Anmärkningsvärda OS-petningar
Med en månad kvar till OS har de tolv nationerna presenterat sina trupper. Men vilka spelare får stanna hemma?
Det är en månad kvar innan OS drar igång i Sochi, Ryssland och de tolv medverkande hockey-nationerna har nu presenterat sina trupper.
Vilka som kom med och petades har diskuterats flitigt i allt från forum till kafferaster. Men vilka är det egentligen som blev petade?
SvenskaFans sammanställer här en lista på 35 NHL-spelare som av olika anledningar inte får spela OS-hockey.
Märk väl att det här på inga sätt är en lista över spelare som borde vara uttagna i en OS-trupp, utan mer ett axplock av de namn som definitivt bör ha varit uppe till diskussion – eller numera slocknande stjärnor.
Anmärkningsvärda OS-petningar:
Saku Koivu, Anaheim Ducks (Finland)
Nej, Saku Koivu petades inte. Det skulle väl egentligen vara likvärdigt med helgerån. Han tackade själv nej efter hjärnskakningsproblem. Nu är Koivu inte längre den tvåvägscentern han en gång var, men likväl skulle han ha varit en viktig kugge i det finska laget.
---
Jarome Iginla, Boston Bruins (Kanada)
Jarome Iginla var sannolikt en bra bit ifrån att ens vara aktuell för Team Canada, men Iginla är Iginla och Iginla förtjänar att nämnas på en sådan här lista.
---
Ville Leino, Buffalo Sabres (Finland)
Skulle Ville Leino platsa i det finska laget? Sannolikt inte. Han står väl mer eller mindre med på den här listan enbart för att det är anmärkningsvärt hur mycket han har förfallit sedan succé i Philadelphia.
---
Jiri Hudler, Calgary Flames (Tjeckien)
Jiri Hudler är kanske ett av de större utropstecknen i ligan i år, med 35 poäng hittills och on pace för karriärsbästa noteringar. Men för Tjeckien räcker det inte – framför allt förefaller det som att förbundskapten Alois Hadamczik låter personliga ”vendettor” styra uttagningen. Tjeckiska fans bör vara lite småirriterade.
---
Eric Staal, Carolina Hurricanes (Kanada)
I vanlig ordning en segstartad spelare, men han har nu fått upp farten och har god erfarenhet från det kanadensiska landslaget. Det spekulerades en del i att Kanada skulle vara lojala mot flera spelare som vann guldet 2010, men inte gynnade det Eric Staal. Han bör dock kunna ligga hyggligt bra till om det blir skador i Kanadas lag.
---
Alex Semin, Carolina Hurricanes (Ryssland)
För enigmatisk för det ryska laget? Kan man verkligen vara det? Eller är det Alex Semins sex mål hittills i år som helt enkelt är för dåligt i ett stjärnfyllt ryskt lag? Sannolikt är produktionen för dålig och då vi redan på förhand visste att flera KHL-spelare också skulle belönas med en OS-plats har Semin kort och gott varit för dålig.
---
Brent Seabrook, Chicago Blackhawks (Kanada)
Är han tillräckligt bra för att platsa? Absolut. Skulle han vara en del av de sex ordinarie backarna? Kanske inte. Således gjorde sannolikt Brent Seabrook upp om platsen som sjunde/åttonde-back. Norris Trophy-vinnaren P.K. Subban kan väl inte petas och då Kanada verkar vilja ha fyra högerfattade och fyra vänsterfattade backar prioriterades Dan Hamhuis sannolikt före Seabrook.
---
Corey Crawford, Chicago Blackhawks (Kanada)
En stor anledning till att Chicago vann Stanley Cup senast och en stor utmanare till Patrick Kane om Conn Smythe Trophy. Har inte lika fina siffror den här säsongen som tidigare, men är definitivt tillräckligt bra för att vara en av tre målvakter i Kanada. Samtidigt kan man också fråga sig vilken betydelse en tredjemålvakt i OS har?
---
Jan Hejda, Colorado Avalanche (Tjeckien)
Nej, det är ingen All Star-back vi snackar om här, men som vi tidigare har påpekat verkar Jan Hejda ha gått miste om en OS-plats på grund av förhållandet med Tjeckiens head coach. Att han platsar i en backbesättning som inkluderar Tomas Kaberle och Lukas Krajicek råder det ingen tvekan om.
---
Tyler Seguin, Dallas Stars (Kanada)
På 16:e plats i NHL:s poängliga och på åttonde plats i skytteligan. Flytten från Boston till Dallas har gjort underverk för hans utveckling, men det räcker inte för Team Canada. Man kan inte undgå att fundera över hur mycket allt snack kring hans ”händelserika” liv utanför hockeyn har påverkat Kanadas uttagning.
---
Sergei Gonchar, Dallas Stars (Ryssland)
Sergei Gonchar är inte längre den backen som på egen hand kunde ankra ett powerplay i mästerlig stil, och ryssarna har gått om offensivt kompetenta försvarare – men Gonchar är fortfarande ett ”namn”.
---
Taylor Hall, Edmonton Oilers (Kanada)
Det spekulerades en del i huruvida Kanada skulle ta med någon av Edmonton-ungdomarna eller ej, men i slutändan står Oilers utan kanadensiska OS-spelare… vilket inte direkt är förvånande. Men Taylor Hall går ändå mot en intressant framtid och har väl inte gjort bort sig allt för mycket för Oilers i år.
---
Nail Yakupov, Edmonton Oilers (Ryssland)
Om Alex Semin petas bör även Nail Yakupov petas. Utvecklingen har inte blivit som förväntat och på tok för svag produktion har ödelagt Yakupovs OS-hopp.
---
Tomas Fleischmann, Florida Panthers (Tjeckien)
Vi känner igen scenariot med petade tjeckiska spelare nu… för nog skulle Tomas Fleischmann, en svag säsong till trots, platsa i Tjeckien?
---
Sean Bergenheim, Florida Panthers (Finland)
Sean Bergenheim är i mycket fin form för tillfället, med sex mål på de sex senaste matcherna. Men med det sagt så är det på inga sätt en skandal att Finland petar honom. Sett över hela säsongen har nämligen Bergenheim varit en besvikelse, även om hans tidigare förmåga att producera i slutspel i alla fall borde gjort honom aktuell för finnarna.
---
Mike Richards, Los Angeles Kings (Kanada)
Mike Richards var en viktig kugge i det lag som vann OS-guld 2010 och när Los Angeles vann Stanley Cup 2012. Dock är han inte riktigt samma spelare numera – hjärnskakningar har nog satt sina spår – och kanske har Patrice Bergerons utveckling gjort Richards överflödig för Team Canada.
---
Jonas Brodin, Minnesota Wild (Sverige)
Henrik Tallinder eller Jonas Brodin? En numera mer eller mindre värdelös back i NHL:s sämsta lag eller en ung, mycket lovande back med erfarenhet från spel både med och mot ligans bästa spelare i ett lag som i allra högsta grad är slutspelsaktuella? Ett enkelt val. Om man inte heter Pär Mårts.
---
Patric Hörnqvist, Nashville Predators (Sverige)
Målskyttet är inte riktigt på den nivå vi är vana vid, men Patric Hörnqvist är likväl en gedigen NHL-spelare som definitivt har kompetensen att ta olika roller. Han är en av få svenska högerskyttar, är en tillgång i powerplay och har god erfarenhet från landslaget. Men det duger inte för Pär Mårts. Vad kan Jimmie Ericsson göra som Hörnqvist inte gör flera gånger bättre?
---
Pekka Rinne, Nashville Predators (Finland)
Finland har inte direkt någon brist på målvakter, men inte petar man Pekka Rinne – en efterhängsen höftskada sätter nämligen stopp för honom. En frisk Rinne är en av världens främsta målvakter, men kanske skulle i och för sig inte ens det kunna göra honom till förstamålvakt för Finland. Tuukka Rask vill nog ha ett och annat att säga om det.
---
Robin Lehner, Ottawa Senators (Sverige)
Spelar det egentligen någon roll vilka som huserar bakom Henrik Lundqvist? Ja, om – gud förbjuder – Lundqvist blir skadad. Jhonas Enroth och Jonas Gustavsson är inga dåliga målvakter, men är det verkligen några man skulle lita på om Lundqvist missar hela turneringen? I ett sådant scenario har Robin Lehner en högre högstanivå.
---
Bobby Ryan, Ottawa Senators (USA)
En av de mer kontroversiella petningarna, framför allt med tanke på de citat som har kommit ut i efterhand. Bobby Ryan är en garanti för 30 mål per säsong och har så varit i många år. Att han petas är minst sagt uppseendeväckande.
---
Claude Giroux, Philadelphia Flyers (Kanada)
Var det den extremt svaga säsongsinledningen som kostade Claude Giroux en OS-plats? Eller anser sig Kanada ha tillräckligt med playmakers? Oavsett vilket är det ett beslut som har resulterat i en diskussion. Giroux har prickat formen igen och har lyft Philadelphia till andra plats i Metropolitan Division. Är sannolikt ett namn som står väldigt högt upp på Kanadas reservlista.
---
Nicklas Grossmann, Philadelphia Flyers (Sverige)
Henrik Tallinder eller Nicklas Grossmann? En numera mer eller mindre värdelös back i NHL:s sämsta lag eller en defensivspecialist som är redo att offra liv och lem för att blockera ett skott? Ett enkelt val. Om man inte heter Pär Mårts.
---
Radim Vrbata, Phoenix Coyotes (Tjeckien)
En tjeck som inte är med i OS-laget? Vi känner igen det där nu. Radim Vrbata är Tjeckiens fjärde bästa poängplockare och sjätte bästa målskytt i NHL. Men nej, det duger inte. Märkligt.
---
Keith Yandle, Phoenix Coyotes (USA)
Likt Bobby Ryan en högst uppseendeväckande petning av USA. Keith Yandle har sina begränsningar och svagheter, men styrkorna är också påtagliga. Framför allt blir det lite fundersamt när exempelvis Brooks Orpik återfinns i det amerikanska laget.
---
James Neal, Pittsburgh Penguins (Kanada)
En naturlig målskytt med ligans näst högsta poängsnitt den här säsongen – och som kan spela både vänster- och högerforward. Nu går väl knappast Kanada ut i strejk för att James Neal inte kom med till OS, men en bevisat skicklig högerforward som är bekväm med Sidney Crosby… man kan föra starka argument för att Neal skulle med till OS.
---
Dan Boyle, San José Sharks (Kanada)
Var Dan Boyle egentligen nära en OS-plats? Kanske inte ändå. Men det är en gedigen veteran som är passningsskicklig och har erfarenhet av europeiska rinkar.
---
Joe Thornton, San José Sharks (Kanada)
Ligans bästa passningsläggare, tidigare framgångsrik på europeiska rinkar och en mycket stark tekare. Att Joe Thornton inte skulle komma med till OS var relativt väntat, men det gör icke desto mindre beslutet mindre anmärkningsvärt.
---
Martin Havlat, San José Sharks (Tjeckien)
Världens mest skadedrabbade hockeyspelare är – givetvis – skadad för tillfället och när han väl har spelat har han inte alls varit särskilt duktig. Men Martin Havlat är alltjämt ett namn som trots allt har en del respekt – med det sagt är han dock inte i närheten av OS-klass.
---
Logan Couture, San José Sharks (Kanada)
Det är Logan Couture och Joe Pavelski som leder San José numera, men 24-årige Couture nobbades av Kanada – sannolikt baserat på hans färska skada. Med chansningen på Steven Stamkos vågar Kanada sannolikt inte ta med ytterligare en spelare som i absolut bästa fall kan göra comeback precis innan turneringen börjar.
---
Martin St. Louis, Tampa Bay Lightning (Kanada)
Med tanke på att det är Martin St. Louis, tillsammans med Ben Bishop, som har burit Tampa Bay under Steven Stamkos skadefrånvaro är det något anmärkningsvärt att han inte fick en plats i Kanadas lag – framför allt som det är Lightnings general manager Steve Yzerman som även tar ut Kanadas lag.
---
Victor Hedman, Tampa Bay Lightning (Sverige)
Henrik Tallinder eller Victor Hedman? En numera mer eller mindre värdelös back i NHL:s sämsta lag eller en back som har varit säkerheten själv för ett av ligans bästa lag, som dessutom har haft sin stora stjärna långtidsskadad? Ett enkelt val. Om man inte heter Pär Mårts.
---
Ben Bishop, Tampa Bay Lightning (USA)
Jonathan Quick och Ryan Miller lär vara USA:s två huvudalternativ, men att Ben Bishop inte ens kom med som tredjemålvakt är något man reagerar över. Rent statistiskt har Bishop överglänst både Quick och Miller – och framför allt Jimmy Howard. Ska verkligen bristande erfarenheter väga så tungt?
---
Marcus Johansson, Washington Capitals (Sverige)
En skadedrabbad 33-åring som med nöd och näppe har gjort tvåsiffrigt antal mål i SHL de senaste åren eller en skridskostark och puckskicklig 23-åring från ett målglatt topplag i NHL? Ett enkelt val. Om man inte heter Pär Mårts.
---
Dustin Byfuglien, Winnipeg Jets (USA)
Dustin Byfuglien är för långsam för stor rink. Dustin Byfuglien kommer få ännu mer ytor att få upp fart och således bli ”ostoppbar” på stor rink. Det finns argument för båda sidorna. Men vad som är rätt lär vi inte få redo på då USA nobbade honom.
---
De Petades All Star Team:
B. Ryan – J. Thornton – J. Neal
L. Couture – T. Seguin – C. Giroux
A. Semin – E. Staal – M. St. Louis
T. Hall – M. Richards – J. Iginla
K. Yandle – B. Seabrook
V. Hedman – D. Byfuglien
J. Brodin – D. Boyle
P. Rinne (C. Crawford)
---
Vilka spelare saknar du i OS?