Lagbanner

-

Inför Chievo - Cagliari: Chievos match

Ett halvår efter första mötet befinner sig Chievo och Cagliari på helt olika positioner i tabellen, med en helt annan tillvaro i ligan. Om det finns någon domedagsstämning inför returen är det nog mest hemmalaget som känner av det.

Cagliaris oväntade framgångar får kanske sina mest träffande uttryck inte direkt efter att ligatabellen uppdateras, utan i den allmänna stämningen; hur olika uppgifter bemöts.

Nästa uppgift i arbetet är alltså att resa till Verona och Bentegodiarenan för att försöka få med sig ett bra resultat mot nedflyttningshotade Chievo. Det faktum att ingen är livrädd för den uppgiften visar hur bra läget ändå är.

För det här var tänkt att vara en dödlig sexpoängare när spelschemat blev klar, och lite så var det också inför säsongens första möte på Sardinien, där Cagliari tog sin första hemmaseger för säsongen (2-0). Istället blir det nu ur ligans helhetsperspektiv bara en match där Chievo ska försöka ta sig över nedflyttningsstrecket.

För Cagliari är matchen förstås inte helt betydelselöst. Ju snabbare man säkrar kontraktet, desto bättre. Men läget kommer vara långt ifrån ett eventuellt kris om det blir förlust.

Visst, man kan tänka på Europaspel, men nu har avståndet till det Championsjagande gänget ökat och för en klubb som inte riktigt klarar av att slåss på två fronter, är frågan om Intertoto är värt besväret.

Nå, morgondagens uppgift blir inte helt olikt förra veckans. Pressen är i och för sig ännu mindre eftersom det är en bortamatch, men det är nedflyttningslag på uppgång, som har kryssat sig fram till en mer stabil form.

Ser vi bortom den mer konkreta vikten av matchen finns det två spelare i Chievo som berör många Cagliarihjärtan, och det är förstås Antonio Langella och Mauro Esposito. Man blir nästan gråtfärdig av att tänka på det. Dessa spelare har utan tvekan en plats i Cagliaris historia, för den roll de spelade när Cagliari återvände till Serie A, och arbetet med att etablera sig i serien. Det skulle förstås vara förjävligt om någon av dessa avgjorde matchen till de gulas favör imorgon, men jag är nog inte ensam om att se på dessa herrar med stor respekt och kärlek. Förhoppningsvis kommer det inte att ske något möte på plan överhuvudtaget; Esposito har som alla vet haft det tungt sedan sin halvårslånga skada från slutet av 2006, och Langella väntas starta på bänken, trots att han gjorde mål i den imponerande segern senast mot Atalanta i Bergamo.

Statistiskt är det här bara femte gången som lagen möts i Verona. Av de fyra senaste har Cagliari aldrig vunnit här, men sett till helheten finns det inga särskilda mönster att tala om.

Mer intressant är att Chievo för tillfället är seriens näst sämsta hemmalag.

Angående startelvan är Matheu avstängd efter handsmålet senast, men eftersom Pisano kliver in igen får laget räknas som fulltaligt.

Hossein Nayebagha 2009-03-07 18:00:00
Author

Fler artiklar om Cagliari