Lagbanner
2016-11-11 01:30

Florida - San José

Inför Fiorentina - Cagliari: Sjätte gången gillt?

Toscana Tour 2009 avslutas på söndag när Cagliari efter möten med Livorno och Siena i de första omgångarna är i Florens för att gästa Artemio Franchi, där det inte brukar bli något lyckligt slut för de rödblå. Inte så mycket talar för att den blir annorlunda den här gången.

Bortsett från Milan finns det inget annat möte som resultatmässigt har gått så dåligt under så långt tid som Fiorentina på Franchi. Både Cagliari och Fiorentina tog sig tillbaka till Serie A säsongen 2003-04, och sen dess har man mötts i Florens fem gånger, med seger för de lila i alla matcher.

Man kan förstås tycka att det inte är något märkvärdigt. Med undantag för den första säsongen under den senaste era så har Fiorentina alltid haft ett klart bättre lag både på pappret och i tabellen. Men som sagt, i praktiken är raden av förluster nästan unikt för Cagliari.

Senast lagen möttes var under påsken, då Cagliari sannerligen borde ha brutit den långa sviten om man inte bränt så många klara chanser. Istället kunde peruanen Vargas sätta spiken i kistan på en kontring (2-0), innan Ragatzu snyggade till siffrorna med ett reduceringsmål.

Inför morgondagens match har inget av lagen börjat säsongen på ett särskilt övertygande sätt. Fiorentina har med nöd och näppe tagit sig till Champions, och tagit de nödvändiga poängen i ligan utan att briljera.

Cagliari hade efter en lyckad premiär chansen att skaffa sig en bra grund inför fortsättningen av säsongen med en seger mot den förmodade bottenkonkurrenten Siena, men föll på ett bedrövligt försvarsspel.

Oavsett vilken form Fiorentina befinner sig i, har laget förstås en viss lägstanivå som är väl högt för ett lag med Cagliaris resurser. På så sätt kommer matchen lite olägligt. Cagliari har fortfarande inte vunnit och chansen att nu kunna göra det är minimal.

Om Fiorentina inte har visat någon strålande form så har montenegrinen Jovetic på det individuella planet varit ruskigt bra i inledningen av säsongen. Både i ligan, Europaspelet och VM-kvalet. Det tog en säsong för den unge anfallaren att komma igång, men nu är det ingen tvekan om att vi talar om en av morgondagens stjärnor i Serie A. Förutsatt att han stannar i halvön.

I Cagliari finns för tillfället inget motsvarande äss för Massimo Allegri att luta sig emot, men Jeda kan nu sägas ha fått en större nyckelroll än vad som varit fallet tidigare, och om förhoppningar om poäng är ganska låga, så är det med förväntan som klubben ser Daniele Dessena göra sin debut för klubben efter att ha anlänt i form av lån precis innan transferfönstret stängdes.

Det som uppenbart måste förbättras är förstås försvarsspelet. Tyvärr är Pisano borta på grund av skada. Ersättare blir förmodligen Marzoratti.

Den andra punkten gäller hur länge Allegris förtroende för Joaquin Larrivey håller. Fortfarande verkar inte argentinarens bollbehandling ha förbättrats efter den korta sejouren i hemlandet under vårsäsongen. Preliminärt får Larrivey ändå ingå i startelvan. Liksom Marco Giampaolo verkar Allegri se något i El Bati som alla vi andra inte ser.

Hossein Nayebagha 2009-09-12 09:35:00
Author

Fler artiklar om Cagliari