Smidjegrav Arena, 2023-09-22 19:00

Mora - Södertälje
5 - 3

SSK förlorade premiären mot Mora

"Det var den sämsta perioden jag sett sedan jag kom till SSK säger Bogren om den första perioden"

Äntligen dags för lite hockey efter en lång och regnig sommar.
Super fredag på TV med många matcher att se fram emot. Hann titta lite på Brynäs innan SSK
matchen startade och såg deras målvakt slänga sig likt en fotbollsspelare och filma till
sig en utvisning. Utvisningen granskades men domarna pallade inte för trycket. Hoppas att någon anmäler Lindbäck för jag tål inte filmningar, det är osportsligt om något.
Bytte kanal och tittade en stund på Kalpa i den finska ligan eftersom jag är född i Kuopio.

Sedan var det dags för själva huvudnumret för fredagskvällen. Bänkade mig i min slitna fåtölj och såg Mora ta tag i taktpinnen från start. SSK spelarna tror jag var kvar i spelarbussen eller så hade de smörjt klubborna med tvål. Det såg otroligt virrigt ut i det normalt stabila försvaret. Mora bokstavligen sköljde över oss i anfall efter anfall. Tänkte tanken att nu måste antingen Bogren ta en timeout eller så behöver vi en utvisning för att få stopp på överkörningen. Det blev ingen timeout vilket var oförstående. Det var Mora mot Sholl och man frågade sig om hur länge han orkade stå emot. Till slut så kom Moras första mål som gjordes av den gamla SSK kvalhjälten Willman-Borvik. Släkten är värst.
Vi ska vara glada att det endast blev ett mål i baken i den första perioden och det kan vi tacka Sholl för.

Till period två kom SSK ut som ett annat lag. Antar att tränarna höjt rösten under pausen. Redan efter fem minuter har SSK haft flera anfall än totalt i den första perioden. Man fick även möjligheten att kvittera då Mora var för många på isen. Det utnyttjade Blomstrand på sitt alldeles egna sätt genom att trycka upp pucken i närmaste krysset. Två minuter senare skapar Videll ytor för sig själv och spelar upp till Carlsson som i sin tur ser en fristående Marcus Eriksson vid stolpen och serverar honom en räkmacka som han enkelt petar in i öppen bur. SSK hade vänt på steken och hoppet inom mig väcktes. Det blev dock ingen långvarig lycka då Julius Bergman drar på sig en onödig utvisning. Mora fick bra tryckt mot SSK i sitt PP och Petter Westerheim kan kvittera med ett skott från slottet. Jag har sett målet några gånger och tycker faktiskt att Sholl bör ta den. Det är ingen skymning och skottet kommer högt upp i slottet.
Sedan dräller Veeti Vainio med pucken och tappar den och i situationen efter så åker han ut för en hakning. Mora är skoningslös i sitt PP och gör åter mål. SSK boxen har ingen rolig afton ikväll. Det är återigen samma spelare inne som vid första boxplayspelet. Är det tillfälligheter eller är det dålig box?  Det är fortfarande endast ett måls underläge i matchen och en period kvar att spela.

SSK fortsätter att spela runt i formationerna utan ändringar. SSK har inte många långa anfall på Mora och har svårt att etablera tryck i anfallszon. Det dyker upp några ströchanser och Blomstrand missar ett friläge då han kommer lite för nära målvakten. Liljegren har ett försök att via köksvägen göra mål. Men det är i stort sett det som händer i anfallsväg.
Mora utökar sin ledning till 4-2 av matchens bästa spelare Daniel Ljungren. Just där och då tänkte jag att det var nog spiken i kistan. Dominic Turgeon har varit osynlig i hela matchen men plötsligt dyker han upp som fågel Fenix i askan och trycker in 3-4 i gubbhörnet.
Det återstår 10 minuter av den tredje perioden och vi har fortfarande chans till poäng trots massivt Mora övertag. Det dyker upp några halvchanser till kvittering och SSK chansar med att plocka ut målvakten när knappt två minuter återstår av matchen. Det går som det brukar gå när SSK plockar målvakten, med mål i tom kasse. Videll var lite för optimistisk i sin dragning som siste man.
Att förlora borta mot Mora är väntat. Men att förlora på det här sättet var inte det. Man bjöd ju inte alls upp till Daladans som man hade hoppats på. Det fanns ingen kedja som fungerade.
Alba kedjan som känns tung att möta, men kom inte alls upp i nivå. Ibland känns det som Emil borde spela med Dahlström i fjärde kedjan för jag tror han passar bättre i den är Wiå. Wiå känns tunn och var inne på tre mål igår, dock var två i boxplay.
Blomstrand gjorde förvisso mål igår men var alldeles för ensam i sina försök att spela ut sin offensiv. Polin gjorde en hyffsad debut i HA och hade en chans i den första perioden. Har sagt det förut och gör det fortfarande. Blomstrand behöver en bättre omgivning för att spela sitt spel. Kanske ska Blomman spela med Liljegren och Engsund och låta Turgeon centra med Videll och Eriksson.
När tre minuter återstod av matchen så ser jag att Bogren slänger in Blomstrand, Polin och Liljewall. Hallå ! Är det att toppa laget när det återstår tre minuter.

Jag ska inte såga mera utan ska försöka avsluta detta på ett positivt synsätt istället.