Lagbanner
Så här slutar serien

Så här slutar serien

Mina tankar inför seriestarten.

SSK har ett väldigt tufft schema inledningsvis i serien. Av de 20 första matcherna är tolv på bortaplan. Så det gäller att vara på tårna redan från start. 
På fredag startar det som vi väntat på sedan förlusterna mot Mora i kvartsfinalerna. Nu är det dags. Släpp pucken.

Försäsongen
Man kan ju inte säga annat än att försäsongen är alldeles för lång.
Det är ju roligt med många matcher och att vinsterna duggat tätt men längtan efter att spela för poängen har varit stor. Snudd på gigantisk.
Spelet hittills har varit ganska så svajigt som sig bör då det är tidigt på säsongen.
SSK har vunnit fem av sina sju matcher och de två förlusterna man hade mot Brynäs och Oscarshamn var knappa men hedersamma. Både kunde ha slutat med segrar även dom. 
Den som gissade att Alba skulle bli försäsongens skyttekung hade inkasserat fina pengar ifall man hade kunnat spela på det. Att Blomstrand skulle ligga i toppen är mindre förvånande för de flesta som sett hans bössa. Tycker dock att han varit rätt så osynlig och skulle må bra att ha en spelande center brevid sig. Inget illa om Liljewall som gjort en bra inledning på säsongen. Kul för Stoffe att han åter får bära kaptensrollen i laget, vilket han gör med stolthet. 


Målvakterna
Både Sholl och Endre har visat att SSK inte behöver vara oroliga att inte målvaktsspelet håller hög klass. Med dessa två kommer vi att kunna kriga om poängen i varje match oavsett vem av dem som står. 
Sholl anser jag hållit en högre nivå och har redan hållit nollan i två matcher. 
Brattenberg vet hur man slipar diamanter och jag är övertygad om att en av våra målvakter kommer att kunna briljera högt uppe i målvaktsligan, förhoppningsvis båda.
SSK spelar ett för målvakterna tacksamt försvarsspel vilket innebär att de själva inte skymmer målvakten så mycket och de kan se pucken.  
Både Sholl och Endre är bra på spelet utanför målgården vilket är välkommet inslag om man vill göra snabba omställningar. 


Försvarspelet
SSK har tappat ligans bästa back Johan Ivarsson som provar lyckan i SHL.
Det är inte lätt att ersätta honom, men Georgsson har värvat in etablerade namn som jag hoppas kan försöka fylla upp luckan efter Ivarsson.  Olli Vainio har visat prov på klass och spelar enkelt utan att glänsa. Det finns mängder med rutin i SSK försvaret och man har några offensiva backar i både Norbe och Veeti Vainio. Julius Bergman ser jag som ett nyförvärv då han inte riktigt kom in i det HA omställningen förra säsongen. Det gick lite för långsamt, men nu ser det mera stabilt ut. Hoppas att han snart hittar målet, då han ännu inte nätat för sitt SSK, trots mängder med chanser. 

Nyförvärven
De är många nya att ha koll på under en försäsong. Hockey är numera en sport där puckkontakten för en spelare inte är många minuter per match. De handlar mera om att vinna sin gubbe i kamperna och slåss för de ytorna som är spelbara. 
Med andra ord gäller det att utnyttja de chanser som dyker upp på bästa och effektivaste sättet. 
Är imponerad av Viktor  Grahn som spelar en fröjdig hockey. Han är en skridskostark spelare som har ett bra spelsinne. Dock så har vi sett prov på lite slarv men misstag får man göra och varför inte göra dem under försäsongen.
Dominic Turgeon har varit mindre bra i de inledande matcherna. Började tvivla efter ett tag ifall han var en felvärvning av Emil. Han vann inga tekningar under de inledande matcherna men har lyft sig avsevärt den senaste tiden. Han har både fått fart på målskyttet och börjat vinna tekningar. Tänk va lite som behövs när det väl lossnar. 
Sebastian Dyk har vi dessvärre sett för lite av för att bilda oss en uppfattning om. Vi vet vad Dyk har för kvalitet och kapacitet, så där är jag inte orolig. Det som däremot gör mig orolig är omfattningen av hans skada. Till början sade han att hade det varit slutspel så hade han spelat. Vi får helt enkelt hoppas att läkningen har gått enligt prognos och hoppas att han är tillbaka till hemma premiären. 

Marcus Eriksson har visat att han håller hög klass, men frågan är med vem han ska spela med. Med Videll eller med Blomstrand ? De återstår att se. Lika barn leka bäst heter det och det kanske är så i det här fallet. Det blir onekligen seriens äldsta radarpar i så fall. Hur försvarar man sig mot Videll och Mackan i fart? Det går inte att göra det, är mitt svar.
William Wiå har varit rätt så osynlig för mig. Trodde han skulle spela i en fjärdekedja men har fått flera chanser högre upp i hierarkin. Tycker dock inte att han presterat nämnvärt mycket och borde kanske ha lämnat platsen åt Rasmus Ekström istället eller Egon Polin. 
Båda har visat att SSK har juniorer som knackar på a-lagets dörr och vill ha speltid.
Även Olle Hilmersson har visat att han vill vara med och slåss om en plats i laget. Olle har för de mesta spelat i fjärdekedjan och gjort det med bravur. 
Veeti Vainio är ett nyförvärv som är svår att bedöma då han knappt spelat. Skador och sjukdomar har avlöst varandra under försäsongen. Hoppas att han blir spelklar inom kort och kan bevisa för alla att han har en offensiv uppsida. Säsongen 2019/20 gjorde han 23 poäng på 47 matcher.

Powerplay
SSK har alla ingredienser för att ha seriens vassaste PP. Det finns material för att ha två enheter med hot från alla håll och kanter. Ligans bästa spelare Linus Videll har visat att han besitter en spets som kan avgöra matcher. Han var den spelaren som avgjorde flest matcher på egen hand under förra säsongen. Nu är frågan ifall man satsar på att fortsätta spela Videll på fel sida eller har man ett ess i rockärmen. Jag är övertygad att Videll med sin erfarenhet har en mängd varianter likt Conny Strömberg hade i sin Power-play bok. 
Det jag hittils saknat är Ludvigs Blomstrands bössa. Visst har han gjort fem mål under försäsongen men det finns mera att plocka av Blomman. Jag är dock tveksam till att Julius Bergman vara eller inte vara i PP. Ser hellre någon som har ett snabbare skott och kvickare rörelsemönster istället för honom. Kanske Veeti Vainio är mera lämplig som också är rightare. Julius har spelat över 52 matcher utan att göra mål. Då har jag jinxat det.
Det finns bra spelare att ha framför mål i Powerplay och det är Alba, Liljewall samt Liljegren. 
Alla tre är superstarka och gör sitt jobb alldeles lysande. 
När Sebastian Dyk är tillbaka kommer SSK att ha ytterligare ett hot i sitt spel med en man mera. 

Poängligan-vem vinner den interna
Det finns egentligen ingen som kan hota Videll om första platsen ifall han får vara skadefri hela säsongen. Han kan mycket väl vinna hela poängligan i serien. 
Vem som kommer att komma efter Videll är Dyk, Blomstrand och Eriksson. De kommer alla att ha mera än 40 poäng under grundserien. Jag hoppas att Alba fortsätter att överraska mig under säsongen och når över 30 poäng. Viktor Liljegren var en stor överraskning för mig förra säsongen och är även han god för över 30 poäng. Bland backarna så tror har Norbe blir poäng bäst och kan närma sig 40 poäng. Här får gärna våra finnar överraska mig positivt och visa att de har sisu som kan bestiga berg. 


Vilka spelar HA-finalen ?
Djurgården - SSK 

Vilka går upp?
Södertälje slår DIF med 4-2 i matcher.

Vilka åker ner?
Västervik åker ut

Till slut så har ni mitt tabelltips 2023/24

1) Brynäs
2)Björklöven
3)Södertälje
4)Djurgården
5)Västerås
6)Karlskoga
7)Almtuna
8)AIK
9)Mora
10)Nybro
11)Östersund
12)Tingsryd
13)Västervik
14)Kalmar

"winning is a habit"

Janne Villman2023-09-19 19:06:00

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar