-
-

Palermo - Cagliari 5-1: Till slut kom den

Palermo tryckte gasen i botten i första halvlek och det var mer än vad Cagliariförsvaret för dagen kunde hantera. Några misstag i andra halvlek sköt upp siffrorna, och därmed förlorade Allegris mannar med mer än uddamålet för första gången sedan den 14 september 2008.

När en ordentlig förlust till slut dök upp för Cagliari, kom det med besked. 1-5 är det största nederlaget på nästan 1,5 år.

Att startelvan såg märklig ut säger inte så jättemycket. Den var i princip inte svagare än den senaste matchen mot Sampdoria.

Shit happens, som man säger, och nu gäller det bara att glömma en motig dag på jobbet. Även om det blev en siffermässig utklassning, var spelet i det stora hela inte så tokig som man kan tro.

Och vem vet hur det hade slutat om matchens första chans gått bortalagets väg. Det var Lazzaris skott som tog på insidan av stolpen och ut efter sju minuters spel.

Men efter den första kvarten började Palermo ta över spelet, med en hänsynslös blandning av fart, teknik och spelskicklighet. Det var framförallt Simplicio och Miccoli som utmärkte sig i anfallet. Den sistnämnde bolltrollaren gjorde livet surt för Matheu på högerkanten, och hade ständigt en fot med i anfallen.

Riktigt farligt blev det när denne Miccoli klackade fram Balzaretti till ett friläge. Den förre Torinospelaren kunde ha lagt över till höger där Simplicio hade öppet mål, men försökte placera in den diagonalt i nät, men bollen gick utanför.

Fem minuter kom Miccoli fram på Simplicios framspelning, och slog bollen in framför mål där Cavani tryckte till, men Marchetti var med på noterna och räddade.

I den 29:e minuten fick Palermo hörna. Innan den hann slås fick den skadade Parola kliva ut och in kom Jeda.

På hörnan petade Migliaccio till bollen så att den skarvades in i det högra hörnet. 1-0.

Knappt fem minuter senare uppstod en märklig situation där den frustrerade Matheu fällde ner Miccoli utan chans på boll. Davide Ballardini gillade inte det han såg, och gick därför fram för att tillrättavisa Matheu. Den sistnämnde passa på att göra något mer av det korkade tilltaget genom att falla ner för att markera för domaren att han blivit påhoppad. Efter att det blivit lite hönsgård kring bänkarna skickades Ballardini upp till lektaren av domare Celi.

I den 36:e minuten fick Cagliari ett bra läge när Lazzari slog ett inlägg från vänster, på vilket Matri klev fram med ett placeringsförsök, men bollen gick halvmetern utanför krysset.

Men två minuter senare var det dags igen. 25-30 meter från målet drog Miccoli till ett hårt och skruvat frispark som blåste förbi Marchettis händer in i nät. 2-0.

* * *

Liksom Sampdoriamatchen fick Cagliari en livlina i början av andra halvlek. Finis inlägg hittade Jeda som utan problem nickade in bollen diagonalt förbi Marco Amelia. 2-1 i den 49:e minuten.

Tyvärr blev glädjen kortvarig. Minuten senare gjorde Palermo ett mycket snyggt mål. Simplicio lyfte in bollen i straffområdet, där Tedesco rusade fram och nickade in bollen bakom Marchetti som kom lite på mellanhand. 3-1.

Cagliari lät sig dock inte nedslås, utan fortsätta spela mycket bra. Centimetrerna stod bara inte rätt till. Två minuter efter målet lyfte Fini bollen över till en framrusande Pisano (in i paus för Matheu) i straffområdet. Denne slog ett inlägg mot Matri vars inlägg gick precis utanför den högra stolpen, med Amelia helt överspelad.

Fem minuter därefter kom spiket i kistan. Miccolis försök från nära håll blockerades bort av Canini, men i andraläget visade Astori på sin orutin när han rensade bollen framför öppet mål, rakt i benet på Cavani, vilket gjorde att bollen rullade in till 4-1 för hemmalaget.

Tempot kom av sig och även om Cagliari fortfarande försökte, stod inte mycket rätt till.

Innan matchen hade hunnit till ända kom 5-1 tack vare ett gott samarbete mellan två av hemmalagets inhoppare. Nocerino slog en genomskärare till Succi som från en ganska taskig vinkel placerade bollen till vänster om Marchetti. Klent ingripande av den sistnämnde.

Många huvuden skulle normalt rulla i ett sånt läge, men inget tyder på att krisen är på väg att smyga in sig hos Cagliari. Någon gång, för eller senare, kommer en dålig dag på jobbet, och i slutändan är skillnaden mellan 1-2 och 1-5 av mindre betydelse. Dock var det här det definitiva slutet på alla drömmar om Champions League, om det nu var några som fortfarande såg det som en rimlig chans.

Nästa vecka kommer ett annat besviket gäng ner till Sardinien för ännu en batalj om den sista Europaplatsen.