Lagbanner
Krönika: TV4:s misslyckande
Har mycket att förbättra...

Krönika: TV4:s misslyckande

5 månader har gått sedan nyheten först kom ut om att TV4 skulle direktsända matcher från Serie A säsongen 2005/06. För en del mindre lags supportrar togs nyheten emot med stor entusiasm, men vad kan man säga om de förhoppningar som då fanns?


I slutet av maj chockade TV4 många av den italienska fotbollens supportrar i Sverige när man officiellt gick ut med att kanalen hade fixat rättigheter till 5 Serie A-klubbars hemmamatcher och skulle nu åter börja direktsända Serie A... Mer än 10 år efter att man senast bjudit sina tittare på detta stora nöje, och mer än 5 år efter att någon av de största ligorna hade direksänts på de nationella svenska kanalerna överhuvudtaget.

De 5 lagen var Cagliari, Lazio och Lecce, samt två av de tre nykomlingarna från Serie B (som inte hade nämnts vid tillfället). Naturligt nog blev många av oss Cagliari-supporters överlyckliga; Cagliari var just ett av de så kallade mindre lag som fick begränsad med utrymme hos Canal+ där man ofta, men inte alltid, valde en lättare match för storlagen framför en jämn tillställning mellan mittenlagen. Personligen skrev jag också ett brev till TV4s sportredaktion för att tacka kanalen för deras initiativ, att de skulle ge oss möjligheten att kunna följa vår favoritlag lite närmare.

Canal+ hade gjort ett utmärkt jobb vad gäller deras bevakning av ligan, så visst fanns det en viss oro över att kvaliteten på sändningarna skulle sänkas. Visserligen kändes det lite jobbigt för de flesta att kanalen valt att undantagslöst visa varenda match på Juventus spelschema, men med Canal+ Sport som kompenent var det inte lika stor skillnad; Milan, Juventus och även Inter har alla under tidigare år fått majoriteten av sina matcher direktsända, mer än många förmodligen tänker på. Sämre inramning och sämre kommentatorer var något som man kunde ta som supporter så länge som man fick det huvudsakliga - matchen - gratis.

Men, vi kanske var alltför naiva. Snart fick man veta att TV4 framförallt hade tänkt att sända de matcher som spelades på söndags-eftermiddagarna. Så, mycket talade för att en och annan kvällsmatch inte skulle sändas. Kanske ville man inte tro att varenda kvällsmatch på schemat som skulle tillfalla något av de 5 lagen skulle ryka bort, ett ganska hårt lag efter den första reaktionen som var stor glädje. 

I ett försök att inte tänka för mycket på nackdelar som skulle tillkomma valde jag att invänta den nya säsongen för att se hur det skulle bli.


Granskning

Svaret blev att ja, TV4 har inga intressen att sända de kvällsmatcher där Lazio, Lecce, Cagliari eller Treviso står som hemmalag, oavsett vilken dag matchen spelas.

Efter 8 omgångar är den dystra sanningen den att vi har fått se Cagliari i en enda match, och det borta mot Lecce i den 6:e omgången, en match som var den enda i hela omgången som TV4 överhuvudtaget kunde visa.

Faktum är att vi utan tvekan hade fått se mer av Cagliari om Canal+ fortfarande hade haft rättigheterna till lagets hemmamatcher. Inte nog med att Canal+ undantagslöst visar alla kvällsmatcher (kl. 20:30) som spelas, vare sig lördag eller söndag, har det visat sig att TV4 är ännu mer hopplösa när det gäller valet av de matcher som går på eftermiddagen:


* I den andra omgångens kvällsmatch på söndagen möttes Cagliari och Lazio på St Elia. Matchen hade utan tvekan visats på Canal+. TV4 avstod.

* I den tredje omgången stod valet mellan Lazio-Treviso och det betydligt hetare ö-derbyt mellan Cagliari-Messina. TV4 valde den förra, en match med en ganska given utgång då nykomlingen Treviso (som egentligen inte lyckades ta sig upp till Serie A på egen hand) inte oväntat öppnat svagt, och på bortaplan mot Lazio hade man inte mycket att hämta.

* I den femte omgången stod valet mellan Cagliari-Roma, Lazio-Palermo och Treviso-Milan. Det första en högintressant match mellan ligans starkaste hemmalag och ett topplag, det sista ett möte mellan den hopplösa jumbon Treviso mot gigantiska Milan. Mycket talade ju också för en underhållande match mellan två minst sagt offensiva lag på Sardinien. En titt på hur fördelningen av omgången såg ut visar att Cagliari-Roma med all största sannolikhet hade visats på Canal+. (Canal+ hade hursomhelst haft en ledig plats för Lazio-Palermo på sin sportkanal). TV4 avstod och valde Milans säkra seger istället.

* I den sjunde omgången spelades Cagliari-Milan på söndag kväll. Canal+ hade utan tvekan visat matchen. TV4 avstod.


Kort sagt, vi har blivit berövade på tre matcher. Det fjärde fallet handlar om att TV4 väljer en mindre intressant match, samtidigt som Canal+ förmodligen hade struntat i båda de matcher som TV4 nu förfogade över, alltså Lazio-Treviso samt Cagliari-Messina.


Det har naturligtivs drabbat alla inblandade (alltså andra supportrar) att TV4, framförallt, har valt bort kvällsmatcherna, samtidigt som man flera gånger valt bort intressantare möten på eftermiddagen. I viss mån är Lazio-supportrar vinnare eftersom de fått se 3 av 4 hemmamatcher (de har å andra sidan berövats på en kvällsmatch, och förmodligen hemmamötet mot Palermo, då TV4 valde Milan). Notera att TV4 i den ursprungliga artikeln om Serie A i kanalen talade om "storlaget Lazio". En fingervisning om kanalens tankesätt.


Inramning

Bristen på intresse hos kanalen för ligan avspeglar sig även på sändningarna, där kommenteringen och förhandssnacket är undermålig. Låt oss titta på Lecce-Cagliari, den enda match som har visats med Cagliari, som ett exempel.

Trots att själva inledningsprogrammet är 15 minuter längre än Canal+ eftermiddags-sändningar är fokus på bortalaget Cagliari så gott som obefintlig. Man inleder med att gå igenom hur svenska stjärnor i Europa (och så kallade stjärnor) har skött sig under veckans Champions League-spel (!), och vi får bland annat se Zlatan Ibrahimvics mål mot Rapied Wien två gånger.

Efter reklampaus ska det fokuseras på själva matchen. Denna fokusering består nästan enbart av att TV4 gör ett litet reportage med ingen annan än Klas Ingesson och vad denne har att berätta om sin tid i Lecce. Även om det i sig inte är helt galet , är det typiskt för TV4 att man måste vända sig till "en svensk som en gång i tiden spleade för ett av de två lag som vi visar idag". 

Kommentarer till Cagliari är begränsade till presentationen av laguppställning och spelsystem i studion, där en viss "expert" vid upprepande tillfällen refererar till den skadade David Suazo som "Sosa", som enligt honom är lagets bästa spelare.

När matchen väl börjar är Hasse Holmqvist en hygglig expertkommentator. När Holmqvist menar att det inte är någon överraskning att Cagliari agerar som ett spelande lag kontaterar Robert Perlskog - ett exempel på kanalens förkärlek för grabbiga stockholmare -  att det är det för honom. Det är inte för mycket begärt av en kommentator att han åtminstone ska göra sin hemläxa istället för att döma ut bortalaget efter stereotypen om det italienska smålaget som kommer till en bortamatch för att grisa till sig en poäng eller tre. I samma anda skrattar Perlskog över Espositos, enligt honom, ständiga filmande, trots att alla kan se den ganska brutala behandlingen som spelaren utsätts för av Lecces försvar.


Mer än en intressekonflikt

TV4 har tidigare fått utstå kritk när man till exempel valt att avstå höjdare i spanska ligan till förmån för relativt ointressanta matcher med Barcelona eller Real Madrid som ett av lagen. Där har man påpekat att man måste värna om det stora intresse som finns för just de allra största lagen, att tittarna huvudsakligen vill se just dessa två favoritlag.

Men jag vill hävda att det problem som finns hos kanalens bevakning av Serie A till mindre del handlar om en intressekonflikt mellan det kommersiella och det kvalitativa. 

Att TV4 inte vill visa fotboll på en söndagkväll på grund av bristen på intresse hos allmänheten är förståeligt, om än beklagansvärt. Likaså att man inte vill lägga dessa matcher på TV4+ där man redan har spanska ligan (även om deras skötsel av det kan och bör också ifrågasättas).

Men det som kanalen måste inse - för sitt eget och alla andra bästa - är att folkets intresse till stor del styrs av hur man väljer att förbereda inramning en för matcherna. 

Intresset för italiensk fotboll sett i det stora är minst sagt skral i Sverige, jämfört med Premier League. Men man ska inte underskatta det faktum att det finns ett stort fotbollsintresse överlag, och att man måste satsa på produkten, för att få upp intresset även för de lag som inte slåss om Champions League-platser.

När man väljer att fullständigt skita i Lecce och Cagliari trots att man ska visa en match med lagen, då är det ganska väntat att folk inte kommer att bänka sig framför TV:n, för att beskåda två lag som man i stort sett inte vet något om. Den tid studion ödslar på att visa ett mål som Markus Rosenberg gjorde för Ajax 3-4 dar tidigare, kan effektivt användas till att föra tittarna närmare Lecce och Cagliari. Om Canal+ kan, varför inte TV4?


Varför en halvhjärtad satsning?

Tiill slut ska det dock påpekas att det ändå finns fotbollsfanatiker i det här landet som har vunnit något på TV4s (svaga) satsning. Trots undermålig behandling är det ett faktum att den gemene TV-tittaren i det här landet för första gången på många år har möjligheten att titta på ett av de tre stora ligorna i Europa utan att betala extra för det. Alla har heller inte tillgång till matcherna via sportbarer. Det är onekligen positivt, även om han eller hon skulle kunna ha fått så mycket mer. Det handlar om slöseri på resurser från TV4:s sida.

Det finns kvällar då det spelas matcher utan att någon (med en del undantag) kan se dessa. Det är då det blir svårt att svara på frågan om TV4 snarare köpte rättigheter till vissa lags matcher för att snuva Canal+ på möjligheten att vsa dessa matcher, än att man själva vill satsa på produkten.

En av sändningens absoluta höjdpunkter är de gamla klipp från TV4s sändningar av Serie A i början av 90-talet, som visas innan reklampauserna (dock får de gärna utökas med några sekunder). Det är bilder från en tid då allt i stort sett var bättre. Fulla omgångar utan splittring där alla matcher spelades på söndag eftermiddag, fulla arenor och spelare som verkligen tillhörde de klubbar de spelade för (kontinuitet).

Det blir svårt att ta för nostalgiker som mig, vi som började följa ligan samma säsong (1990-91) när TV4 som den första kanalen i Sverige började direktsända Serie A.

När dessa gamla bilder rullas upp är tragedin ett faktum; TV4 lever i skuggan av sitt forna jag och det varken hörs eller syns att kanalen faktiskt var först med att föra den italienska fotbollen hem till det svenska folket.














Hossein Nayebagha 2005-10-25 05:35:00

Fler artiklar om Cagliari