0 - 2

SSK nollade Brynäs i Gävle - lyfter på hatten för laginsatsen

2011 var för mig ett riktigt så kallat skit år. Min pappa som var en inbiten SSK:are dog det året.
Senast SSK mötte Brynäs i Gävle var 1 mars 2011. Då hette arenan Gavlerinken och hade långa träbänkar som sitsar. Bocken i Gävle brändes ner varje vinter och stadens stolthet DiLeva sjöng om vem vi ska tro på. Inte på Popovic i alla fall, tänkte vi.
SSK ledde matchen i Gävle med 1-2 tills slutminuten, men Brynäs kvitterade och vann sedan på straffar. Vi vet att den poängen skulle ha varit av stor betydelse när serien sedan avgjordes hemma mot HV i den sista omgången. Glömmer aldrig den säsongen. Det gör ingen SSK:are.

Sedan har Brynäs huserat i landets högsta serie tills den här säsongen och vi i Hockeyallsvenskan.
Vi mötte Brynäs på hemmaplan i början på november och då var gästerna klart bättre och vann rättvist. Nu är dock förutsättningarna annorlunda. SSK har hittat ett stabilare försvarsspel men svajar fortfarande i båda formerna av specialteams. Brynäs i sin del har spelat ganska stabilt, men åkt på några minor på vägen. Betydelsen av den här matchen är större man anar. Nu får man visa sig mot ett topplag som på förhand är favoriter. Det kan passa oss utmärkt. Vi har en hel del spelare som har farten att skapa snabba omställningar mot dem.

Såg att det var en del ändringar i SSK inför den här kvällen vilket gladde mig. Har sedan en tid tillbaka skrivit att jag gillar Bjerselius sätt att spela. Det hårda arbetet har inte gått obemärkt för våra tränare heller. Är det någon center som förtjänar mera speltid och visa sin offensiva kvalitet så är det Bjersa. Hoppas att han kommer till mera avslut och att han vågar ta mera skott. Han har för tillfället en hög siffra på sin skotteffektivitet som är 25 %. Det är siffror som normalt ”snipers” brukar ha.
Både Dyk och Bjerselius är snabba och starka på puck och har dessutom farten. Turgeon får vara städgubben och ta hand om defensiva i den kedjan. Alla tre är för övrigt duktiga på det, och därför har jag stora förhoppningar att den här kedjan även kommer att producera framåt. Kanske inte redan i första matchen, men man ska aldrig säga aldrig. Inte i hockey.

Båda lagen har haft problem med sitt Powerplay och är just nu på platserna 9 (SSK) och 10 med sina 18 %. SSK har gjort 8 mål och Brynäs sju i den spelformen. Tror det här kommer att bli en viktig faktor i kvällens batalj.  Anmärkningsvärt är att Linus Videll innan match fortfarande är på noll poäng.  Linus påpekar dock i C-More att han har en poäng i PP men de har missat den.
Ser man på målvaktskampen mellan lagen så ser det lite bättre ut i SSK rent siffermässigt. Sholl har nästan 91% medans Lindbäck och Clara ligger strax under 90%. Det är fortfarande osäkert vem som står när jag börjar skriva på den här texten men gissar att Sholl och Lindbäck står. Lindbäck stod i början av november när Brynäs vann, därav min gissning.

Googlade på olika händelser som skedde 2011 och hittade att stormen Emil härjade. Det får gärna härja även ikväll. Alba är som en storm när han spelar och skapar ytor för sig själv och sina medspelare. Viktor Liljegren var ett frågetecken inför match men är uppsatt i dagens laguppställning.
Det betyder att Polin startar som extra forward ikväll.  Inget ont om Polin, men det är mera tyngd i Viktor som visade att formen är på väg uppåt. Tror det inte finns några backar som tycker om att möta den här kedjan.
Ska bli spännande att följa hur vår fjärde lina håller Brynäs namnstarka första lina i schakt.
Det snöar i Gävle när SSK anländer till Monitor Arena som den heter idag. Inför matchen visar C-More bild på Marcus Eriksson när han kliver av bussen och Lars Lindberg säger att Mackan är så het att snön smälter på honom.
Fint gjort av Brynäs att låta knattarna äntra laget vid spelar entrén. Det blir nog ett minne för knattarna resten av livet.
SSK är inledningsvis riktigt bra. Man trycker tillbaka Brynäs och är väl samlade i mittzon och försvarar sin egna blå på ett mycket bra sätt. Man får en hel del avslut på mål men inte så många riktigt farliga.  Bland annat har Vainio, Norbe och Dyk skott men Lindbäck tar dem alla. Brynäs första anfall kommer efter fyra minuter men är inget som hotar. Det står 0-7 i skott efter sju minuter. Efter 7,42 har Brynäs tränare fått nog. Han tar timeout så är han ursinning i båset. Brynäs får en halvchans när vi för första gången tappar en puck vid blå men skottet hamnar i SSK täckning. Hemmalagets första skott kommer efter 11 minuters spel. Dyk som öppnat matchen piggt är lite för ivrig då han hakar lite för hårt och åker ut för det. Lite hårt dömt i mitt tyckte.
SSK spelar väldigt bra försvarsspel under spelet i underläge. Brynäs skapar ett par lägen men Sholl räddar dem.
Slutet av perioden skapar Brynäs ett läge men Sholl räddar åter. Bjerselius gör ett fint jobb i periodens sista sekunder och täcker skott i ett farligt läge.
Bra period av SSK som gör en perfekt första period. Det enda som saknas är målet. SSK vinner skotten med 12-4 men inget skott är hyper farligt. Vidells kedja känns farliga varje gång det är på isen. Dock så tappar man ibland puckar i offensiv zon och Brynäs kan vända på oss. Efterlyser lite mera trafik på mål när vi har möjlighet.

Anton Rödin säger i C-More intervjun inför den andra perioden att SSK sköljer över oss i anfall efter anfall. Brynäs startar den andra perioden med ett långt anfall och tvingar SSK att slå ett par icing i rad. SSK gör matchens första mål helt rättvist. Det är ett vackert anfall där Videll hittar Stelios som kommer i fart och väggspelar ihop med Mackan fram till målet. Målet är Stelios första i SSK tröjan och han går från klarhet till klarhet. Kan detta vara ett fynd av Georgsson.
SSK är nära att utöka sin ledning när Dyk och Bjerselius hittar varandra, men Dyks skott hamnar dessvärre mitt på Lindbäck. Brynäs har en fin chans att kvittera genom Lindblom men Sholl räddar åter.
Sedan har SSK en mycket stark period där Brynäs inte kan byta under flera minuter. Liljegren skapar en hel del farliga lägen och är mycket nära när han dribblar sig igenom hemmalagets backar men avslutet räddas av Lindbäck. Synd att man inte fick göra ett mål till, det hade varit viktigt.
Istället för SSK mål så får Brynäs ett friläge när Vessel tar vara på en rensning som öppnar upp försvaret. Som tur är missar han hela målet och skottet tar på utsidan av stolpen.
Sedan åker Vainio på en open ice tackling av Bertilsson. Domaren tar en femma men skall granska situationen. Det hela slutar med att det inte blir något PP för SSK. Tycker i alla fall att det borde ha blivit en tvåa. Skotten i den andra perioden blir 8-8 vilket speglar perioden ganska bra. SSK fortsätter att spela bra utan puck och är väl samlade. Vi har flera spelare som ligger rätt i sin back checking och jobbar klart situationerna.

Kvällens bästa forward Liljegren får två chanser i början på tredje perioden men skottet tar i kryssribban och ut. Han borde ha gjort tre mål i den här matchen med de chanserna han haft. Även Marcus Eriksson får ett jätte läge att utöka den sköra ledningen. Det buas från Gävle publiken men det är inte för att Brynäs är dåliga utan de fattar inte att SSK är överlägsna.
Vainio har dessvärre inte kunnat spela efter smällen han fick i slutet av andra. Hoppas att han är tillbaka snart, för han behövs.
Under Power breaket kastar publiken in massa nallar. De var nallar de skulle ha kastat vid Brynäs första mål. Vilket mål kan man fråga sig?
Alba och Liljegren kommer i ett två mot ett läge men Liljegrens avslut är inte tillräckligt vassa ikväll. Lite bättre effektivitet så kommer det att lossna rejält för Viktor.
Brynäs får ett par chanser att kvittera när Benn driver upp från sin backplats och skapar en farlighet som Sholl räddar enkelt.
SSK utökar sin ledning till 0-2 genom Viktor Grahn, fint framspelat av Wiå.
Brynäs tar ut målvakten när ungefär tre minuter återstod av den tredje perioden. Då tar Bogren timeout av någon anledning. Antar att han ville vila sina spelare inför slutet.  Turgeon har möjlighet att skjuta in pucken i det öppna målet men är osjälvisk och lägger en slarvig passning och situationen rinner ut i sanden. SSK håller ut och vinner matchen helt rättvist. Vilken skön seger för grabbarna.
Hela laget har verkligen kommit samman och spelar som ett lag.

Nyckeln till den här segern är att laget spelar kompakt. De dominerar mittzon äckligt disciplinerat och framförallt kontrollerat. Skulle vilja ge alla backarna fem plus för insatsen ikväll. Ifall jag måste plocka ut kvällens tre stjärnor så blir det.