3 - 1

Cagliari - Ascoli  2-1
Kungen håller fast vid tronen.

Cagliari - Ascoli 2-1

Efter en onödigt nervig andra halvlek kunde Cagliari hålla emot och vinna sexpoängsmatchen mot Ascoli.

Cagliari lyckades i måstematchen hemma mot Ascoli. Segern såg förvisso inte lika säker ut som senaste hemmamatchen mot Sampdoria, Ascoli bjöds mer eller mindre på ett reduceringsmål, och kunde mycket väl ha tagit en poäng med sig hem, vilket hade varit ödesdigert för Cagliari. Istället har Cagliari nu tagit 7 poäng på de senaste 4 matcher.

Sonetti startade med den väntade elvan med ett undantag; Bizera fick sitta på bänken. Lopez tog hans plats medan Francesco Bega fick hoppa in som högerback, som alltså verkar ha blivit hans nya position i laget.

Matchen fick en riktig trist inledning utan lyckad konstruktiv spel från något håll. Ändå dröjde inte länge för att hemmalaget skulle inleda målskyttet. Allt som krävdes var större initiativ från framförallt Antonio Langella. I den 8:e minuten startade han en rusch på sin vänsterkant som resulterade i hörna. Hörnan togs hand om Conti, vars boll var på väg mot Esposito, men slogs i eget mål av Ascolis vänsterförsvarare Del Grossos nick, som överraskade Coppola i Ascoli-målet. 1-0.

Bara minuten senare var det åter dags för Conti att söka Esposito, efter en lyftning vid snabb frispark, men Coppola hann före till bollen.

Ascolis respons uteblev och istället följde ytterligare en tiominuters period av intetsägande spel.

Sedan fick Ascoli frispark nära straffområdet från vänster. Alla väntade på en farlig inlägg, men Michele Fini valde att skruva den hårt mot mål, och Campagnolo fick anstränga sig en aning för att tippa bollen över till hörna.

Dessvärre var fasta situationer Ascolis enda hopp i första halvlek.

Bara minuten efter frisparken satte Suazo igång en fantastisk soloräd på högerkanten där han tog sig förbi två man, och agerade behärskat när han närmade sig målet och slog ett markinlägg mot en framrusande Esposito. Avslutet var perfekt i höjd och styrka, men Espositos obalans gjorde att riktningen blev lite fel. Vilket sätt det hade varit för 26-åringen att spräcka sin 15 matcher långa målsvacka.

Några minuter därefter fick Langella bollen några meter över planhalvan, och satte igång full fart måt mål med nästan öppet väg. Inne i straffområdet stoppades han av Comotto och lite överraskande blåste domare Dondarini för straffspark. Ascoli-spelarna protesterade, och Comotto var rasande. Straffet kändes billig, men spelare har fallit lättare i straffområdet, och även om Langella sökte straffen, visade reprisbilderna att försvararen tryckte undan benen på honom, så nog var det korrekt ändå. Att Gianluca Comotto är en klant har jag sagt i flera år, och det här var ännu ett exempel på det (han var visserligen ett av de mest iniativrika i Ascoli).

Suazo klev fram och dundrade in bollen mitt i nättaket - a la George Hagi under Rumänien-Irland 1990 - så att bollen fastnade där.

Minuten senare var Suazo åter förbi försvaret och levererade en perfekt boll till Espsotio som felaktigt blåstes av för offside.

Ascoli hann skapa en del lägen innan halvtidspaus. I den 33:e minuten slog Del Grosso en långboll till Fini som kom fri på sin kant och lade in bollen i straffområdet, men chansen avvärjdes tack vare en bakåtrusande Nelson Abeijon. Det var egentligen offside på Fini, men linjemannen avstod från reaktion.

5 minuter senare slog Fini ett hårt frispark som tippades upp till ribban och ut av Campagnolo.

2-0 i halvtid såg trots allt ut som en komfortabel ledning för ett Cagliari där anfallstrion såg vasst ut, och där Ascoli hade svårt att skapa mycket bortsett från de fasta situationerna.

Ändå kom bortalaget in i matchen i andra halvlek och när reduceringen väl kom efter 10 minuter såg det riktigt obehagligt ut under en längre period. Målet var för övrigt en delikatess av den defensive mittfältaren Mattia Biso.

Minuten senare var Suazo  åter förbi försvaret och levererade en perfekt boll till Espsotio som felaktigt blåstes av för offside. Ännu en gång var det Fini som låg bakom det hela. När hela Cagliaris försvar var ute efter mittfältarens språng på högerkanten lyfte han bollen snett bakom där en ensam Biso sprang fram och tryckte till på volley med en konstspark, och bollen studsade förbi Campagnolo. Utan att vilja ta ifrån äran, måste Campagnolo ha lite kritik för målet. Att släppa in en inte alltför hård nedstudsande boll ska inte hända i matcher av den här typen.

Efter målet var Ascoli hyperfarligt inom en 10-15 minutersperiod. Anfallsparet Quagliarella-Colombo som i första halvlek agerade som medelmåttor svävade nu fram i anfall efter anfall, medan Cagliaris livrädda försvarare avvaktade och avvaktade. Kvitteringsmålet var bara en tidsfråga. Men Cagliari kämpade sig tillbaka i matchen tack vare Langellas oerhörda vilja, Suazos bollskicklighet och Espositos blotta närvaro som var en ständig fara för Ascolis kollektiv, och tog till slut kraften ur gästerna. Även Conticchio ska ha beröm för stor kämpeinsats.

Sonettis byte av Conti mot Gobbi efter reduceringsmålet såg väldigt konstig ut. En spelare med glöd av Contis typ verkade vara det som behövdes, men Gobbis tekniska kvaliteter visade sig vara värdefulla, när Cagliari lyckades hålla upp spelet lite längre. Dessutom minskade risken för utvisning (varnad Conti).

Ascoli lyckades ändå komma fram till en del avslut. I den 78:e minuten tog Quagliarella emot bollen utanför straffområdet och drämde till men siktet var inte tillräckligt bra. 10 minuter senare var det Colombos tur efter väggning med just Quagliarella, men bollen gick över.

Sonetti har nu hundraprocentig facit på hemmaplan, och segern för laget över strecket inför den livsviktiga matchen mot Parma på onsdag. Vad dagens seger visar är lite ovisst. Cagliari spelade stundtals bra, men mot ett motstånd av Ascolis kaliber säger det inte så oerhört mycket. Dessutom fixade man målet tack vare en straff och självmål. Men kanske är det bara skönt för spelarna att känna att saker ting kan gå deras väg utan att de behöver slita ihäl för varenda poäng.