-
-

Cagliari – Chievo 2-0: Det nya Cagliari?

Cagliari går inte riktigt att känna igen på senare tid. För en gångs skull gick laget till spel i en match där man hade förväntningarna och möjligheterna att ta en mycket viktig seger, och gjorde just det utan att någonsin oroa fansen.

Visst har Cagliari tagit viktiga segrar förr, men nästan aldrig har det kommit i ett ypperligt läge. Att till exempel besegra Torino borta med 1-0 är mycket meriterande. Men varje gång man har haft mycket bra form och fått ta emot ett bottenlag på Sant´Elia, med möjligheten att ta en väntad seger och dra ifrån, har man antingen misslyckats kapitalt, eller så har det suttit långt inne. Fansen har i dessa lägen fått lida mycket i onödan.

Så blev det tack och lov inte den här eftermiddagen. Matchen spikades i början av andra halvlek och därefter kunde gästerna aldrig riktigt hota.

Cagliaris startelva var den väntade, till skillnad från Chievos där Mauro Esposito var med redan från start. Det skulle inte bli någon trevlig eftermiddag för den gamle hjälten. Ingen blir förlåten av ultras (eller övriga) när han lämnar klubben. Esposito fick tidigt varning för protest efter ett domslut, förargade hemmapubliken ännu mer genom att vid ett tillfälle ta bollen med handen, och blev senare utbytt.

De för dagen helrödsklädda hemmaspelarna tog tidigt övertaget i matchen och borde ha haft ledningen efter 19 minuter när Fini spelade fram till Acquafresca som tryckte bollen i nät. Domare Brighi blåste offside, men hade missat att bollen tagit på en Chievospelare innan den hittat Finis fötter.

Men målet skulle inte låta vänta på sig alltför länge ändå. Tio minuter senare var det åter Fini som spelade fram till Acquafresca som tog emot och drog till på halvvolley från 20 m.

Bara minuten efter var Fini nära att öka på till 2-0, men Sorrentino i Chievomålet räddade.
Halvtid och läge för Chievo att återhämta styrkorna. Som redan antytt ovan har Cagliari haft förmågan att nästan alltid på ett eller annat sätt släppa in motståndarna in i matchen oavsett hur dåliga dessa varit innan. Publiken lär därför knappast ha varit överdrivet trygga inför fortsättningen.

Men sen kom samme Fini tio minuter in i halvleken att göra det som hans kamrater tidigare misslyckats med – att spika matchen. 34-åringen sprang sig fri och med gott om tid och utrymme placerade han in bollen bakom den föredette Torinomålvakten.

Acquafresca utgick 25 minuter innan fulltid inför stående ovation.

Chievo lyckades aldrig hota segern, även om inhopparen Bogdani blev ett tillskott på slutet.

Notervärt i övrigt att tre matcher nu har gått med Marchettis nolla fortfarade intakt. Det kommer att sättas prov på allvar nu på onsdag. Då har vi ett otroligt hemmastarkt lag att besöka.