Ukrainskfödde Timashov klar för ryska ligan
Dmytro Timashov.

Ukrainskfödde Timashov klar för ryska ligan

Dmytro Timashov lämnade Brynäs och svensk hockey efter att klubben 2023 degraderades ner till Hockeyallsvenskan. Sedan dess blev det en säsong i den schweiziska ligan innan han nu officiellt är klar för spel i KHL-klubben SC Sotji.

Dmytro Timashov är ukrainskfödd svensk, han är född i Ukraina och har släkt i det krigsdrabbade landet. I en intervju med Aftonbladet den 14 mars 2022 berättar han om sina känslor kring kriget:

– Det är klart man har påverkats. Men det är mamma som har det jobbigast. Hon är uppväxt i Ukraina och har nära band till släkten som bor där. Även om jag också har det, säger han bland annat till tidningen.

Vidare i intervjun berättar Timashov att han har släktingar hemma i Sverige som tvingats fly Ukraina.

Timashov har även kopplingar till Ryssland. Hans pappa är ryss och bor en bit utanför Moskva.

Nu är det dessutom klart att den 27-årige forwarden flyttar till Ryssland då han skrivit på ett år för KHL-klubben SC Sotji, vilket klubben själva bekräftar på sina sociala medier. 

Inte längre välkommen att spela i Sverige

Att skriva på för en KHL-klubb anses som ett kontroversiellt beslut, inte minst i Sverige där spelare tenderar att bli svartlistade om de aktivt väljer att stanna kvar, eller gå till KHL.

Anledningen är Rysslands invasion av Ukraina. KHL får sina centrala inkomster direkt från den ryska staten och har dessutom varit en stor och viktig propagandaapparat för att aktivt driva på kriget. 

LÄS ÄVEN: En liga i skuggan av en diktator

Många föreningar, bland annat Timashovs senaste SHL-klubb, Brynäs, har skrivet i stadgarna att inte värva spelare med kopplingar till KHL.

I fjol kunde vi också läsa om Skellefteå som tvingades bryta sitt nyligen påskrivna ettårskontrakt med den amerikanske forwarden Kenny Agostino. Anledningen var uppgifterna kring att Agostino inte hade aktivt försökt att bryta sitt kontrakt med KHL-klubben HC Torpedo trots att förhandlingar med exempelvis Växjö hade skett efter invasionen. 

Även andra hockeynationer ratar KHL-spelare. Inför VM 2023 ratades exempelvis den tjeckiske backen David Sklenicka för spel i VM då han aktivt valt att spela i KHL. 
 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2024-07-05 10:58:47
Author

Fler artiklar om KHL