Aberdeen - Partick Thistle
2 - 0

Cagliari – Udinese 0-1: den långa sträckan mot nedflyttning

Udineses vassa kontringsspel avgjorde dagens händelserika match på Sant’ Elia. Friulanerna går mot Champions League, medan Cagliari nu missade chansen att få lite kontakt med lagen ovanför strecket; den långa sträckan mot nedflyttningen har nu definitivt inletts.

Med mer tur och större effektivitet hade dagens match renderat i fler mål än den som Fabio Quagliarella stod för i första halvlek. En viktig faktor för att en match ska bjuda på anfallsglad fotboll är att bortalaget bjuder till, och det gjorde verkligen Udinese i eftermiddags. De svartvita har förstått att anfall är bästa försvar, tack vare tränare Pasquale Marino som förra säsongen hade samma medicin med Catania. Nu har den visat sig vara ännu effektivare med ett resursstarkare lag som Udinese är.

Även Cagliari satsade offensivt. Davide Ballardini satsade på 4-3-3 i sin första tävlingsmatch med laget, i den andra sejouren. I tremannaanfallet ingick nykomlingen Jeda, och även Storari fick hoppa direkt in i mål.

I inledningen lyckades ingen av lagen komma fram till ordentliga avslut, men när det väl hände, då kom de en efter en.

I den 12:e minuten stog Matri och Biondini för vackert passningsspel som så småningom hittade fram till Jeda, som där på högerkanten tog sig förbi sin man och fick iväg ett skott som blev harmlöst för den välplacerade Handanovic i Udinesemålet. Sedan hände följande:

14’ – Cagliaribekante Simone Pepe får bollen utanför straffområdet och får iväg ett markskott som Storari räddar utan större bekymmer.

19’ – Farligt inlägg som tydligt går mot en omarkerad Quagliarella i straffområdet, Lopez kommer före och nickar ut till hörna.

26’ – Cagliaris första riktigt stora chans. Bianco står för inlägget som Matri med huvudet skickligt placerar framför en framrusande Conti i straffområdet. Handanovic är med på noterna och hinner före.

27’ – Inne i straffområdet slår Pepe inlägget, som Storari inte lyckas få tag på. Den hamnar framför Dossena som har öppet mål, men stänker bollen hårt mot ribbans insida, innan bollen studsar ner och tillbaka.

29’ – Bortalagets Felipe blir utvisad efter sin andra varning. Båda gångerna för att han varit på Jeda bakifrån.

32’ – Kontringsläge uppstår för Udinese och hemmaförsvaret hänger inte riktigt med i svängarna. Quagliarella springer sig fri och lyckas få in bollen några centimeter på rätt sida om Storari. 0-1.

34’ – Udineses respektlösa kontringsspel fortsätter trots att laget alltså är en man kort. Di Natale får bollen i straffområdet med försvarare runt sig, avvaktar, och väljer till slut att vända och avsluta med ett markskott, som träffar stolpen.

39’ – Ännu en kontring, den här gången kommer inlägget från vänster, mot en Pepe som mer eller mindre i friläge misslyckas med sitt volleyförsök.

41’ – Di Natale frispelar Pepe. Storari gör en fotparad på avslutet.

Efter paus tar Ballardini in en fjärde anfallare i laget, sedan Parola fått ge plats för Acquafresca. Halvleken liknar den första; när den första chansen väl dyker upp följs den av en chanskavalkad. Cagliari lyckas sätta bortalaget under ett massivt tryck sista tio minuterna, men effektiviteten saknas.

57’ – Mesto kommer fram högerifrån och passar till en fri Quagliarella framför mål som verkar ha missförstått situationen och hinner inte få träff på bollen.

63’ – Handanovic kommer bort sig på en hörna, varpå den inbytte Larrivey (mot Matri) försöker nicka in bollen, men den räddas vid mållinjen av Dossena.

64’ – En till synes lugn situation som blir farlig sedan Quagliarella överraskar alla med ett hårt skott. Storari verkar mer eller mindre omedvetet rädda bollen.

67’ – Bollen studsar framför Acquafresca som drar till på halvvolley strax utanför straffområdet.

74’ – Kontring av Udinese. Inler kommer fram vänsterifrån och hittar Di Natale fri framför målet, som verkar störas av bollbanan och får ingen bra träff.i

78’ – Cagliaris siste inhoppare Fini lyfter in mot vänster där ingen annan än Alessandro Agostini rusar fram och försöker placera på volley. Fel spelare som får denna möjlighet.

79’ – Qugliarella avfyrar ytterligare ett skott, mot krysset. Storari räddar till hörna.

80’ – Frispark av Conti, inskruvad högerifrån. Bollen tar i muren men Handanovic tvingas rädda till hörna.

84’ – Cagliari bör ha straff när Agostinis inlägg verkar medvetet styras till hörna via Cristian Zapatas överarm.

86’ – Inne i straffområdet chippar Jeda bollen mot vänster där Conti står aningen för långt fram och med ansträngning får till en volley som räddas.

86’ – Matchens räddning av Handanovic när Udineses straffområde fortfarande är fylld av en drös Cagliarispelare. Bizeras nick från ett par meters håll reflexrädds ut till hörna.

87’ – Inhopparen Floro Flores kommer fram på kontring. Markskottet går några decimeter utanför Storaris vänstra stolpe.

90’ – Larrivey visas ut. Han får ett gult kort sedan domare Bergonzi ansett att han filmat i duellen mot Zapata. Den unge argentinaren applåderar ironiskt och får därmed direkt sitt andra gula kort, trots att han inte ens tittat åt domarens håll. Totalitär fotboll?

94’ – Sista möjligheten. Acquafesca förlänger ett inspel med en nick, som Handanovic tack vare sin längd kan rädda utan alltför stort bekymmer.

Med tio poäng på jumboplatsen, och fyra poäng upp till nästa lag, krävs det seger i höstsäsongens sista match borta mot Reggina nästa omgång för att hoppet om överlevnad ska kvarstå under våren.