Fem omgångar kvar i Serie B: Kan Brescia nå slutspelet?

Fem omgångar kvar i Serie B: Kan Brescia nå slutspelet?

Pep Clotet har infriat alla förväntningar, men räcker det för en Play Off-plats?

Omedelbart när spanjoren Pep Clotet anställdes som ny tränare i början av februari i år skrev jag profetiskt att Brescia aldrig tidigare "knutit till sig en så spännande tränare"; jag hade en "mycket positiv känsla", för att citera mig själv.

När Clotet nu ansvarat för laget i 12 matcher kan vi konstatera att han har ett poängsnitt på 1,83 per match. Det är exakt samma poängsnitt som Gasperini har i Atalanta (från tillträdet 2016 fram till idag), med ett betydligt starkare spelarmaterial.

Clotet har vunnit sex av de 12 matcherna, spelat fyra oavgjorda och inkasserat två (uddamåls-)förluster. Segerprocenten (50 %) är i princip den nivå som stora tränarprofiler som Capello, Lippi och Trapattoni låg på. För Ancelotti, Ferguson och Mourinho hamnar siffran på runt 60 %. Det är egentligen bara Guardiola som når över 70 % (närmare 75 %).



Återigen måste vi väga in vilket manskap respektive tränare haft till förfogande. Clotet har - om man frågar den genomsnittlige Brescia-supportern idag - i det närmaste ett Serie C-gäng att laborera med. Brescia befann sig i botten av Serie B - klart och tydligt på väg ner i Play Out-zonen och sedermera tredje divisionen - när katalanen anlände i februari.

TRANSFORMATION
Brescia har genomgått en transformation tack vare Clotet. Vi agerar som ett lag, för första gången sen Serie A-äventyret 2020. Både offensivt och defensivt.

Vi har ett eget bollförande spel, den uttalade ambitionen är att laget ska försöka göra tre-fyra mål per match (samtidigt som vår taktiker - kanske lite paradoxalt - säger att ett oavgjort resultat inte är två förlorade poäng utan en vunnen).

Defensivt kämpar spelarna nu för varandra, uppmuntrar varandra och tycks känna starkt för tröjan och klubbmärket. Clotet har lyckats ta fram det bästa hos tillräckligt många individer för att lyfta laget mot toppen.

KONSPIRATIONSTEORI
Om jag var profetiskt rätt ute i min första känsla om denne Guardiola Jr., blir det lite tråkigare när jag nu ska spå slutet på säsongen. Vi har nämligen kvar att möta närmast omöjliga motståndare i serieledande Empoli och firma Berlusconi/Gallianis Monza. De flesta konspiratoriskt lagda italienare tror att Monza kommer att få en gratisbiljett till Serie A (Rolex-klockor à la Moggi och domsluten på sin sida).

Att möta just dem i sista omgången, på deras arena, med Berlusconi/Galliani på läktaren, det är Brescias öde. Då handlar det inte så mycket om Clotets eller spelarnas förmåga. Jag har levt för länge för att inte komma undan känslan att resultatet där är bestämt redan innan avspark.

Med 33 matcher spelade, fem kvar, har Brescia 44 poäng. Det återstående spelprogrammet ser ut så här (med mina tips inom parentes):

Empoli-Brescia (1)
Brescia-SPAL (1)
Vicenza-Brescia (2)
Brescia-Pisa (X)
Monza-Brescia (1)


Summa summarum: Det blir ytterligare sju poäng innan seriens slut. Det ger en total skörd på 51 poäng. För att nå Play-Off - och kampen om den tredje Serie A-platsen - har det de senaste tre säsongerna krävts 54, 50, respektive 60 poäng; ett snitt på 55 poäng.

Enligt den här spekulativa uträkningen missar Brescia slutspelet. Men skulle vi vinna i Monza - mot alla odds - så kanske, kanske.
 

Per Erik Wesslénpererikwesslen@hotmail.com2021-04-12 10:48:00
Author

Fler artiklar om Brescia