Lagbanner
Domarordförande Carlman i stor intervju
Det blev inget fyrdomarsystem till den här säsongen, här ser vi de fyra domarna som dömde Modo-Djurgården i januari förra säsongen; Robert Larsson, Linjedomare, Mikael Lindqvist, Huvuddomare, Ulf Rådbjer, Huvuddomare och Anders Ahlström, Linjedomare.

Domarordförande Carlman i stor intervju

Det har varit mycket prat om fyrdomarsystem eller inte den senaste tiden. SF Frölunda ringde upp linjedomaren Fredrik Carlman som är ställförordnad ordförande i Elitdomarnas organisation och fick sig ett snack med honom om det mesta inom domarlivet.

Vilken fin titel du har?
– Ja visst är den. Jag har varit med i styrelsen i tre säsonger och nu fick jag det här uppdraget och det är roligt.

Varför blir man domare egentligen. Alltid hatad, aldrig älskad, fast man gör rätt är det alltid någon som irriterar sig på vad man blåst för?
– Visst får domare höra mycket. Men vi får också höra väldigt mycket positivt. Vi är inga martyrer. Men det är väl framför allt att vi har kärleken för sporten. Jag kan ju bara svara för mig själv och efter att jag haft ett tungt sista år som spelare när jag var ungefär 20 med en skadad fot och några hjärnskakningar och jag kände att jag inte skulle kunna bli något som jag bestämde mig för att börja döma. Jag hade dömt en hel del på träningarna och även de ungdomsmatcher som man får lov att döma och jag tyckte att det var roligt.

– Sen gick det fort och jag ska nu börja på min åttonde säsong som linjedomare i Elitserien.

Du har inga planer på att gå över som huvuddomare?
- Visst finns tankarna där. Men jag vet inte, jag har en internationell karriär jag gick bland annat på linjen under J20-VM under den förra säsongen. Men jag ska döma lite i division I Östra under den kommande säsongen. Det är väldigt nyttigt att gå som huvuddomare också, man lär sig se mer av vad huvuddomaren vill ha för typ av hjälp.

Hur mycket får ni hjälpa till ni linjedomare egentligen?
– Det går så pass fort numer så vi får hjälpa till mer och mer. Betydligt mer än tidigare. Nu kan man inte åka och berätta om varenda tvåa som man ser, men man går in och påtalar om det blir alldeles fel.

Hela hockeysverige vill ha ett fyrdomarsystem, vad tyckte ni själva efter att ni utrett förra säsongens test?
- Vi var väldigt nöjda med testa och alla inom domarkåren eller inom svensk hockey överhuvudtaget vill gärna att vi ska införa fyrdomarsystem här i Sverige.

Vad är den stora skillnaden för er domare med fyra man på isen istället för tre?
– Som huvuddomare har du alltid spelet framför dig och sen är det förstås lättare för åtta ögon att se vad som händer ute på banan istället för sex.

Vilka är fördelarna med fyra man?
- Det ena är just att man alltid har spelet framför sig, man behöver inte åka rakt igenom för att ta ny position och det gör att man är mindre ivägen för själva spelet. Sen kan man förstås hänga med bättre vad som händer ute på banan, man kan dela upp det sinsemellan så att den ena domaren tittar på vad som händer ute i hörnet medan den andra tittar framför mål.

Vilka nackdelar finns det?
– Den enda vi egentligen inte var riktigt nöjda med efter testet förra säsongen var att vi inte hann med att testa det i fler matcher.

Nu verkar det som om det inte kommer att bli något fyrdomarsystem den här säsongen i Elitserien, men om det hade varit så var det endast i Elitserien som man skulle ha spelat med fyra domare på isen?
– Ja jag tror det. Svenska Hockeyligan bestämmer över Elitserien medan Svenska Hockeyförbundet styr över alla andra serier och jag har inte hört något om hur Hockeyförbundet tänkte göra.

Med fyra domare går det åt betydligt fler. Har ni nog många utbildade domare?
– Det har varit ett av argumenten som Hockeyligan haft att vi inte skulle ha nog med domare som kunde döma i Elitserien. Men vi domare tycker att det hade varit ett utmärkt läge att snabbt kunna ge de yngre kommande domarna bra med erfarenhet eftersom de hade kunnat få skolas in med de rutinerade domarna som vi har, vi har ett helt koppel äldre riktigt bra domare som vi hade kunnat utnyttja.

– Vi hade kunnat göra som de gör i Finland där de släppt fram många gamla spelare snabbt i hetluften, det är många spelare som skulle kunna tänka sig bli domare när karriären är över som spelare och det gäller att ta vara på dem.

Det skulle bli fler matcher att döma med fyra domare på isen, hur många matcher orkar man döma i veckan?
- Det är många som dömer två eller tre matcher i veckan nu och det är något som jag själv också trivs bra med och visst skulle man orka med att få en fjärde match ibland också.

Hur ser en domares vardag ut en matchdag, ni åker tidigt på morgonen och kommer hem sent eller och sen ska ni jobba dagen efter?
– Det är lite olika. Eftersom jag bor i Stockholm och dömer jag en hel del matcher där och då jobbar man kanske till 16 innan man åker ner till arenan och börjar ladda inför match. Själv föredrar jag att döma matcher en bit bort eftersom man då hinner börja ladda upp i bilen på väg till matchen.

– När vi kommer till arenan så börjar man sedan ladda också har vi genomgång med vår Supervicer innan match och vi pratar om vad som kan tänkas hända om några speciella spelare är i luven på varandra eller om något annat kan tänkas hända.

- I pauserna har vi sedan fem minuters ny genomgång med vår supervicer eller vår coach om man så vill. Efter matcherna så går vi först igenom matchen tillsammans igen och ser vissa situationer på DVD innan vi äter. På vissa arenor äter vi tillsammans med spelarna och på vissa äter vi för oss själva. Vi fortsätter oftast där gå igenom matchen som vi just dömt och så brukar vi ha pratat i telefon med de övriga domarna också så vi får veta vad som hänt, innan det är dags för hemfärd.

– Huvuddomarna brukar sedan se matchen i helhet på DVD dagen efter igen.

Ni flyger inte till så många matcher?
- Nej inte vi linjedomare. Vi dömer mer regionalt. Huvuddomarna är det dock meningen att de ska hinna döma alla lagen lika många matcher på både hemma- och bortaplan.

Orkar man med att både jobba och döma ishockey?
– Ja det gör man även om det blir en hel del pusslande. Jag har en bra civil karriär också och det gäller att man har förstående arbetsgivare. Om man då dessutom har familj också så blir det förstås ännu mer pusslande förstås.

Spelarna är heltidsanställda och det finns några domare som är det, när kommer hela domarkåren att vara det?
– Vi har två domare som är det nu; Thomas Andersson och Markus Vinnerborg och det var prat om att det skulle bli en tredje domare i år, men det satte Hockeyligan till slut stopp för. Jag tror att vi är långt ifrån att få det som i NHL där alla huvuddomare och linjemän är heltidsanställda, huvuddomarna kanske kan bli det, men jag törs inte säga när.

Det har pratats en hel del om era löner den senaste tiden. Vi hade en omröstning på Frölundas Svenska Fanssida och över 65 procent vill att ni ska ha minst samma lön eller högre även med fyrdomarsystemet och det är många som funderar vad hockeyligan sysslar med, det måste kännas skönt att ändå ha lite stöd?
– Det känns roligt att höra och det är förstås också något som vi känt hela tiden. Alla hockeyintresserade i Sverige, spelare, ledare och publik vill ha ett fyrdomarsystem så det är förstås något som vi tagit med oss till förhandlingarna med hockeyligan.

Det brukar alltid vara några nyheter regelmässigt varje säsong. Är det någon nyhet i år också eller?
– Nej inte som jag vet av just nu. Jag hörde igår genom media att det var meningen att videodomarna skulle få mer att säga till om och det är något som förstås skulle vara positivt. Men jag vet inte om det stämmer. Alla sådana ändringar skulle dock vara positiva. Som det är just nu så får videodomarna bara hoppa in vid tre tillfällen; om pucken är över linjen, om buren är flyttad eller om tiden är ute. Men det skulle som sagt vara bra om vi fick mer hjälp som man har i både NHL och Internationell hockey.

– Vi har haft en sammankomst i sommar på Åland. Där gjorde vi tester och träffade en psykolog och förberedde oss mentalt inför den kommande säsongen. Men vi fick inte höra något sådant. Men vi har en kvar i Västerås i september.

Vi har haft så kallad ”nolltolerans” ett tag nu. Hur tycker du att det fungerar?
– I NHL har man dragit ”nolltoleransen” längre. Men efter de förutsättningar som var uppsatta inför förra säsongen så tycker jag att det blev riktigt bra. Men det är som i alla bedömningssporter att det är svårt att hålla en exakt nivå, men överlag tycker jag att det var bra.

Något jag funderat över när det gäller icing är varför vi inte har mer som i NHL, lite mer godtycklig. Om man är fem millimeter ifrån linjen och man inte kan släppa det ibland i alla fall?
– Ja det är också något som vi har annorlunda här i Europa. Jag förstår vad du menar, här är det bestämt att det blir icing vare sig man är fem centimeter från mittlinjen eller mer. Jag tror att det skulle vara svårt att införa här nu. I NHL koncentrerar man sig inte så mycket på domarna om det var några centimeter offside eller inte. Här hemma letar media gärna sådana situationer och om det skulle missas någon gång så vill man att målet ska dömas bort och ändras.

Jörgen Gustafsson2008-07-19 16:11:00
Author

Fler artiklar om Frölunda

Mellan hopp och förtvivlan