SSK höll undan i Småland - och avancerar i tabellen

Nu räcker det! Orkar inte höra mer ältande om DIF matchen.
Idag var det första gången jag spolade mig igenom LT-podden då den till en början handlade om "Black Friday" händelsen. De tog hårt på mig och jag trodde att supportrarna och spelarna också skulle ha påverkats mentalt efter det.
Döm av min förvåning så var det helt motsatsen. SSK ägde matchen mot Västerås totalt, både på läktaren och på isen. SSK fansen på läktaren bar fram sina hjältar till segern. Alla supportrar som var på plats förtjänar högsta betyg för insatsen. Vicks borde sponsra er med halstabletter så att era röster håller en hel säsong.
Efter segern i söndags kändes luften lättare att andas, chokladpralinen från Paradis asken kändes mer välsmakande och färgerna i naturen kändes klarare och skarpare.

Ikväll möter vi en av seriens bästa hemmalag. Nybro har hittills tagit 19 poäng av sina 33 på hemmaplan. Nykomlingarna har verkligen tagit Hockeysverige med storm och ligger just nu på en fjärdeplats i tabellen inför kvällens omgång. Är jag förvånad. Egentligen inte. De har värvat klokt och satsat på rutinerade spelare samt en meriterad tränare i Tommy Samuelsson.
Liljas Arena där matchen spelas är Sveriges fjärde äldsta ishall och byggdes 1963 och hette då Viktoriahallen. 2016 döptes den om till Liljas Arena efter att en bilfirma köpt namnet.

SSK i sin tur har visat upp ett stabilt bortaspel och vunnit sina fyra senaste bortamatcher. Båda lagen har haft problem med sitt boxplay där både Nybro och SSK ligger i botten. I Powerplay är SSK ett snäpp vassare och det känns att laget är på gång även i den spelformen. SSK är det laget som tar minst antal utvisningar av alla lag, vilket tyder på att laget har bra disciplin. I Nybro måste man se upp med deras Estländare Marenis och den finländska spelaren Savilahti , som leder den interna poängligan med sina 16 poäng.

SSK väljer att spela med Endre i mål. Senast han spelade så höll han nästan nollan och bör vara i god form. Det tar 30 sekunder för SSK att avlossa första skottet. Strax därefter så får Marcus Eriksson ett friläge men gör en dragning för mycket och Williamsson räddar. Efter tre minuter står det 0-6 i skott och det är spel mot ett mål. Det tar fyra minuter innan Nybro kom över mittzon och får sitt första skott på mål. SSK tappar sedan markering i mittzon vilket öppnar upp för Savilahti, men Endre räddar det farliga skottet.
SSK tar rättvist ledningen efter 7.05 och målskytt är Linus Videll. Han tar sin egen retur tre gånger innan pucken hittar in bland nätmaskorna. Marcus Eriksson åker ut för tripping i anfallszon som jag tycker var billigt dömt av domaren. Hemmalaget skapar ingenting under dessa minuter och drar dessutom på sig en utvisning.
SSK har bra spel med en man mera och närmast är Engsund som får stå ensam mitt framför mål men skottet landar mitt på målvakten.
Nybro avslutar perioden på ett bra sätt och skapar ett par chanser under den sista minuten. Viktigt för dem att avsluta perioden bra och ta med sig det in i den andra perioden. SSK vinner skotten i den första perioden med hela 20-9.

På finska heter utmärkt Mainio. Det var just det som Olli var när SSK gör 0-2 i inledningen av andra perioden. SSK är nära att utöka till 0-3 när Liljegren fräck försöker att köksvägen gå in och göra mål.
Sedan så ser vi ett klassmål av bortalaget. Det är Videll och Marcus Eriksson som leker ishockey när de gör 0-3. Otroligt snyggt hockey mål av ligans just nu hetaste spelare. Efter 5 minuter åker Torp ut för interference och SSK får spela PP för andra gången i matchen. Dessvärre så ger Stelios bort pucken två gånger och bortalaget kan rätt enkelt freda sitt mål.
Hemmalaget var som paralyserade i första men skapar betydligt mera i den andra.
Efter 12 minuter in i perioden skapar Nybro sitt första långa anfall och får utdelning direkt. Tycker att Endre bör ta det skottet där han relativt oskymd släpper in pucken högt i plockhandske sidan.
Känns onödigt att släppa in den pucken men Bergman hade ett riktigt långt byte i benen.
SSK mäktar med 5 skott på mål i den andra perioden och Nybro åtta.
Vi tappar lite linjer i spelet och är lite nonchalanta och sådant straffar sig i den här ligan. Ska SSK ta poäng i den här matchen så måste man spela som i den första perioden och vårda pucken och framförallt hålla ihop laget.

SSK är det lag som vunnit flest tredje perioder i hela ligan. Inledningen av tredje är Liljewall nära att utöka SSK;s ledning. De rutinerade herrarna märks på isen. Norbe och Liljewall spelar ofta klokt i utsatta lägen. De dödar mycket tid och håller i pucken lite extra för att ge sina medspelare lite extra tid.
Nybro är mycket nära att göra mål när Savilahti får en dubbelchans men skottet glider strax utanför Endres kasse.
När Norbe gör sitt fjärde mål för säsongen trodde nog de flesta att matchen är klar. Det målet var signerat Turgeon som först vinner sin tekning och efter det parkerar framför ansiktet på Nybros målvakt.
Efter det så drar Stelios på sig en onödig utvisning. Det får han sluta med. Det är inte första gången vi ser ett ganska lojt agerande från hans sida. Nybro gjorde mål när endast tre sekunder återstod av utvisningen. Nybro trycker sedan på med all kraft och får ytterligare en chans att spela PP när Engsund åker ut. Även den här gången ringer det bakom Endre. Tre minuter återstod av den tredje perioden vid målet. Nybro plockar sin målvakt när två minuter återstod av perioden. Det är nära några gånger men Endre kliver fram och gör några riktigt svettiga räddningar. SSK vinner till slut med 4-3 efter att ha blivit totalt utspelade i matchens femton sista minuter. Nybro vinner skotten i den sista perioden med 16-4.

Vi ska vara väldigt nöjda med hur laget spelade i den första perioden. Det var det som gjorde att vi vann ikväll. Den andra perioden höll vi dem på utsidan på ett bra sätt och kontrollerade händelserna.
Det är starkt att vinna i Småland mot ett av seriens bästa hemmalag. I den första perioden var alla kedjorna inne och skapade. Sedan mattades det av för ju längre matchen varade. Vi behöver verkligen få igång kedjan med Dyk och Blomstrand. Dom skapar otroligt lite men alla tre jobbar hårt över hela isen. Där finns verkligen ett sparkapital när Dyk vaknar ur sin Törnrosa sömn.