Lagbanner

-

Inför: Palermo - Cagliari

Risk för tung baksmälla i ö-derbyt?

   Sicilien vs Sardinien, det är de respektive öarnas representanter som brakar ihop på Stadio Renzo Barbera, "La Favorita", på söndag. För sådär fem år sedan var det nog inte många som trodde att ett sånt möte skulle inledas med sicilianare som skyhöga favoriter, men så har ju Palermo gått upp i den italienska fotbollen som en komet under de senaste åren. Frågan är dock hur stora favoriter man är på söndag.

Palermo är, liksom förra veckans motståndare Sampdoria, ett lag som snabbt etablerat sig i Serie A och nu siktar på att ta plats i det absoluta toppskiktet i Serie A. Förra säsongen tog man den sista Uefacupplatsen som nykomlingar, då med Luca Toni som förgrundsfigur, och har under tidet skickat en drös med spelare till Marcello Lippis landslag.

Det Cagliari framförallt får se upp med är ytterbackarna. Där har Palermo ett av seriens vassaste ytterförsvarare i Cristian Zaccardo och Fabio Grosso.

Med den på senare år nyfödde Corini på mitten kommer dessa tre att söka framspelningarna mot fyrtornet Carraciolo (Tonis ersättare) och Makinwa som lär starta istället för Franco Brienza.

...Många duktiga spelare i Palermo alltså, men lagets jakt mot Champions League har verkligen stannat av så här långt. För ett lag med den ambitionen är formen riktigt dålig för tillfället; man har bara en seger på de nio (!) senaste matcherna. 

Ironiskt nog har alltså Cagliari bättre form än Palermo, med tanke på att man nyligen tog en seger, som Palermo varit utan i de senaste fyra matcherna. 

Trots att både Conti och Lopez, normalt givna i startuppställningen, är tillbaka från avstängning resp. skada, väljer Sonetti att starta med exakt samma lag som tog säsongens första seger förra veckan. 

Palermo kommer förmodligen att vara revanschsugna, och därtill att Cagliaris spelare kan vara lite väl nöjda efter den förlösande segern mot Sampdoria, gör att det finns en liten risk för att spelarna åker på en riktig tung baksmälla; utan att vilja vara klyschig måste man påpeka att laget måste fokusera sig till det yttersta.

Vad gäller anfallsspelet är det tänkt att Langella och Esposito under anfallarna ska fylla upp på sina kanter för att skapa det vanliga 4-3-3 systemet, men i helhet kommer det nog att vara 4-5-1 som gäller, då dessa två sjunker ner för att förstärka mittfältet, kanske särskilt lägligt mot Palermos farliga ytterbackar.

Förra säsongen vann Palermo detta möte med 3-0, medan returen på St Elia slutade mållöst. Läge för Suazo att spräcka nollan? Eller ska Esposito äntligen hitta rätt efter 12 mållösa matcher i rad?





Hossein Nayebagha 2005-12-03 19:15:00

Fler artiklar om Cagliari