Lagbanner
2016-11-13 01:00

Carolina - Washington

Inför Livorno - Cagliari: Premiär på Picchi

Säsongspremiärer har under de senaste åren inte alltid varit någon fest. En gång av de fyra senaste har slutat med seger. Nytt försök blir det med en resa till Armando Picchi där Livorno väntar. Mycket är sig likt hos gästerna sen sist.

Säsongspremiären börjar i Toscana mot Livorno, som alltså redan är tillbaka i Serie A. Förrförra gången de röda åkte ur tog det över 50 år att återvända....

Mycket är sig likt i Livorno sen laget åkte ur våren 2008. Nyckelspelarna är fortfarande Francesco Tavano – som i en avlägsen tid hunnit representera Livornos regionala ärkefiender Pisa – och Alessandro Diamanti. Till detta kommer gamla hjältar som Tomas Danilevicius och framförallt Cristiano Lucarelli. Den sistnämnde är inte längre lika helig efter att ha bråkat sig bort från klubben och via Ukraina tagit sig till en italiensk konkurrent som Parma. Han är också 34 år gammal den här gången, vilket förmodligen kommer att påverka även hans sportsliga meriter.

Även på tränarbänken hittar man den gamle Genoaräven Gennaro Ruotolo, vars position som huvudtränare kommer att ske informellt, då han inte har fått licens för det jobbet av förbundet. Till skillnad från Leonardo i Milan. Skillnad på folk och folk. Ruotolo avslutade sin karriär i Livorno, och var med om att föra klubben till Serie A säsongen 2003/04.

Det har tidigare visat sig att nykomlingar som håller sig till framgångsreceptet från Serie B brukar lyckas väl, vilket talar för att Livorno kan lyckas hålla sig kvar i Serie A även den här gången, trots att man inte på något sätt varit särskilt aggressiva på transfermarknaden.

Cagliari är ett av dess lag. Man tog sig upp samtidigt som Livorno och var närmare Europa än nedflyttning första säsongen. Sen dess har Livorno hunnit spela i Uefacupen, men det blev Cagliaris om varade längst i serien.

Cagliari har också av de flesta tippats några placeringar högre än Livorno i förhandssnacket, men det kommer inte direkt innebära något favoritskap inför söndagskvällens match eftersom matchen går på den hårda Armando Picchi.

Å andra sidan har just Cagliari under den senaste 10-års perioden inte haft det svårt på Picchi, för att inte tala om Livorno överhuvudtaget.

Cagliari har vunnit två av de tre senaste matcherna lagen emellan på Picchi. Den senaste var våren 2008, då Cagliari tog en mycket imponerande seger med 2-1, i en händelserik match. Det var Cagliaris stora steg mot överlevnad, och på många sätt Livornos första stora steg mot nedflyttning.

En hel del frågetecken finns för Cagliaris startelva i matchen. Både Pisano och Biondini har haft lättare skadekänningar men ändå plockats med truppen. Canini väntas starta på bänken. Och i anfallet är fråga om det blir Larrivey, Matri eller Nenê som kamperar ihop med Jeda. Larrivey har förstås inte övertygat i Cagliari innan lånflyttet till Velez Sarsfield, men har tidigare ofta använts som target i början av matchen.

Barone kommer troligen att göra sin Serie A-debut i Cagliaritröjan redan från start, och den möjligheten finns även för Marzoratti.

Hossein Nayebagha 2009-08-22 18:20:00
Author

Fler artiklar om Cagliari