Lagbanner
2016-04-24 12:30

Frosinone - Palermo

Inför: Lecce-Cagliari

6-poängsmatch när två av förra säsongens charmigaste sydlag drabbar samman på Via del Mare.

Efter en hygglig insats hemma mot Roma åker Cagliari till Puglia i sydöstra Italien och "klacken" på halvön för att ta emot Lecce, där även hemmalaget går in i den sjätte omgången utan någon seger i bagaget.

Även om vi befinner oss väl tidigt in i säsongen är matchen på Via del Mare något av en 6-poängsmatch. Förra säsongen var både Cagliari och Lecce två lag som höjde Serie A:s underhållningsvärde rejält genom att tillsammans med andra sydlag som Messina och Palermo röra om grytan i den italienska fotbollen, efter flera säsonger av ohygglig dominans från nord. Efter 5 omgångar är båda nu ligans två krislag, nedflyttningskandidater, och inte oväntat är det de enda lag som hittills sparkat sina tränare. Lecces ledning fick nämligen nog efter tränaren Angelo Gregguccis nederlag mot Empoli förra veckan. Silvio Baldini som själv fick sparken av Parma förra säsongen kliver in i handlingarna, i en klubb som är i stort behov av poäng omgående.

För det ser onekligen värre ut för Lecce. Den fantastiska starten på förra säsongen under Zdenek Zeman haltades halvvägs in på säsongen och på slutet fick man istället kämpa för nytt kontrakt (även om man bara var ett av många lag i den situationen). Ledningens försök att istället skaffa stabilitet i försvaret, genom att bli av med Zeman, verkar inte ha gett utdelning. Och värst av allt, målen har uteblivit.

Så även om båda lagen skulle må bra av seger, kan Caglliari för tillfället hoppas på en och annan räddningsplanka i striden om nytt kontrakt. Hemmalaget ligger två poäng efter och vid förlust i en match där de ska vinna (och gjorde det förra säsongen, 3-1 efter att Esposito kontrat in första målet), kommer de att vara ett av de allra hetaste nedflyttningskandidaterna. Förutsättningarna gör att oavgjort är en vinst för bortalaget.

Ballardini gör en föränding från förra matchens uppställning; på grund av Suazos skada får laget en nykomponerad anfallstrio där Capone börjar från start tillsammans med Langella och Esposito. I princip får Capone alltså ta den roll som Zola hade förra säsongen när Suazo hade skadeproblem. 

För Mauro Esposito är det snart dags att börja göra mål igen. Efter målet i premiären mot Siena har 26-åringen inte lyckats näta, trots att han varit het i alla matcher, och i sanningens namn kanske han hade stått för två om det inte varit för den omdiskuterade situationen i matchen mot Messina, där den nu dopingavstängde försvararen Marco Zanchi stoppade hans avslut vid mållinjen.

Det finns anledning till att vara positiv; förutom andra halvlekens genomklappning mot Empoli har försvaret varit relativt stabilt hela säsongen, och en helt godkänd insats mot Roma bör ha gett laget en del självförtroende. Därtill ligger den allra största pressen på hemmalaget. Den nytändning som en ny tränare kan medföra - och Baldini har lyckats tidigare med mindre lag - ska inte underskattas, men visst är det läge för säsongens första seger, även om vi talar om en bortamatch?

Hossein Nayebagha 2005-10-01 19:55:00

Fler artiklar om Cagliari