Lagbanner
SSK:s årsmöte runt hörnet - Vi tog pulsen på ordförande Peter Onstrand

SSK:s årsmöte runt hörnet - Vi tog pulsen på ordförande Peter Onstrand

19:e juni är det åter dags för Södertälje Sportklubbs årsmöte där olika kandidater föreslås att ingå i klubbens styrelse till verksamhetsåret 2023-2024. En av dem är sittande styrelseordförande Peter Onstrand som är aktuell för nyval som ordförande ytterligare ett år. Vi passade därför på så här ett par veckor innan årsmötet att kolla läget, hur mår 121-åringen Södertälje Sportklubb, vad är på gång i föreningen med mera?


Ålder: 60
Bor: Pershagen
Familj: Anneli, hunden Bonnie, fyra utflugna barn
Aktuell: Kandiderar till SSK:s ordförande ytterligare ett år. Erfarenhet av många års styrelsearbete inom olika företag.
Vem är Peter Onstrand? Beskriv personen. 
-Jag kommer från näringslivet, älskar att bygga och utveckla företag. Folk brukar säga att jag är ganska positiv som person, mycket energi. Gillar få saker att hända, att utvecklas.

Vad gör du när du inte ägnar dig åt dina styrelseuppdrag och för stunden inte engagerar dig i Sportklubben? 
-Nu är det ju lite annorlunda, vi har ju fyra ungdomar men som alla är utflyttade. Nu finns det ju lite mer tid än att engagera sig och skjutsa till träningar och annat.
Jag gillar att träna lite själv. Vi har en hund jag och Anneli, vi går långa promenader och kommer ut i naturen.
-Följer och gillar att se på sport över lag, hockey mycket förstås då, gärna på plats om det ges möjlighet, tycker om att resa. När SSK spelar så är jag givetvis som oftast på plats, i alla fall hemma i Scaniarinken.

Berätta för oss som inte är så insatta i styrelsearbetet. Hur fungerar det?
-Olika styrelser jobbar olika. Vi i SSK införde förra året att vi skulle återgå till att jobba ganska mycket i olika ansvarsområden. Man skulle kunna kalla det kommitté, där man har lite olika inriktning. Där några stöttar till exempel elitverksamheten, några stöttar ungdom, några stöttar flick och dam. Några inriktar sig på arenan, ekonomi, marknad. Lite olika ansvarområden helt enkelt.

-Dels så har vi ju det övergripande arbetet där man stakar ut riktningen för SSK och sätter ramarna kring budgeten, det gör vi alla tillsammans. Men så har vi alla våra olika inriktningar så att säga.

Som sagt så har Onstrand gjort sitt första år som ordförande för Södertälje Sportklubb. Dessförinnan har Peter varit med ett antal år i styrelsen, så när han tackade ja efter att Christer Åberg bestämde sig för att avgå så visste han ganska väl vad som väntade.

-Första året blev nog i stort som vi hade hoppats på även om slutspelet grämer lite fortfarande. Vi kom ju från ett misslyckat år rent sportsligt och med en situation som vi inte på något sätt kunde backa oss ur.

-Vi satsade på en helt ny sportslig ledning för herrarna och spände bågen hårdare med mer resurser till en högre spelarbudget än tidigare. Något som föll mycket väl ut och vi har en helt annan plattform nu att jobba ifrån när vi ska ta nästa steg.

Vad var lockande med att anta dig uppdraget som ordförande i världens vackraste klubb?
-Det lockade att vara med och genomföra en nystart på många sätt. Vi har också haft en hel del planer tidigare år tillsammans med Christer och dåvarande styrelse som bara fått vänta i malpåse under pandemin, men nu är den våta filten borta sedan en tid.

-SSK är en anrik förening och nu förvaltar vi förtroendet att säkra att vi på allvar bygger något som kan ta oss tillbaka till finrummet på allvar. En stabil nivå med kontinuerliga förbättringar som ska ta oss till nästa nivå.

Vilken inverkan har ni som styrelse på besluten som genomförs i organisationen? 
-Man kan säga så här, en chef och när det gäller dagliga beslut som i SSK innefattar Robban Andersson så är inte styrelsen involverad.
Styrelsen är mer involverad i de stora riktlinjerna, stora viktiga besluten, sätter ramarna och det vi ska hålla oss inom. Men precis som på ett företag, alla dagliga beslut i den dagliga verksamheten sköter Robban, Emil eller vem det nu blir beroende på ansvarsområde.

-Man kan säga att övergripande är man ju inne på något sätt i allt men i de dagliga besluten så är det ju de i verksamheten som ska styra det själva.

Peter Onstrand förklarar lite mer ingående skillnaden mellan klubbdirektörens och ordförandes roll i SSK. Vad för insyn har han egentligen som ordförande i det operativa arbetet som sker på daglig basis i SSK?

-Robban är ju anställd och är ju där varje dag. Han är nära verksamheten i alla delar, han leder och fördelar arbetet till daglig dags. Jag gör ju det här på fritiden kan man säga, vi (styrelsen) är involverade i de övergripande delarna.
Sedan är det klart att som styrelseordförande så jobbar man kanske lite närmare klubbdirektören än vad de andra styrelsemedlemmarna gör.

-Jag och Robban pratas vid ganska mycket och träffas ett par dagar i veckan och diskuterar om det finns några speciella frågeställningar eller så. Som sagt, det dagliga arbetet sköter Robban.

Vad ligger på ditt bord just nu? 
-Nu är verksamhetsåret slut, sporten tog slut för två månader sedan. Det som sker nu i månadsskiftet är att vi ska ha alla sådana här formaliagrejer klara. Vi ska ha årsredovisningar, rapporteringar till Hockeyallsvenskan, elitlicensnämnden och annat.
-Även om Robban och verksamheten tar fram allting så ska det samlas ihop, skrivas under och säkerställa att vi får fortsatt elitlicens, alla sådana delar som behöver säkerställas så att vi kan fortsätta spela i HA, det blev klart igår (läs 1:a juni) och skickades in.

-Just nu håller vi på att dra upp riktlinjerna för kommande säsong och verksamhetsår, en del av det följer ju sporten och hockeysäsongen. Men en del arbete görs ju kontinuerligt hela tiden, det blir lite blandade frågor. Ibland träffar vi politikerna och diskuterar förutsättningarna för fler isytor, andra dagar är det att träffa sponsorer.

-Att sitta ner och diskutera hur vi kan öka våra ekonomiska ramar, det är en viktig del. Hur kan vi öka våra intäkter ytterligare? Både på privat och företagssidan, speciellt på företagssidan.
Det är den här typen av frågor man håller på med just nu skulle jag säga.

Du tar upp elitlicensen, har det varit något tvivel om att ni skulle klara det kravet?
-Nej det har det inte. Sedan ska jag säga att för alla klubbar, även för SSK höjs kraven. Vi måste ju då öka vårt resultat och egna kapital hela tiden enligt det regelverk som är. Alla får kämpa för att nå dit men vi kommer att klara det. Vi vill ju inte hamna i det läget att vi får något kontrollår och sedan riskera att inte få elitlicensen. Vi ska verkligen säkerställa att vi har kontroll på det.

-Det är det man lägger upp hela budgetarbetet på. Sedan som i alla verksamheter kan det ju såklart hända saker som blir utmanande. Nu blev det lite speciellt med covid för några år sedan men då ändrade man regelverket för att underlätta för klubbarna under den perioden. Det mesta kan ju hända egentligen men det är svårt att förutse vad.

Läs även: "Mitt jobb är att skapa så många tillgängliga spelare för tränarna så ofta som möjligt”

Representationslaget kommer från en bra säsong och klubben har det senaste året växt i sin kostym såväl sportligt som ekonomiskt. Trots att SSK lever en stabil tillvaro i Hockeyallsvenskan och mår förhållandevis bra som klubb gäller det ändå att aldrig slå sig till
ro och vara nöjda. Större ambitioner föder också större utmaningar, det är SSK:s ordförande mycket väl medveten om och ser att det är målbilden klubben ska jobba efter.

-I grunden, om man ser till helheten så skulle jag säga att klubben mår bra. SSK har en trygg och stabil verksamhet som är på väg uppåt. Det är bra men vi vill utveckla alla delar av verksamheten, vi vill ta nästa steg med sporten, marknad, arenaupplevelsen och så vidare. Det innebär ju att allting inte är perfekt utan det finns massor av saker att utveckla hela tiden.

-Jag tycker vi kommer från ett bra läge. Det är ju lätt att bli hemmablind förstås men det är ju också kul att höra när Magnus Bogren, Emil Georgsson och spelare som kommer ”utifrån”, så får man ändå perspektiv på när de jämför med klubbar de kommer ifrån eller har varit i tidigare. Då inser man ju att vi har många bra förutsättningar, det gäller bara att vi ska förvalta dem på bästa sätt också.

-Vi mår bra men är inte nöjda för det, vi vill mer.

Sporten och marknad går lite hand i hand tänker man.
-Precis så är det, går det bra sportsligt så är det lättare att få resurser. Går det dåligt sportsligt som det gjorde säsongen innan den här 22-23 då blir det o andra sidan väldigt tungt, framförallt att återstarta efter ett sådant år, skapa förtroende. Det blir en helt annan uppförsbacke.

Året som gick blev en betydligt trevligare resa för SSK sportsligt sett. Som följd av det genererar det också fler och högre intäkter, såväl i ökad publiktillströmning som i ökat stöd hos samarbetspartners. Men trots flera steg framåt både sportligt och ekonomiskt så står en organisation som SSK alltid inför nya utmaningar. Det understryker också Onstrand och han lyfter upp ett tydligt exempel.

-Lite det som vi var inne på, för det blir tydligare och tydligare. Jag upplever att hockeysverige dras isär lite, det märks även i hockeyallsvenskan. Det blir ett antal klubbar som lyckas och strävar efter att få bättre ekonomier och därmed kunna satsa mer på sporten.

-Andra kämpar betydligt mer och där kommer det att krävas för SSK att vi lyckas växa ekonomiskt i vår omsättning, stöd, publik, sponsorer och så vidare. Det är ju en sådan där nyckelutmaning.

-Men tittar man på den dagliga verksamheten så är ju den största utmaningen fler isytor. Det är en katastrofsituation just nu. Vi har två idag och jag lovar att vi skulle kunna fylla upp tre, på sikt också en fjärde med tanke på bredden i verksamheten. Alla ungdomar, flick och dam som växer kraftigt, vi har konståkningen. Så det är ju en av de absolut största utmaningarna inom den dagliga verksamheten, att vi saknar framför allt den tredje isytan.

Jakten på fler isytor har ju varit en följetong i flera år.
-Just nu har vi ett väldigt bra samarbete med politikerna, de har avsatt mycket pengar för en förstudie och projektledare som gör den här förstudien där man ritar på och försöker planera för ett underlag som de sedan ska kunna besluta om.

-Idag är vi nog närmare än någonsin en lösning men vi vet ju hur långsamt de här kvarnarna maler, det kan fortfarande ta många år till tyvärr. Fast det händer någonting just nu i alla fall och det är positivt.

Vad är möjligheterna under tiden, går det att hyra in sig på annan isyta exempelvis?
-Vi har en pågående diskussion som inte riktigt är i hamn än men Järna har ju två isytor. De hallarna ligger ju under Södertälje kommun också, så att det är en pågående diskussion om hur vi ska kunna ha ett samarbete och kunna ta del av istid i Järna. Sedan är det lite praktiska problem, hur gör man med resor och tider till exempel. De har ju också lag och vill förstås värna om sin verksamhet.

-Det här är inte en lösning men en möjlighet att överleva tills vi får en tredje isyta. Så ska man se det.

Ge oss lite insyn i SSK:s ekonomi, hur stort är intresset hos sponsorer?
-Vi har precis haft revisorerna inne och har gjort bokslutet. Vi ökar kraftigt, har en riktigt stor intäktsökning i år, vilket är fantastiskt positivt. Vi gör också det bästa resultatet som vi gjort på många år, vilket också är viktigt.

-Sedan har vi ökat mest på matcheventet och allt runt det på privatsidan. Vi har även ökat på förtegssidan men inte lika mycket. Så att det här året som kommer hoppas vi kommer fortsätta växa på privatsidan men vi kommer att vilja göra extra insatser och hoppas att få ännu fler företag med oss och på högre nivåer.

-Med tanke på den satsningen som vi gör budget och truppmässigt inför det året som kommer nu och ska vi sedan kunna fortsätta år för år att växa där så kommer vi verkligen behöva jobba med att hitta vägen för att locka företagarna i och runt Södertälje.

Enligt vad vi på Sportklubben SvenskaFans erfar så ska en stor sponsor i SSK, närmare bestämt Skoda ha beslutat att skära ner på sitt stöd avsevärt. Vi bad Onstrand att kommentera detta?

-Det är så här, att Skoda och hela Volkswagengruppen håller på med en översyn av hela sin sponsring och det gäller inte bara för SSK utan det är för andra också, exempelvis Djurgården, AIK där de också är stora sponsorer. Så för alla klubbar gör man en översyn, var det slutar helt vet vi inte än. Det är en pågående diskussion men det är rätt som sägs, att de har indikerat att Skoda kommer att minska sin sponsring.

-Sedan hur det blir är lite komplext för Skoda är egentligen bara ett varumärke inom hela gruppen så hur slutkontentan blir vet vi inte än. Så det stödet kommer att minska.
Vi tror och hoppas nettomässigt när allt har lagt sig att det kanske inte får så stor påverkan men det vet vi som sagt inte än.

Innebär det här att Skoda Trophy är i farozonen?
-Ja. Det har varit en lång följetong lite förknippat med just den här diskussionen så i år blir det faktiskt ingen Skoda Trophy.

-Vi hoppas att vi kan köra det nästa säsong igen. Men som sagt, det här måste landa hos dem. De håller på med möten inom sin grupp för att komma fram till vad det ska landa i men det är inget beslut som är specifikt riktat till SSK utan det rör alla klubbar som sponsras.

Jobbat ni parallellt för en ny samarbetspartner där i stället?
-Självklart gör vi det, skulle det bli så att Skoda inte kan eller vill vara med på någon nivå som blir tillräcklig för vad vi klarar oss med så för vi såklart dialoger med andra eventuella partners som skulle kunna ta den luckan i stället.

-Skoda Trophy har varit jättebra för oss, det ger lite intäkter men det är också ganska mycket kostnader. Så nettomässigt är det en annan sak, därför är det lite beroende på hur det här slutar så vet vi inte vad helheten blir. Det är inget som hotar oss från att satsa offensivt den här säsongen, det är det inte.

Om man bortser från det ekonomiska så är ändå den stora fördelen med Skoda Trophy att det är en bra förberedelse med bra matcher som är nyttig att ha med sig in när serien sätter i gång.
-Så är det i allra högsta grad. Nu har vi fått en bra mix av matcher i år tycker vi ändå men håller absolut med dig, visst är det bra på det sättet.

Tidigare i den här intervjun har vi belyst vikten av att hela tiden vara på tårna och jobba med utveckling och expandering av verksamheten. Man har också höjt ribban och jobbar aktivt med att höja hela verksamheten till en högre nivå år för år. I alla fall om man får tro Onstrand.

-Spelarbudgeten kommer att öka, vi gör en rejäl satsning. Vi gjorde en satsning inför förra säsongen och vi ökar på satsningen ytterligare inför det här året. Det innebär också att vi spänner bågen betydligt mycket högre och hårdare både på privat och företagssidan vad gäller intäkter.

-Robban Andersson ska påbörja ytterligare rekrytering till den kommersiella sidan för att förstärka den delen så att vi kan fortsätta att växa. Det räcker liksom inte att växa ett år utan vi behöver hitta ett arbetssätt som gör att vi växer för varje år på intäktssidan.

Den dagliga verksamheten i SSK är hela tiden föränderlig. Att jobba med att stärka ekonomin och utveckla marknadssidan är en nödvändighet i dagsläget men också på sikt för att kunna öka klubbens intäkter. Med detta faller det sig också naturligt att förbättra och utveckla arenan och dess tillhörande event. Något som också sker kontinuerligt enligt Onstrand:

-Det är hela tiden grejer på gång. Förra året så byggde vi den här Sky loungen som blev en jättesuccé. Den kommer att utvidgas, det blir ännu fler platser och den kommer att ta större utrymme. Det finns i pipeline och kommer att ske.

-Hela ljudsystemet kommer att bytas ut, det håller man på med nu, jag var där idag och igår och såg att de håller på och byter ut och sätter upp nya högtalare. De säger att det kommer att bli kanonbra och får hoppas att det blir så men de som vet och kan säger att det ska bli bra.

-Det är viktigt med bra ljud i arenan och det har inte varit i nivå med jumbotroner och annat, det har det faktiskt inte varit så det är fantastiskt. Där har vi ju väldigt bra stöd av Tälje Fastigheter som äger arenan. Jag tycker vi har ett jättebra samarbete och de hjälper oss att utvecklas.

-Det är de projekten som ligger närmast i tid. Utan att veta tidsperioden så finns det regelkrav för plexidelarna, höjderna på dem kommer att justeras.

Finns det några andra projekt gällande arenarummet som vi kommer att se resultatet av längre fram?
-Vi har startat ett projekt som inte blir klart till i år men hoppas att det enligt planerna kan ske till nästa sommar.
Det gäller den sidan vid Rinkside Restaurant, där kommer vi att göra en rejäl översyn och se hur vi kan utveckla och förändra den ytan med allt från att det kanske kan bli lite fler sittplatser.
Det är ju arenas kanske bästa sittplatser, i kombination på något sätt med bar, mat - hur det nu ska utvecklas men vi vill få den ytan att bli betydligt bättre i alla fall. Det är det ett startat projekt på där man som sagt ska göra en översyn på.

-Slutligen, ett projekt som med största sannolikhet kommer att ske nu över sommaren är att man ska uppgradera och byta hela ”tv-systemet” i arenan. Allt från de här monitorerna som sitter på lite olika ställen, bland annat i Calle Abers och restaurangerna och uppe på logeplan. Så att det systemet får lite ”modernare touch”, det är väl typ 20 år gammal som sitter där nu, gammalt är det i alla fall och inte så bra kvalité. Där kommer det också att bli en stor uppgradering.

Vilken match under säsongen blir ”öronmärkt” som enkronasmatchen där företagen går in och sponsrar för fri entré? 
-Det har vi inte bestämt. Det var inte längesedan spelschemat blev klart och den matchen har inte valts ut ännu. Den brukar ju ofta vara någon gång efter årsskiftet, det är ju tid kvar men den är inte utvald än i alla fall.
 

Daniel Hanssondanielhansson1@outlook.com @danne19022023-06-08 13:10:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Magnus Bogren: ”Vi har en väldigt bra grupp”