-
-

Lazio – Cagliari 1-4: Chock på Olimpico

Det blev ännu en klassiker mellan Lazio och Cagliari, minst sagt. Tre straffar och fem mål i första halvlek sammanfattas som en galen men underbar eftermiddag för Cagliari.

Två formstarka lag med väldigt offensiva upplägg. Förhoppningarna var nog stora för många redan på förhand, men de överträffades för den neutrale.

Att det skulle hända mycket antyddes i och med att hemmalaget tog ledningen efter endast tre minuters spel. Diego Lopez svarade för ett sanslöst, oprovocerat, misstag när han under uppspel helt enkelt gav bort bollen till motståndarna. Stefano Mauri passade fram till den specielle målskytten Rocchi som inte gjorde några misstag. 1-0.

Om det fanns en rädsla för att luften skulle gå ur Cagliari efter några mycket framgångsrika månader, avtog den när kvitteringen var ett faktum bara tre minuter efter målet. Lazzari skruvade utåt i straffområdet, där bollen gick förbi siste man hos Lazio, varpå Jeda skickligt placerade in bollen med nick. 1-1.

Ytterligare tre minuter och det blev ännu bättre. Matri fick bollen i straffområdet och tog sig förbi Lichsteiner, innan han lyfte bollen över Carrizo. Jeda var åter framme och högg till utan att det desperata försvaret kunde täcka för målvaktens frånvaro. 1-2.

Ytterligare tre minuter och trean borde ha kommit, efter att en avbruten Lazioanfall lett till en vass tre-mot-tre-kontring. Matri var siste man på boll, när hans inspel till Jeda, som förgäves slängde sig för att stöta till bollen, gick ut över kortlinjen.

Minuten senare var Cagliari åter framme, när fint kombinationsspel till slut lade upp för Matri som bara fick hörna.

I den 15:e minuten hade Lazio en farlig frispark som Zarate skruvade några decimeter utanför krysset.

I den 18:e minuten slog Biondini ett lågt och hårt inlägg snett in i straffområdet, på vilket Carrizo lämnade en hyperfarlig retur rakt ut i straffområdet, som hans försvarare med besvär kunde rensa framför Matri.

I den 21:a minuten kom Cagliari fram från vänster. Conti såg Jeda och slog genomskäraren. Brassen var först på boll i duell mot Carrizo. Den sistnämnde fick kontakt med ben istället för boll, och domare Romeo (från Verona!) tvekade inte att peka mot straffpunkten.

Acquafresca klev fram och lurade bort Carrizo. 1-3.

Tempot gick ner en aning och det såg ut som att Cagliari skulle kunna säkra hem 3-1 till halvtid. I den 41:a minuten var Matheu uppe vid hemmalagets hörnflagga med siktet på att hålla bollen kvar, under hotet mot nytt anfall från de ljusblå. Plötsligt rullade bollen loss till den avvaktande Biondini som utan att blanka skickade bollen in i straffområdet, där Matri slängde sig fram och skarvade in bollen på nick, till höger om Carrizo. 1-4 och hemmafansen började visa sitt missnöje mer demonstrativt än tidigare.

Två minuter senare kom livlinan för hemmalaget. Ett uppspel friställde Mauri, som från halvdan vinkel försökte lyfta över en utrusande Marchetti. Trots att avslutet kom innan de två till slut kom i kontakt, valde domaren att blåsa för straff.

Fram klev Rocchi och träffade inte ens målramen. Bollen gick förbi den högra stolpen.

I paus tog Delio Rossi ut syndabocken Dikaité, vimsig hela halvleken, och ersatte honom med Cribari.

Skulle man hellre säkra bakåt än att satsa allt framåt?

Den inledande kvarten blev hursomhelst ett massivt tryck från Lazio, som även tidigare den här säsongen visat på en stark lagmoral.

I den 50:e minuten fick man sin andra straff i matchen, sedan Matheu bedömts att ha dragit ner Rocchi.

Uppgiften överläts den här gången till Zarate. Straffen var svag, men argentinaren träffade i alla fall målramen. Marchetti räddade med en farlig retur som följd, men han var snabbt uppe för att ta hand om den också.

Men Lazio gav inte upp. I den 54:e minuten tog sig Pandev förbi en hel klunga med försvarare, innan Marchetti rusade ut och blockerade skottet.

Efter några halvchanser blev det åter hett i den 61:a minuten, när Mauri hittade Zarate som inte hann få kontroll på studsen, innan Marchetti åter var framme, och styrde bollen mot utsidan av stolpen och ut till hörna.

Så småningom fick Cagliari åter fast kontroll på matchen, och fick även till några farliga kontringar, varav en i den 74:e minuten borde ha gett 5-1. Biondini hittade Lazzari som lade upp för en helt friställd Matri, som valde att avsluta istället för att runda målvakten, men fick felträff och bollen gick långt utanför.

Minst lika nära kom Parola i den 83:e minuten, när han bara hade att trycka in bollen från ca tio meter, men visade att det offensiva inte är hans styrka, och siktade helt fel.

4-1 innebär den andra bortasegern för säsongen, och en gruvlig revansch för premiärmatchen där Lazio vann med exakt samma siffror på Sant´Elia. På onsdag väntar en match som bland annat i och med den här segern inte är fullt lika ödesmättad som den på förhand var tänkt att vara – Siena på Sant´Elia.