2017-01-27 20:00

Willem II - Sparta Rotterdam
3 - 2

Catania – Cagliari 2-1: Ineffektiviteten straffade sig

Efter en mycket väl genomförd inledning av matchen vändes allt på några få minuter före- och efter paus. Michele Caninis självmål avgjorde tillställningen. Catania på säkrare mark, Cagliari fast i botten, med hjälp av FIGC.

Istället för lite kontakt med lagen ovanför strecken slutade eftermiddagen med den tredje raka bortaförlusten.

Att det skulle bli väldigt jobbigt att vinna borta mot Catania var givet, men det kunde och borde ha gått om Cagliarispelarna varit lite mer skärpta i de fina lägen de fick. Acquafresca och Jeda borde inte sova gott inatt.

Matchens första chans skapades av Catania och den blev riktigt farlig. Colucci spelade fram Mascara i straffområdet. Den lille teknikern drog sin man och sköt hårt. Storari räddade, men bollen rullade vidare i straffområdet där hemmalagets kapten Baiocco dök upp och fick iväg ett hårt markskott, men även den fixade Storari.

Mascara fick ytterligare ett hyggligt läge några minuter senare när han försökte nicka in en frispark.

Cagliari hade ett väldigt offensivt manskap, och visade på stort självförtroende i bollbehandlingen. Även försvaret skötte sig väl och de nämnda chanserna ovan var det enda som hemmaspelarna presterade.

I den 21 minuten tog Cagliari ledningen på en frispark. Cossu skruvade in bollen, Conti försökte nicka in den men fick ingen träff på bollen. Men turligt nog tog den istället på en Cataniaförsvarares ben och tillbaka. Och då kunde kaptenen kyligt placera bollen till höger om Bizarri.

Den kommande perioden uppvisade Cagliari utomordentligt bra spel på alla håll, med ett skärpt försvar som inte släppte till något, fina kombinationsspel kring mitten, som bäddade för vassa kontringar. Någonstans här fram till slutet av halvleken borde man ha fått in 2-0 och därmed i praktiken dödat matchen.

Två minuter efter målet var Cossu framme med ett hård drivande skott som Bizarri inte hade en chans på. Tyvärr blev det aningen för högt och gled undan ribbans översida.

Fyra minuter därefter kom Jeda fram på kontring, till vänster, och avslutade med ett skott inne i straffområdet. Bizarri räddade, men brassen fick en andrachans på returen, och bollen var bara några centimeter från att hitta luckan mellan benen på målvakten.

I den 39 minuten fick så Acquafresca ett gyllene läge att skicka Catania till halvtidsvila med 0-2 i baken. Återigen var man framme på kontring. Jeda spelade fri U21-landslagsmannen, som agerade ängsligt, var förmodligen omedveten om den tid och utrymme som han trots allt hade, och fick iväg ett dålig avslut flera meter över ribban.
Detta straffades ganska omgående. En minut innan pausen fick Catania en hörna. Den blev låg, men Baiocco förlängde bollen in i straffområdet, där försvararen Silvestri avslutade med en ”stående” konstspark, och Storari var inte tillräckligt bra placerad för att göra något åt saken. Bollen studsade in i nät. 1-1.

Efter paus kom nästa kalldusch, när Diego Lopezs ersättare Canini råkade nicka in ett inlägg i eget mål. 2-1.

Målet knäckte Cagliari mentalt. Catania kom in i matchen och i mitten av halvleken hade man tagit över den.

I den 62 minuten kom Spinesi fram på en genomskärare men ur dålig vinkel kunde han inte besegra Storari.

Ännu ett skott av Spinesi, den här gången centralt strax utanför straffområdet, räddades av Storari.

Attackerna fortsatte med inhopparen Izcos tunga bössa i den 76 minuten. Storari tippade över ribban ut till hörna.

På en annan hörna fick Storari slänga sig efter peruanen Vargas volley.

Trots Pasquale Foggias intåg kunde Cagliari bara skapa två riktiga chanser, som kom tätt in på varandra med knappt tio minuter kvar. Först ledde ett fint kombinationsspel till att Daniele Conti kom fram på ett bra skottläge, men placeringen var inte tillräckligt bra.

Ett par minuter senare var det Cossus tur på halvvolley, men även nu gick bollen strax utanför den vänstra stolpen.

Två raka hemmasegrar och tre raka bortasegrar. Nu väntar Torino nästa vecka. På hemmaplan.