2016-08-19 20:45

Dundee FC - Hamilton
1 - 1

Cagliari – Empoli 2-0: Nio män kunde hålla ut

Stor glädje på Sant’Elia sedan domare Saccani blåst av sex minuters övertid. När Francesco Pisano tog lagets andra utvisning med knappa kvarten kvar av full tid, anades början på en farsartad elände, men kollektivet stod sig starkt och ännu en prislös seger är ett faktum.

Det spelades ganska bra fotboll på Sardinien i dagens ångestladdade sexpoängare mellan Cagliari och Empoli. I alla fall fram till dess att domare Saccani inom loppet av knappt 15 minuter visade ut två hemmaspelare.

Formstarka Cagliari tog kommandot direkt. Första tio minuterna fanns bara ett lag på plan, och det kom därför inte som någon överraskning när Robert Acquafresca gjorde sitt nionde mål för säsongen efter endast tio minuters spel. Agostini slog en känslig långboll till strikern, som bröstade ner bollen, och via studs på Empoliförsvararen Raggi, avslutade han med skott i vändningen, och bollen rullade förbi en aningen överraskad Balli i målet.

Tack vare målet vaknade gästerna och började sakta men säkert att ta del i spelet allt mer. Inklusive den utbuade ex-Cagliaritanon Alessandro Budel, som typiskt nog visade upp en imponerande dribblingsräd en kvart in i matchen. Långt ifrån det man såg av den defensive mittfältaren på de tre åren som han bar den rödblå tröjan.

Empoli spelade runt och kom till en del tama skottförsök, men inte mer. Istället var det nära utökning för hemmalaget efter 32 minuter, när Jeda slog en skicklig diagonalpass till Agostini som måttade ett hårt inlägg i mitten där Biondini – fel spelare i sammanhanget – hamnade i friläge men nicken gick flera meter utanför.

Några minuter senare fick Agostini iväg ett tungt skott på en frisparksretur, räddning Balli med vaksamhet på den korta returen.

Empolis bästa chans kom minuten före halvtid sedan nonchalant inställning hos hemmaspelarna angående hemjobbet gett bra kontringsläge för de vitklädda. Antonini kom fram vänsterifrån och lyfte lågt in mot straffområdet, och bollen hamnade framför Saudati, som dock hade hunnit komma ur vinkel, och Storari kunde säkert krympa avståndet ytterligare och rädda till hörna.

En del oro inför fortsättningen efter paus. Empoli hade vaknat och hade därtill jokern Giovinco att slänga in från bänken, som med sin kreativitet och tillslag skulle kunna göra livet riktigt surt för ett Cagliari som efter målet alltmer hamnat i defensiv ställning.

Men det som sedan skedde i andra halvlek kunde ingen ha förutspått.

Halvleken började med jämnt spel. Åtta minuter lyfte Vannucchi in bollen mot Saudati som fick kanonläge att stänka in bollen på halvvolley, men utan möjligheten att bekvämt sätt avsluta… Och avslutet hamnade därmed långt över.

Några minuter senare skapades något desto vassare på andra ändan av plan, när samarbete mellan inhopparen Matri, Acquafresca och Jeda kunde och borde ha gett utdelning, men den sistnämndes skott i straffområdet blockerades ut till hörna av Marchisio.

Empolis nygamle tränare Cagni var inte långsam med sina byten. Efter Giovincos inträde direkt efter halvtid slängde han in Abate, som i den 62 minuten fick ett mycket bra skottläge i straffområdet, men nu var det Diego Lopezs tur att göra sitt jobb och blockera bort skottet.

Två minuter efter detta ändrades matchbilden helt. Matri gick upp på ett inlägg och lade ner för Fini, som avslutade direkt på halvvolley, och det blev en fruktansvärd projektil upp i nättaket. 2-0.

Sant’Elia drabbades av eufori, och tyvärr inkluderade detta Fini, som tog av sig tröjan i glädjens stund. Eftersom han redan var varnad innebar detta rött kort.

Cagliari decimerat, med 25 minuter kvar av fulltid och en tvåmålsledning.

Empolis rullande hade kommit igång, så det var uppenbart att ett mål skulle skapa en oerhörd dramatik. Alltså gällde det för Cagliari att grisa så mycket som möjligt, genom att ta vara på alla tillfällen till maskning, och även filma så fort tillfället gavs.

Ändå valde Ballardini att ligga kvar på två renodlade anfallare i Acquafresca och Matri, för att pressen från gästerna skulle dämpas via uppspel mot dessa två långa herrar längst fram.

Denna taktik blev dock bara tillfällig. I den 78 minuten kom utvisning nummer två, av allt att döma för maskning av Pisano som fått kramp, och passade på att ganska uppenbart sitta ner på gräsmattan för att få tiden att gå. Detta retade gallfeber på Saudati som sprang fram för att skälla på högerbacken, och drabbades av en varning. Detta drabbade dock även Pisano, som även han redan bar på en varning efter tröjdragning tidigare i matchen.

Nu gällde det för de åtta utespelarna att bara kriga, vilket i praktiken var allt annat än enkelt. Den första utvisningen hade redan tagit på krafterna och flera spelare hade krampkänningar.

Mycket ansvar lades också på Storari i målet. Och han tog den utan några problem. I den 81 minuten gjorde han räddningen som kan ha varit matchavgörande med tanke på all tid som trots allt återstod med två man mindre. Det var Giovinco som kom fram mitt i straffområdet och tryckte till bollen lågt, men nr 13 var snabbt nere och tog den.

Förvånande nog lyckades Cagliari under den återstående perioden komma fram till flera hypervassa kontringar som kunde ha spikat matchen. Ena gången gick sista passningen bort, andra gången drog Conti igång en heorisk soloräd in i straffområdet innan Raggi kunde blockera skottet ut till hörna. Och så en tredje gång alldeles på slutet spelade Jeda fram inhopparen Larrivey som försökte sig på en höger utsida utan framgång.

Empoli kom fram till inlägg efter inlägg, men när de inte rensades bort av det hårdarbetande försvaret fick man inte till den sista touchen. Närmast kom Antonini i den trejde övertidsminuten, när han blev helt friställd via inspel från höger, men lyckades på nåt sätt att få bollen upp på den södra curvan.

Segern för upp Cagliari ytterligare en placering inför kvällsmatchen Torino – Inter, med fem poäng ner till lagen under strecket. Nu lite arbetsro inför tre svåra matcher, innan avgörandet i sista omgången mot spöklaget Reggina…