Lagbanner
Halvtidsrapport - så har svenskarna i KHL presterat

Halvtidsrapport - så har svenskarna i KHL presterat

Halva säsongen har spelats, och snart drar KHL igång igen efter landslagsuppehållet. På grund av landslagsuppehållet blir det inget KHL-svep den här veckan. Istället tar vi en grundlig genomgång av lagen. Vi tar också en extra titt på hur våra svenskar spelat! Först ut är östra konferensen.

1. Metallurg Magnitogorsk. 46 poäng
Laget vid Uralbergen har gjort hela 97 mål och bara släppt in 59. Mycket talar för att glansdagarna är tillbaka för Metallurg. Man har hittat en guldklimp i Phillipe Maillet, och Nikolaj Goldobinär hittat tillbaka på sin högstanivå.

Linus Hultström är poängbäste back med tre mål och tolv assist. Har framförallt en offensiv roll.

2. Traktor Tjeljabinsk. 44 poäng
Årets överraskning! Den ryska motsvarigheten till Örnsköldsvik är äntligen uppe i toppen. Det är en kollektiv insats i Tjeljabinsk som tagit dem hit. Men backen Nick Bailen tar täten med fyra mål och hela 23 assist. Nikita Tertysjnyj gör sitt första år på heltid i KHL. Hela 15 mål har han mäktat med. På väg mot att göra sin bästa säsong någonsin, oavsett nivå.

Lawrence Pilut gör i det tysta en bra säsong. Ingen annan i Traktor får mer istid. Ännu inga mål för svensken, men det är bara en tidsfråga innan ett skott trillar in.

3. Salavat Julajev Ufa. 38 poäng
Vanligtvis ett anfallsglatt gäng, men i år har man fått dit ett stabilt försvar också. Markus Granlund och Sakari Manninen leder vägen framåt, medan Juho Metsola gör återigen en bra säsong i kassen. Det finns mer att hämta hos Teemu Hartikainen. Det är ett framtungt lag som förlitar sig på att toppspelarna producerar. Kan få problem vid skador. Men så länge det här fortsätter kan vi njuta av bra hockey.

4. Ak Bars Kazan. 36 poäng
En fjärdeplats i sin konferens är knappt godkänt för ett lag som Ak Bars. Man besitter helt enkelt för mycket kvalitet för att ligga där man ligger. Coach Dmitrij Kvartalnov lär ha spenderat uppehållet på att få igång anfallsspelet. Nog är det en mindre baksmälla från förra årets all-star trupp. Man ångrar att man inte lyckades hålla kvar Adam Reideborn.

Pär Lindholm har, likt övriga i truppen, inte spelat till sin fulla förmåga. Tre mål och två assist på 14 matcher. Bör ta fler skott.

5. Avangard Omsk. 31 poäng
De regerande mästarna har blandat och gett under säsongens första halva. Corban Knight och Oliwer Kaski är de enda från fjolåret som producerar som förväntat. Arsenij Gritsjuk är en liten uppstickare, som lär få mer förtroende under de kommande månaderna. Tjugoåringen har visat sig hålla på den här nivån och kan nog ta större kliv.

6. Avtomobilist Jekaterinburg. 29 poäng
Jekaterinburgs inställning till den här säsongen verkar vara ”high risk – high reward”. Matcherna tenderar att vara rena målfesten åt båda håll. Man har fyllt på med spetsspelare i form av yttrar och centrar, men inte gjort samma sak bland försvararna. Man har utrymme att ta in en till utländsk spelare, om budgeten tillåter.

7. Sibir Novosibirsk. 27 poäng
Laget från Sibirien för en tynande tillvaro. Det är ett positivt tecken, eftersom man oftast tampas med lag i längre ned i hackordningen. De kanske inte spelar den mest underhållande hockeyn, men med ett system som kan liknas vid italiensk catenaccio så ser man ändå till att vinna med uddamålet. Då och då blixtrar Oleg Li till och gör något oväntat. Sibirs burväktare Harri Säteri och Anton Krasotkin är de som gjort det bäst i årets upplaga. Man har hittat en arbetsfördelning dem emellan så att det nästan framstår som att Sibir har två förstamålvakter.

8. Neftechimik Nizjnekamsk. 25 poäng
Ett lag som är lätt att glömma bort. Neftechimik innehar just nu den sista slutspelsplatsen, och kommer att kämpa med näbbar och klor för att behålla den. Den egna produkten Marat Chairullin spelar på en mycket hög nivå, med nästan ett poäng per match. Tjecken Lukas Klok gör också en bra första säsong i KHL. Målvaktssituationen är däremot lite mer skakig, eftersom man inte har någon given förstemålvakt.

9. Amur Chabarovsk. 25 poäng
Tigrarna från östra Ryssland befinner sig i vanlig ordning långt ner i tabellen. Inför året valde man att plocka in hela fyra tjecker vilket inte utmynnat i någon större succé. Istället förlitar man sig på att Jevgenij Alikin ska rädda laget match efter match. Man har gjort sig så beroende av målvakten att man inte ens vågar ge någon annan förtroendet. Det är inte så hälsosamt för ett lag, men för Alikins rykte är det en gudagåva. Det är till och med på tal om att han bör ha en plats under All-Starveckan.

10. Barys Astana. 24 poäng
Det kazakstanska laget läcker som ett såll. Men istället för att fixa de hål som finns så verkar ledningen fast beslutna att det bästa försvaret är ett bra anfall. Man har plockat in både Tomas Jurco och Linden Vey för att kunna knipa en slutspelsplats. De två anfallarna är inte direkt kända som försvarsspecialister. Vänsteryttern Nikita Michailis har däremot sin bästa säsong någonsin, med 20 poäng på 27 matcher.

Jakob Lilja är poängbäste svensk i laget, med 15 poäng. Jacob Berglund får inte särskilt många minuter per match, men gör det bra när han väl är ute. Backkollegorna Olle Alsing och Eric Martinsson gör stabila insatser, men får spela andrefiol till stjärnan Darren Dietz.

11. Admiral Vladivostok. 17 poäng
Ligans östligaste lag har inte haft en bra säsong. Man har en trupp med många karaktärer men man lyckas helt enkelt inte få ihop det. Under upphållet sade tränaren Alexander Andrijevskij upp sig, och laget togs över av assisterande Oleg Gorbenko. Det ser ut att bli en tuff andra halva av säsongen för Admiral. Gorbenko är en kompetent VHL-tränare, men har inte prövats på den här nivån än. Det ryktas om att en viss Miks Indrasis är på väg till Vladivostok. Han skulle bli lagets bästa spelare, men det är också en spelartyp som behöver bra spelare omkring sig för att lyckas.

12. Kunlun Red Star. 16 poäng
För de som följt turerna kring Kunlun Red Star så handlar inte deras lag om att prestera i KHL. Målet är att ge Kina ett konkurrenskraftigt lag i OS i Beijing. Det kommande två matcherna mot Amur och Avangard kommer bli enormt viktiga för laget. Då kommer IIHF och bedömer vilka av spelarna som bedöms uppfylla kriterierna för att få spela för Kinas landslag. Spencer Foo, Tyler Wong, Brandon Yip och Alexander Lazusjin är bra KHL-spelare. I övrigt ser det väldigt tunt ut.

Karl Månssonkarlmansson@protonmail.com@karl_khl2021-11-14 10:48:12
Author

Fler artiklar om KHL