OS-bloggen: Tre Kronor skämmer ut sig själva

OS-bloggen: Tre Kronor skämmer ut sig själva

Nicklas Bäckströms dopningsfall har, föga förvånande, fått enorma proportioner. Det är på flera sätt en skandal.
 
Visst är det ”dålig timing” att uppmärksamma Tre Kronor och Bäckström bara timmar innan en OS-final. Och visst tog det anmärkningsvärt lång tid från det att testet genomfördes till det att beskedet lämnades. Man kan också fundera över rimligheten – och det är den överlägset största punkten – i att medicinen klassas som dopning.
 
Men inte ska väl det få överskugga att både Bäckström själv och i synnerhet läkaren Björn Waldebäck har begått snuskigt stora misstag?
 
Det pratas om skandal som kan ha kostat Sverige ett historiskt OS-guld, det pratas om kanadensiska konspirationer, det pratas om konspirationer hos IOK, det pratas om stämningar och det pratas om att IOK hittar på saker.
 
Seriöst?
 
En spelare åker fast i ett dopningstest – hur allvarligt det rör sig om är sekundärt – och läkaren medger själv att han har gjort fel. Men Tre Kronors alla olika representanter väljer att slänga skit på allt och alla som inte har med själva grundproblemet att göra. Tre Kronor skämmer ut sig rejält här – och det är tragiskt att följa.
 
Det finns två personer – och uteslutande två – som bär någon skuld i det här fallet.
 
Det rör sig givetvis om Nicklas Bäckström och Björn Waldebäck. Att påstå att Bäckström enbart är ett oskyldigt offer är naivt. Att blint lita på vad andra säger och ger för direktiv har flera gånger visat sig vara ett stort misstag. Hur man än vrider och vänder på saken och argumenten så ligger det slutliga ansvaret alltid på individen i fråga.
 
Bäckström har själv ansvar för vad han proppar i sig. Och då det verkar vara en medicin som han använder ofta och har gjort så under en längre tid blir det bara än mer märkligt om gränsvärden, tillåten mängd och liknande ska vara förvirrande.
 
Precis allting inom idrott handlar om riskminimering. I grunden vill man minimera risken att förlora. Man vill minimera risken som motståndarnas bästa spelare kan stå för. Man vill minimera risken för skador. Man vill minimera risken för allting som på något sätt kan påverka dig negativt. Och givetvis faller den här situationen även under ämnet riskminimering.
 
Hela situationen är otroligt korkat, klumpigt och amatörmässigt skött av Bäckström och Waldebäck. Nog bör fokus inte ligga på eventuella konspirationer inom IOK eller att Bäckströms frånvaro eventuellt kan ha kostat Tre Kronor ett i ärlighetens namn avlägset guld – utan snarare bör fokus ligga på en inkompetent läkare.
 
Men uppenbarligen är det ett extremt känsligt ämne för Tre Kronor. Man väljer helt enkelt att gå till attack till höger och vänster – och skämmer som sagt ut sig själva. Det är där den stora skandalen ligger. 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2014-02-23 20:12:00
Author

Fler artiklar om OS 2014