Lagbanner
Inför Napoli – Cagliari: Positiv anda
Marchetti har fått beröm av världens bästa målvakt. Kan han stå för ytterligare en hjälteinsats och stoppa Lavezzi & Co?

Inför Napoli – Cagliari: Positiv anda

"Så Cagliari är inte på något sätt tryggt just nu. Men med fyra segrar på de sex senaste matcherna känner det som att man inte hade kunnat begära mer. Det är det som skapar lugn hos många av oss supportrar, och förhoppningsvis även hos spelarna inför morgondagens tuffa match. En bortamatch mot ett lag som har vunnit alla sina hemmamatcher den här säsongen."

En subjektiv fråga, men ändå; när spelade Cagliari senast en match i mitten av säsongen med inställningen att det inte är hela världen om man förlorar?

Det måste handla om nån gång under 2004/05 när Cagliari tillsammans med flera andra nykomlingar från syd gjorde succé som nykomling i Serie A. Trots att bokstavligen halva serien hamnade i bottenstriden på slutet. Men för sardernas del var allt ordnat tidigt. Redan omkring jul kunde alla tydligt se att laget kunde se uppåt i tabellen snarare än neråt. Att man sedan ramlade ner några platser förklaras av att man inte vann några matcher efter mars månad.

Det var annorlunda tider. Cagliari var inte en rikare förening än vad man är nu, men det fanns många lag i serien som hade stora problem. Inklusive lag som Fiorentina, Roma och Lazio. Under de senaste två säsongerna har det inte riktigt varit på det sättet. De lag som har åkt ut har inte gjort det för att de har varit dåliga utan för att andra lag har varit bättre. Det kan låta som bara en perspektivvändning, men det är bara att kolla på var Empoli, Parma och Livorno befann sig vid mitten av säsongen, kring december-februari. Varken dem eller några andra lag (tja, förutom just Cagliari kanske?) kunde utmärkas som klara kandidater till nedflyttning.

Så Cagliari är inte på något sätt tryggt just nu. Men med fyra segrar på de sex senaste matcherna känner det som att man inte hade kunnat begära mer. Det är det som skapar lugn hos många av oss supportrar, och förhoppningsvis även hos spelarna inför morgondagens tuffa match. En bortamatch mot ett lag som har vunnit alla sina hemmamatcher den här säsongen.

Napoli har ett mycket intressant lag med en blandning av ungdom och rutin, teknik, finess och arbetskapacitet. Eftersom vissa lag i serien har underpresterat borde inte vara någon överraskning för någon att man har lyckats ligga i toppen av serien så länge. Bredden kan visserligen inte jämföras med de ”riktiga” topplagen, men det problemet var ju mer eller mindre borta när man åkte ut mot en annan gammal anrik klubb – Benfica – i Uefacupen.

Nu har man visserligen två bortaförluster på raken, och i vissa stunder låg man ganska illa till mot Sampdoria i den senaste hemmamatchen. Men något ras i tabellen lär det inte bli. Visst kommer ex-Cagliari-Rejas lag att få kämpa hårt om att nå en eventuell fjärdeplats, men det finns kvalitet nog att stå ganska tryggt på över-mitten av tabellen hela säsongen.

Napoli var hyfsat bra även förra säsongen. Men någon bra start blev det inte. I premiären föll man med 0-2 mot... Just det; Marco Giampaolos Cagliari.

Faktum är att Cagliari även vann hemmamatchen med Davide Ballardini på slutet av januari. Den vändningen från 0-1 till 2-1 blev symboliskt för en vändning av hela säsongen, från hopplöst sist till övertygande överlevnad.

Psykologiskt övertag därmed? Nja, men en del positiva vibbar hoppas vi på.

Acquafresca är som vanligt i fokus hos Cagliari. Han har nu visat att förra säsongens succé definitivt inte var en tillfällighet. Det är dock tveksamt om han kommer att spela imorgon, eftersom han haft skadekänningar hela veckan, vilket lett till frånvaro från både träningspass och U21-landslaget. Det blir dock en plats på bänken, så ett inhopp är inte otänkbart.

En annan som fått stå lite i fokus är Federico Marchetti. Hans Serie A-debut med fyra insläppta mål (visserligen en på straff) mot Lazio var inte lovande. Sakta men säkert har han dock lyft sig och framstår nu som en kanonvärvning. Under veckan har självaste Gigi Buffon utnämnt honom som den utstående målvakten bland andra, på tal om vem som kommer att ta över hans roll i landslaget.

Hossein Nayebagha 2008-11-22 11:40:00
Author

Fler artiklar om Cagliari