangelo
Marc-Edouard Vlasic – Drew Doughty
Dan Hamhuis
 
Carey Price (Roberto Luongo)
 
---
 
Vad? Sverige-Kanada, OS-final
Var? Bolshoy Ice Dome
När? Söndag 23/2 13:00
Hur? TV3, Viasat Sport, Viaplay 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2014-02-22 20:50:45
Author

Fler artiklar om Tre Kronor