Lagbanner

Frölundas Historia DEL 2

Frölunda - en historia om sorg, förtvivlan, glädje - och två guld!

1989/1990: elitserieplatsen säkrad
Conny Evensson fortsatte bygga på det lag som nästan lyckades gå upp i elitserien föregående år. Västra Frölunda stod som segrare och Rögle BK som tvåa och gick till Allsvenskan (hårdsatsande Malmö 3:a). De senaste årens kvalmardrömslag Västerås vann serien före Frölunda. I den Allsvenska finalen i bäst av 5 stod Västerås 3-2 i matcher och gick direkt till Elitserien. Frölunda fick åter spela i kvalserien som man misslyckades i förra säsongen. Nu fick man en start som hette duga 7-4 inför 7000 åskådare mot Örebro hemma. Nästa möte var Malmö borta och det blev en 10-1 vinst för Frölunda. Det blev en förlust mot Björklöven men 10074 åskådare hejade fram Frölunda i Scandinavium till en klar 6-1 seger när Malmö gästade. I den sista matchen, den 31/3 1990, säkrade man elitserieplatsen med att vinna med 8-4 mot Örebro på bortais. Frölunda låg under med 1-4 efter den första perioden, men efter 4-0 i andra och 3-0 i tredje så var saken klar - Frölunda till Elitserien.

1991/1992: efter 28 matcher utan vinst äntligen vinst på bortaplan
Leif Boork kom till Göteborgarna denna säsong. I elitserien gick det äntligen bra och när bortaspöket hade jagats bort (den 20 oktober bröts en svit på 28 matcher utan vinst på bortaplan med 5-1 vinst mot Brynäs). Laget kom 5:a . Äntligen fick Frölundasupportrarna se laget i ett slutspel som dock stannade med en hemmamatch efter 0-3 i matcher mot Brynäs i kvartsfinalen.

1995/1996: Lasse Falk och Christian Ruuttu tar över stan
Denna säsong är den som många anser vara den som riktigt lade grunden till Frölundas idag lyckosamma organisation, vilket Lasse lade mycket tid att arbeta fram. Kritiken av torpedhockey som tråkig kom nog från utomstående, för Frölundasupportern var luttrad och efter många trauman så var det seger eller poäng som denne såg som livsavgörande.Frölunda kom tvåa i serien, vilket var den bästa placeringen någonsin i Elitserien. Man hade dessutom samma poäng som ettan Luleå. Frölunda segrade över Leksand i kvartsfinalen (3-2 i matcher) och MoDo (3-1 i matcher) i semifinalen. SM-guldet som kunde krönt en suverän säsong, gick istället till Luleå som blev för svåra i finalen (1-3 i matcher). Publikt blev det succé, med 9240 i snitt på hemmamatcherna och att man gick ända till final stärkte klubbkassan med välbehövlig kosing.

1999/2000: skattemyndigheterna slog knock
Trea i elitserien. Skattemyndigheterna började gräva i klubbens affärer. Till slut avkrävdes Frölunda 10,5 miljoner kronor, för uteblivna avgifter. I härvans slutskede, den 20:e oktober förnedrades man av Malmö IF i Scandinavium, 1-10. Efteråt sa tränaren Tommy Boustedt att han skämdes. Dagen innan hade ytterligare fyra personer blivit indragna i skatteaffären. Det var troligen den dystraste stunden i Frölundas historia. Till nästa hemmamatch kom 5 059. Ingen på plats kunde ens minnas en så usel publiksiffra. Men så småningom gick det uppåt igen! Den 14 november 1999 presenterades en ny organisation. Men viktigare: man började vinna igen. I slutskedet av serien vann man sex raka och gick fulla av tillförsikt in i slutspelet. Det fick dock inte bli för mycket av det nya goda. Laget åkte ut direkt, åter i en kvartsfinal mot Modo och ännu en gång respass - nu med 1-4 i matcher.

2001/2002: Conny tillbaka i stan
Två år tog Conny Evensson på sig för att förvandla Frölunda från ett lag som inte räckte till att nå elitserien till att vara där (1990). Skulle han kunna ta hem guldet till Göteborg igen? Frölunda slutade Femma i grundserien och 4:a i SM. I kvartsfinalen vann man med 4-1 i matcher mot Djurgården. Dock blev det förlust efter fem tuffa semifinalmatcher mot Modo (1-4).

2002/2003: efter 38 års väntan kom guldet hem
Frölunda vann grundserien i imponerande stil. Klubben höjde sitt publiksnitt i grundserien med 1 500 personer jämfört med förra säsongen. I kvartsfinalen besegrade de Modo 4-2 i täta matcher (MoDo vann bl.a. en i Scandinavium). Sedan vann de över överraskningslaget Timrå i semifinalen. Det konstiga här var att lagen turades om att vinna på bortaplan men i tredje hemmamatchen (match 5) slog Indianerna till och vann med 5-1 (3-2 i matcher) och i nästa match stod Frölunda som segrare mot Timrå, i Timrå, med 4-0 och man var i final för första gången sedan säsongen 1996. Finalserien mot Färjestad var visserligen ofta jämn spelmässigt, men Frölunda vann samtliga fyra matcher. Första matchen slutade 5-4 på övertid i Karlstad. Hjälte: Peter Ström. I andra matchen en knapp 2-1-vinst. I tredje matchen i Karlstad satte Conny överraskande in Norrena i målet och vad gjorde han om inte höll nollan - 2-0-vinst för Frölunda. Fjärde matchen i Scandinavium blev en gastkramande uppgörelse mellan två stormakter inom svensk ishockey. FBK hade ledningen med 1-0, 2-1 och 3-1 då Kallio stegade fram med reducering och i tredjeperioden kvitterade Jonas Esbjörs framspelad av Alexander Steen och stort jubel utbröt. Det var oavgjort efter full tid. På övertid, 1:56 in i tredje förlängningsperioden (tredje längsta finalmatchen i historien), satte Tomi Kallio målet som innebar guld till Frölunda och efter 38 års väntan fick Frölunda sitt andra SM-guld. Ekonomiskt var detta ett otroligt år som förvandlade Frölunda till en av Elitseriens bäst rustade för kommande elitlicenser. 

2003/2004: Slutspel, men inget mer
Frölunda slutar trea i grundserien, efter HV71 och Färjestad. Man avancerar ännu en gång till slutspel, där Djurgården väntar i kvartsfinalen. 4-0 i matcher till Göteborgarna blev slutresultatet. I semifinalen väntade svårtspelande HV71, som lyckades vända ett 0-2-underläge i matcher till 4-2, och därmed var säsongen över för Frölundas del.

2004/2005: Guld igen!
Frölunda vinner grundserien med 15 poäng före tabelltvåan Färjestad. Frölunda avancerade till semifinal efter 4-0 i matcher mot Luleå i semifinalen. Även i semifinalen blev det storseger, 4-1 i matcher mot Djurgården som stod för motståndet. I finalen väntade ärkerivalen Färjestad, som förlorade mot Frölunda i SM-finalen 02/03. 02:51 in på förlängningen i den femte matchen sköt Niklas Andersson hem guldet till Göteborg. Frölunda stod som Svenska Mästare - andra gången på tre år.

Stort tack till Jörgen Larsson, en av de allra förnämsta av Frölunda-kännare.
Jörgens egen hemsida om Frölundas historia, finner Du här.

Redaktionen2004-01-01 00:01:00

Fler artiklar om Frölunda

Mellan hopp och förtvivlan