Lagbanner
Inför Siena – Cagliari: Möte med mister
Tillbaka - nu som motståndare.

Inför Siena – Cagliari: Möte med mister

Efter knappt ett år återförenas Cagliari med Marco Giampaolo. Den här gången står mannen på fel sida. Det är mer av ett kärt återseende än bitterhet det handlar om. Men båda parterna vet nog inget värre än att förlora just den här matchen.

Cagliari åker till Toscana för en mycket viktig match mot ett Siena som den här säsongen leds av Marco Giampaolo, som för första gången på två år tränar ett annat lag än Cagliari.

Giampaolo fick sparken av Cagliari två gånger inom loppet av ett år. Hans tid i klubben är svår att sammanfatta. Samtidigt som han av många sågs som offer för den galne Cellinos sätt att hantera tränare, går det knappast att se honom som en riktig hjälte. De flesta känner nog som jag - att han aldrig nådde upp till den nivå som både klubben och han själv hade hoppats på, men att han förtjänade en ärlig chans som han aldrig fick av Massimo Cellino.

Det började säsongen 2006-07, när Giampaolo i början av säsongen gjorde Cagliari till ett lag som vann sällan, men som samtidigt var oerhört svårslaget. En svit på elva raka seriematcher utan förlust var ingen rekord, men väl en historisk notering i Serie A-sammanhang för Cagliari. När denna svit nådde kulmen kändes det som att något stort var på gång. Den bröts mot Empoli, följdes upp med oavgjort hemma mot Milan, men två plattmatcher som följde detta; 0-0 hemma mot Parma och en pinsam förlust uppe i Udine räckte för att Cellino skulle hämta sågen. Det var i december.

I mars återkom Giampaolo sedan hans ersättare Franco Colomba gjort ett ännu sämre jobb. Det blev en godkänd insats som höll Cagliari kvar i Serie A.

Under sommaren försvann de två stora – Esposito och Suazo – och fick sällskap av Langella.

Ersättare var mest unga talanger. Förväntningar på resultat var ganska låga, men det blev en kanonstart på säsongen, och det dröjde ett par månader innan man insåg att det skulle bli ännu en nagelbitare för fansen.

När den största hemmaförlusten på åtta år (0-3), mot Sampdoria, var ett faktum, så vinkade Cellino åter adjö till den schweizerfödde 39-åringen. Fortsättningen blev nästintill katastrofal, så en tredje comeback blev aktuell. Men Giampaolo hade lärt sig sin läxa. Hos vissa presidenter kommer man aldrig att få arbeta i lugn och ro.

Nu är han alltså i Siena, med den otacksamma uppgiften att ta över den bragdinsats som Mario Berretta stod för.

Och han vill nog glömma senaste gången han hade Cagliari som motståndare. Det var på slutet av april 2006 när han själv var hela seriens stora succétränare med Ascoli. Efter ledning 1-0 och två utvisningar på Cagliarispelare såg han ändå sitt lag åka på två baklängesmål signerade David Suazo. Tack vare en straff slutade matchen 2-2, men det var ingen tvekan om att det i sammanhanget betraktades som ett nederlag.

Giampaolo är för övrigt kunglig på att rada upp kryss med sina lag. Med Ascoli var han bäst i ligan och i sin första korta sejour i Cagliari kryssade han 11 av 17 matcher.

För Cagliari blir den här matchen den första riktiga värdemätaren, förutsatt att den galna utgången av premiären inte återupprepas här. I en timme verkade det som att man skulle tysta alla kritiker. Sedan råkade Diego Lopez ramla och resten är historia. En osynlig bananskal som stal matchen.

Det betyder förstås att Lopez missar matchen. Ska man hitta något positivt från första omgången är det att även Siena råkade ut för en utvisning, och det på ingen mindre än Massimo Maccarone. Det är ett av de svartvitas absolut starkaste anfallsvapen, som dessutom avgjorde senaste matchen mellan de både lagen. Straffet blir tre avstängda matcher för den föredetta landslagsmannen.

Enligt förhandsrapporter är Acquafresca och Matri tippade att starta matchen som anfallare. Det skulle lämna bland andra Larrivey på bänken. Larrivey som ironiskt nog gjorde mål redan i premiären, efter att ha fått vänta till sista omgången av föregående säsong på att göra sitt debutmål i Serie A. Nu har han alltså gjort mål i två raka matcher...

Apropå mål... Senaste mötet lagen emellan var alltså i februari där Maccarone avjorde med matchens enda mål i slutminuterna. Det var också senaste gången som Cagliari gick mållöst från en match. Det betyder mål i fjorton raka Serie A-matcher! Inte illa för ett bottenlag som dessutom varit känt för svårigheten att göra mål tidigare.

Hossein Nayebagha 2008-09-13 15:35:00
Author

Fler artiklar om Cagliari