Södertälje - Kalmar HC
4 - 5

SSK fortsätter trampa vatten - något måste ske

Det har minst sagt varit en hel del kritik om lagets inledning på säsongen.
Prestationerna har inte motsvarat förväntningarna om man skall sammanfatta det på ett enkelt sett. Vad sägs om en och en halv bra period under de fyra inledande matcherna. Det är självklart i underkant och vi har flera spelare som inte alls kommit upp i rätt nivå. Tänker inte hänga ut någon spelare med namn utan kan konstatera en del saker. Har man problem med tempot i SHL, så har man garanterat problem med tempot i Hockeyallsvenskan. Det går så otroligt fort och ibland känns det som det flera spelare på varje liten ledig yta på isen. Tiden med puck är kort och därför bör man vårda den. Minimera felpass och se till att vinna kamperna i båda ändarna av planen. Se till att glappet mellan spelarna inte blir för stort så vi kan kontrollera vårt defensiva arbete samt ställa om till anfall.

Ett av sorgebarnen i de inledande matcherna har varit special teams. SSK har visserligen gjort fyra mål i PP men det uppställda spelet har saknat både finess, tempo och kyla. Det är säkert vid tre eller fyra överlägen som helt saknat skott på mål och man har haft svårt att få ett uppställt PP.
Boxplay ska vi inte prata om. Är det en tillfällighet att inte den heller fungerar just nu. Innan denna match så ligger SSK på svaga 54,55 %. Endast Västerås är sämre. Där finns det onekligen en förbättringspotential. Saknaden av Ivarsson och Lang är enorm och de nuvarande backarna behöver steppa upp rejält.

Kvällens motståndare Kalmar är knappast känd för att vara en ishockeystad. Såg att föreningen ändå är 55 år då den bildades 1968. Det är första gången de har nått så här högt upp i seriesystemen. De har även fått en bra start i serien och ligger innan matchen på en fjärde plats med sina sju poäng. Kalmar har en spelare som heter Theoklis Theocharidis och han leder HA poängligan totalt med sina 8 poäng. Han är en Kanadensisk back med meriter från bland annat AHL. Fortsätter han i den här takten så lär många lag vara intresserade av honom till nästa säsong. Det känns som han kan bli en ny Daniel Brickley som först öste in poäng i Västervik som sedan gick till Modo under samma säsong.
SSK och Kalmar har aldrig möts innan så detta är en historisk match i den bemärkelsen.

SSK har gjort om lite i kedjorna inför matchen. Dyk, Engsund och Videll ser på pappret ut att vara en riktig toppkedja med individuell skicklighet på toppnivå. Kan Marcus Eriksson få fart på Albas målskytte?
Hur mycket folk kommer det mot ett Kalmar, som alla förväntar sig att SSK kommer att slå.
Tippar innan match att det kommer att komma ca 2500 personer trots att det är fredagsmatch.
Kan SSK hålla tätt i boxplay och få till ett fungerande PP?
Det och mycket mera kommer vi få svar på under kvällen drabbning.

SSK drar på sig en utvisning i inledningen av matchen genom lagkapten Liljewall. Ganska korkad sådan när vi vet hur sårbara vi är i boxplay. SSK reder nästan ut det underläget när plötsligt Olli Vainio släpper sin gubbe och lämnar oceaner av fri yta till Filip Nordström som gör sitt livs första HA mål. Surt då endast sex sekunder återstod av tiden. Varnade innan match för Kalmars Kanadick att han är hyperfarlig. Det blev publiken i Templet varse om när han enkelt kan sätta 0-2 för gästerna. SSK har stora problem att överhuvudtaget komma ut ur egen zon och de speglar sig även i båset. Man åker på ett felaktigt byte och det råder total förvirring bland SSK spelarna. De som visar lite framfart ikväll är fjärdekedjan. Resten vet jag inte riktigt vad de håller på med. Vi får faktiskt vara glada att det endast står 0-2 på tavlan efter en period.

Den andra perioden börjar med bra tryck från SSK. Framförallt är det återigen fjärde linan som skapar tryck. Bjerselius är ett stolpskott ifrån att få in säsongens första balja. Hockey är allt som oftast inte helt logiskt. Efter ett långt SSK anfall så vänder spelet och gästerna kan istället utöka sin ledning till 0-3. Dessutom drar Norbe på sig en idiotiskt utvisning efter målet så att SSK får spela boxplay efter målet. De är inte bara Bogren som låter sin ilska gå utöver laget. SSK reder ut denna utvisning vilket var viktigt för att inte matchens skulle rinna iväg.
Sedan byter matchen skepnad. Återigen är det fjärde kedjan som skapar tryck i Kalmars zonen och Marcus Eriksson vinner puck bakom mål och ser framrusande Bjerselius som trycker dit sitt första mål för säsongen. Samma Bjerselius vinner sin tekning direkt efter sitt mål och pucken hamnar hos dubbel W som tar sig förbi sin back och serverar Dahlström en räkmacka som han sprätter i mål. Det är även Dahlströms första mål för säsongen. Nu vaknar publiken på plats och SSK är på väg att vända den här matchen som vi trodde var körd efter 0-3 målet. Två minuter efter 2-3 målet är det åter dags för hemmapubliken att få jubla igen. Dominic Turgeon vinner en tekning som Henrik Malmström lägger mot mål och på returen är Emil Alba framme och petar in kvitteringen. Tre mål på två minuter och man kände att det här kommer bli en vändning för laget. Det är just det här laget behöver i detta läge. Dessvärre varar inte glädjen hela perioden ut. Linus Videll drar på sig en tripping i anfallszonen när knappt två minuter återstod av perioden. Tro det eller inte så lyckas man släppa in ett mål när endast 45 sekunder återstod. Ser i efterhand att boxen blev alldeles för passiv och krympte ihop ju mindre tid som återstod. De straffade sig dessvärre och Kalmar får in ett psykologiskt viktigt mål innan period vilan. Måste ha varit så jobbigt för spelarna att tappa det momentum och övertag man fick efter tre snabba mål.

Sista perioden blev till en början en uppvisning av Kalmar hur man spelar på resultat. På tre minuter hade man lyckats slå fyra icing puckar. Det dyker upp ett gyllene läge att kvittera matchen, då Kalmar drar på sig två stycken utvisningar i tät följd. När andra lag spelar fem mot tre så är det garanterat mål för dem. Men när vi har samma läge så är spelet statiskt och krampaktigt. De skapar en del chanser men ingen är direkt nära att hamna i mål. Enligt mig så är ett fem mot tre läge ett bättre läge än en straff. Vi har spelare som tänker lite för mycket just nu istället för att agera. Det gyllene läget rinner ut i sanden och vi tvingas jaga kvittering med en utplockad målvakt.
Sebastian Dyk som gjorde sin hemmadebut har i stort sett varit osynlig hela matchen igenom. Nu var det ändå han som fick sätta dit kvitteringspucken när endast en och en halv minut återstod av matchen.
Var vi värda en kvittering, nej egentligen inte.
Förlängningen hann knappt börja när den plötsligt tog slut. Det är svårt för en målvakt att fullfölja en match där första skottet går i mål. Sedan räddade Endre kvar oss i den första perioden när Kalmar tryckte på. Men sista målet i förlängningen bör han ta, alla dagar i veckan.

Min reflektion efter kvällen är att laget fortfarande saknar identitet. Alla borde ta rygg på fjärdelinan och deras vilja. Bjerselius var matchens bästa spelare och borde ha gjort ett par mål till.
Försvarsspelet visar fortfarande upp brister där man varvar individuella misstag gång på gång. De bjuds på indianare och felmarkeringar vi inte sett på länge. Våra ledande spelare är långt ifrån en form som banar vägen för resten av laget. Tvärtom så är det just dessa spelare som i ren desperation försöker dribbla sig igenom ett samlat försvar, gång på gång.
Bogren hotade i media att bänka sina stjärnor ifall det inte börjar se bättre ut. Snart är det upp till bevis ifall han håller vad han säger. För så här kan det inte fortsätta. Någonting måste hända och det rätt så snart.