Lagbanner
2016-11-06 23:00

Detroit - Edmonton

Inför Cagliari - Chievo: En börda, eller en möjlighet

"Chievos fina form till trots ligger pressen på Cagliari imorgon. Det är vinst som gäller mot jämbördigt motstånd på hemmaplan. Man kan också se det ur ett mer positivt perspektiv; matchen som en möjlighet att ta den tredje raka segern, vilket vore psykologiskt fördelaktigt inför landslagsuppehållet."

För två veckor sen förlorade Cagliari hemma mot Inter med 1-2. Inget resultat att skämmas över, men lik förbaskat innebar det att Cagliari ännu en gång fått en väldigt tuff start på säsongen, och att det skulle dröja ett tag innan man eventuellt skulle börja klättra på säker mark. Vilket i sig  kändes väl problematiskt med tanke på problem med målfabrikationen.

Ut på turné, först i Apulien och sen i Emilia, och så kommer Cagliari tillbaka till Sant´Elia som ett ganska bekvämt mittenlag. Det är intrycket för tillfället, även om det är för tidigt att tala om positioner i tabellen med sex omgångar spelade.

Det som vi kan tala om är att Cagliari ser ut som ett väldigt bra fotbollslag just nu. Det har gått över 200 minuter sen backlinjen senast släppte in ett mål. Daniele Dessena har visat sig vara en riktig förstärkning. Cossu har inte tappat det han hade förra säsongen. Jeda börjar alltmer framträda som den ledande målgöraren, och Nené har redan fått göra sitt debutmål trots begränsad speltid.

Det som har skett känns än mer förträffligt när man tar in att det råder en obalans i spelschemat som gjort att fyra av de första sex matcherna har spelats på bortaplan.

Det som inte får hända är att ett lyckorus sprider sig i truppen på ett sätt som leder till hybris. När laget stod på toppen förra säsongen efter en fjärde raka seger i början av februari, på bortaplan mot Juventus, började det bli tal om Europaspel. Sen var det dags för hemmamatch mot ett lag från Bergamo. Det blev förlust 0-1.

Att bli bekväm efter två raka bortasegrar inför en hemmamatch mot ”lilla Chievo” är väldigt farligt.

Inte minst för att just Chievo är även det ett lag som är i högform. De flygande åsnorna har inlett säsongen lika övertygande som de avslutade den förra. Efter den otursamma hemmaförlusten mot Lazio i andra omgången har Pellissier & co varit förlustfria och tagit några mycket meriterande segrar, som 2-0 borta mot Bologna och 3-1 hemma mot Genoa. Måtte de inte ha fått smak för att slå allt rödblått i ligan.

När det gäller matcher mellan dessa två lag de senaste åren finns det inget särskilt mönster att tala om. Ibland har det varit väldigt jämnt, ibland har det varit ganska ojämnt, ibland har det varit väldigt svängigt, och så vidare. Tidigare har Chievo haft ett knappt övertag, men efter att de blågula varit nere i Serie B och vänt har man inte lyckats vinna mot sarderna. Senaste mötet just på Sant´Elia blev en ganska bevkäm historia för Cagliari, där Acquafresca och Fini såg till att hemmalaget vann med 2-0.

Chievos fina form till trots ligger pressen på Cagliari imorgon. Det är vinst som gäller mot jämbördigt motstånd på hemmaplan. Man kan också se det ur ett mer positivt perspektiv; matchen som en möjlighet att ta den tredje raka segern, vilket vore psykologiskt fördelaktigt inför landslagsuppehållet.

Allegri har egentligen ingen anledning att ändra i startelvan, som varit så framgångsrik mot Bari och Parma. Men han har inget val när det kommer till backlinjen. Astori är avstängd, och lär ersättas av Lopez. Kaptenen har inte spelat de senaste tre matcherna på grund av skada, men kommer i brist på alternativ att prövas redan nu.

Hossein Nayebagha 2009-10-03 10:15:00
Author

Fler artiklar om Cagliari