Lagbanner
Pep Clotet tar över Brescia

Pep Clotet tar över Brescia

Höga förväntningar på katalanen som coachade "Real Halmstad" och var med och förde Malmö FF till allsvenskt guld.

Ni har kanske hört det förut, att det kinesiska tecknet för "kris" är detsamma som för "möjlighet". Problemet är bara att det inte stämmer. Men om det stämde hade det varit en passande inledning på en artikel om vad som händer i Brescia just nu.

Den totala krisen (inte en enda vinst i år; i senaste omgången sumpade vi en 3-0-ledning) har lett till något verkligt hoppfullt: Den svenskbekante katalanen Pep Clotet - vår femte tränare för säsongen - tar över. Och jag ska strax motivera min optimism.

Vissa kanske minns honom från Malmö FF (där han var assisterande till Roland Nilsson) eller från Halmstad, där han som huvudansvarig genomförde en spansk revolution. HBK kallades ju "Real Halmstad" i media, även om det exotiska projektet slutade med att Clotet fick sparken. (Dåvarande ordförande refererade till "kulturskillnader" som en orsak till varför det skurit sig mellan klubbledning och tränare.)



Det svärtade dock inte ner Clotets intryck av Sverige. Tvärtom har han fortsatt att semestra här flera gånger, och för Sydsvenskan berättade han 2016 att "Sverige är så lätt att jobba i, ett stabilt samhälle". På senare år har han haft ansvaret för Birmingham City och Oxford United.

Efter att ha läst ett antal artiklar om Clotet, och tagit del av några längre, djupgående videointervjuer med honom (som finns att se på YouTube), fylls jag av en mycket positiv känsla. Jag kan inte komma ihåg att Brescia tidigare knutit till sig en så spännande tränare, som brinner lika starkt för sitt jobb.

MYCKET POPULÄR HOS FANS OCH SPELARE
MFF-supportrarna var särskilt betagna i katalanen, det kan man exempelvis läsa i gamla artiklar här på SvenskaFans. Trots att han bara var andretränare, och endast stannade i ett halvår (vilket kröntes av ett allsvenskt guld) pekades han ut som hjärnan bakom lagets fina kortpassnings- och kombinationsspel.

Även Malmöspelarna var hänförda. Molins och Hamad talade mycket väl om hans taktiska idéer, om hur viktig han var för deras självförtroende och hur bra pedagog han var.

I Halmstad hördes liknande positiva spelarröster: "När han kom in var det som att andas frisk luft. Det var roliga träningar". Pressen kunde konstatera att Clotet - trots sitt ursprung i en mer individualistisk kultur än den svenska - överträffade de flesta av våra inhemska tränare i sin tro på att det är ett starkt kollektiv som lägger grunden till framgång.

SCHACKSPELARE
Själv slutade han som spelare tidigt, väldigt tidigt, redan vid 20 års ålder. Dels på grund av skada, dels för att han insåg att han inte skulle kunna bli tillräckligt bra. Med en pappa besatt av schack blev han istället expert på det teoretiska planet.

Mitt intryck av Clotet är att han är en verklig intellektuell. Brescia kommer att få en analytiker av hög klass. Särskilt rekommenderar jag det 58 minuter långa samtalet som finns att se och höra på This Football Lifes YouTube-kanal. I en annan intervju, för YouTube-kanalen The Coaches' Voice, ger han intressanta boktips, talar om sitt stora bibliotek av fotbollslitteratur. Han bär alltid med sig en trave.



Finns inget negativt att säga då? Vissa rapporter från Clotets tidiga år som tränare vittnar om en temperamentsfull man som kunde bli riktigt förbannad: "Det flög stolar i omklädningsrummet och man hörde hur saker gick i bitar i rummet intill". Och när en ung spelare kom några minuter sent till ett träningspass skickade Clotet ner honom till ungdomslaget i en vecka. En annan spelare blev utskälld för att han satt med hörlurar i öronen under en taktisk genomgång.

GUARDIOLA FÖREBILD
Men när det gäller det sistnämnda ser jag inte riktigt problemet, han tycks snarast anamma samma linje som en av sina förebilder, Guardiola (förutom att de delar förnamn och det katalanska ursprunget har de nu också Brescia som gemensam nämnare). Guardiola har blivit omskriven för att förbjuda mobiltelefoner under genomgångar och möten, i gymmet och på träningsplanen. Inget konstigt med det, eller hur?

MER KONSERVATIV NUFÖRTIDEN
Att det inte gick så bra i Halmstad, vilket alltså var i början av tränarkarriären, kan delvis ha berott på en ivrighet att försöka vinna varje match. Tio år senare reflekterade Clotet i en intervju kring sin utveckling som taktiker, och medger att han är något mer konservativ idag. Han talar numera om att man bör betänka det faktum att när matchen startar har man redan en poäng på kontot, och att man utifrån den insikten försöker vinna, utan att ta förhastade beslut.

Han har gjort sig känd för att utnyttja fasta situationer på ett effektivt sätt, talar om vikten av att ha ett intränat system som man upprepar och inte överger, att det förr eller senare kommer att ge utdelning. Han betonar också hur mycket man kan få ut av att spela med två samsynkade anfallare; deras samspel där de hittar kombinationer och lösningar är ett viktigt offensivt vapen.

Favoritspelsystem verkar vara 4-4-2, möjligen då på bekostnad av en trequartista. I sina matchanalyser tittar han främst på hur ofta det egna laget kommer till avslut. Det är det viktigaste, inte att nödvändigtvis ha ett stort bollinnehav.

Debut som Brescia-tränare gör han på tisdag kväll; Lecce på bortalan. Eftersom Clotet anlände i lördags har han bara hunnit med något enstaka träningspass. Och kvalité kräver tid, så vi måste vänta lite innan vi ser resultatet av hans kunnande.

 

Per Erik Wesslénpererikwesslen@hotmail.com2021-02-08 21:15:00
Author

Fler artiklar om Brescia