Lagbanner
Krönika: Hockeydöden fortsätter men när kommer verkliga lösningar?
SIF:s lösning är att se över elitlicensen.

Krönika: Hockeydöden fortsätter men när kommer verkliga lösningar?

Efter två månaders semester så är det dags att ta tag i bevakningen kring Karlskrona HK och hockeyn i allmänhet igen. Ironiskt nog kommer inte första texten handla om KHK, för hur kan det göra det när besked kom igår att fyra klubbar kastas ut ur Hockeyettan på grund av att man inte når kraven för elitlicensen. Imorgon går vi igenom KHKs vår med allt från ekonomin till spelare som är klara.

Detta är ju bara en följetång på någonting vi sett en längre tid, sedan 2019 så har IK Pantern, Vita hästen, Kiruna AIf och Skövde IK gått i konkurs, Karlskrona och Krisitanstad har kastats ur Hockeyallsvenskan och nu kom beskedet att Bäcken, Strömsbro, KRIF och Kristianstad kastas ut ur Hockeyettan och frågan man måste ställa sig är hur länge behöver detta pågå innan man tar tag i problemen?

För några lösningar ser vi inte sikte då SIF:s ordförande Anders Larsson lät hälsa att man ska kolla på kraven till elitlicensen till nästa säsong, att sänka kraven för licensen är som att sminka en gris. Kommer inte lösa någonting men du kommer kunna gömma de problem som finns ett tag framöver, för detta ser verkligen illa ut för Svenska hockeyförbundet då klubb efter klubb blöder och riskerar att gå under. Så genom att kunna bevilja fler klubbar licens kommer man kunna sprida bilden av att klubbarna börjar må bättre men gå inte på det utan det är bara ett smart trick att rädda sitt eget ansikte.

Men det stora problemet är inte att klubbarna inte når kraven för elitlicensen, utan att man inte får ihop en hållbar vardag från Hockeyallsvenskan och neråt, ekonomiska ersättningar finns knappt sett till vad spelarlöner och resekostnader går på, men ska SIF ta tag i den osäkra handgranaten så måste man troligen gå en match mot SHL så man ser till att en större del av deras pengar går ner i systemet. Min bild är att Larssons styrelse hellre kryper för SHL för att själva få sitta kvar än att ställa krav på dem rika klubbarna.
Men det finns saker man kan göra och vi har varit inne på det förut:

1:
Man måste banta Hockeyettan, nu ska strax säsongen dra igång så att införa en bantning till säsongen 24/25 är omöjligt men allt bör göras så du kan landsätta det till säsongen 25/26, det kommer bli jobbigt då antalet lag som åker ur ökar och det blir fler negativa kvalplatser än tidigare vilket säkert kommer få klubbar att chansvärva över deras förmåga men det finns inget val.

Vi behöver få till ett system där allt fler klubbar hittar till sin rätta ekonomiska nivå, har du 120 personer i publik och spelar i en ort utan starka företag så kanske man inte kan spela i en nationell serie för det kostar för mycket, självklart ska vi inte stänga några serier, utan kvalar man in så kvalar man in MEN finns andra större syften för klubbarna än att bara avancera i seriesystemet.

Allt från att utbilda barn och tonåringar antingen till bra hockeyspelare men framför allt se till att så många som möjlighet får en så bra fysisk grund som möjligt, men också vara det lokala klistret på orten som folket kan samlas kring, punkten som kan råda bot på att ”inget” händer på orten. Detta är viktigt oavsett om klubben ligger i div 3 eller i SHL.

2:
Man måste gå tillbaka till det gamla Hockeyallsvenska systemet där du splittar serien under hösten till en söder och norr serie, där sedan topplagen möts i en Superallsvenska efter jul medan övriga klubbar spelar kvar i sin norra och södra serie innan det blir dags för slutspel.
Anledningen är lika enkel som logisk, finns för många klubbar i Hockeyallsvenskan som inte har råd att spela i en nationell serie i en hel säsong, resorna kostar enorma summor och kan man lindra det i alla fall en halv säsong för dem bästa och ¾ av säsongen för dem under så kommer man vinna enormt mycket på det.

3:
Nu kommer det minst troliga med tanke på SIF:s inställning till SHL klubbarna, men hårdare krav på ekonomiska ersättningar till klubbarna ute i landet när du plockar juniorer till J20 eller hockeygymnasiet.
Kollar man på utbildningen som många av våra största fått så är det väldigt sällan dem kommit fram via en storklubb utan det är små klubbar ute i landet som utbildar till man är 16, sen kommer storklubbarna och snor åt sig spelarna de sista tre åren innan det är dags för en seniorkarriär. Tacken för denna utbildning?

En dubbelsmäll där du tappar en spelare som du kunnat bygga någonting kring, och du tappar honom utan att få någonting för det. Detta är inte rätt och framför allt inte hållbart, är det rimligt att SHL klubbarna får in enorma summor på centrala avtal ingen annan är i närheten av, och dessutom ser till att åka snålskjuts på klubbar som knappt får ihop sin vardag.
Desamma gäller givetvis när SHL klubbarna plockar seniorspelare som är under kontrakt så måste ersättningen vara betydligt större, är fullt rimligt att vi får till en situation där främst Hockeyallsvenskaklubbar kan gå plus på en försäljning samtidigt som man hittar en ersättare.

Avslutningsvis så lider jag med fans, anställda och spelare i Bäcken, KRIF, Kristianstad och Strömsbro, att tvingas ur en serie är det värsta som finns och för KIK som fått beskedet i två år så måste det vara en mardröm modell större.
Men jag hoppas någonstans att detta beskedet kommer leda till klubbarna kommer att må bättre i framtiden om man lyckas sanera sina ekonomier.

Lyckas man så hoppas jag framför allt att man inte har för bråttom att gå upp igen utan att man verkligen försöker bygga något nytt, något solitt som gör att man kan gå upp en serie och må bra av det. Men fram tills den dagen så ta det lugnt och stressa inte, för det kan bara leda till att klubben går under och du får börja om i div 3 under nytt namn i bästa fall och i värsta fall att klubben försvinner helt från orten.

 

Christoffer Scharf2024-07-06 13:19:00
Author

Fler artiklar om Karlskrona