-
-

Milan - Cagliari 4-3: Festens förlorare

Det var två mycket formstarka lag som möttes, och båda lagen levde upp till detta genom att bjuda på fotbollsfest. Men när 90 minuter hade gått var Cagliari åter laget som hade bjudit på mycket utan att få ut det allra viktigaste - poäng. Efter att ha gått igenom några sådana matcher under de senaste säsongerna känns allt det övriga som en klen tröst.

På sätt och vis var det inte så konstigt att slutresultatet blev som det blev sett till det höga matchtempot i inledningen. Det var Cagliari som under de första fem minuterna agerade oerhört piggt och behärskat.

Men det var hemmalaget som bröt dödläget. Seedorf spelade Borriello ut till höger i straffområdet, som drog på sig uppmärksamhet från Marchetti och större delen av Cagliariförsvaret. När han så spelade tillbaka till Seedorf hade holländaren öppen gata och kunde placera in bollen i det tomma målet. 1-0 efter fem minuters spel.

Målet ändrade dock inte matchbilden så mycket och bara några minuter senare var Cagliari åter fram i anfall och den här gången blev det minst sagt farligt. Lazzari lyfte mot Matri som sprang sig fri, och blev fälld av Dida i samma stund som han petade bollen för att ta sig förbi brassen. Domare Valeri valde att fria.

Det hann ändå inte bli så mycket tjafs kring det. Minuten senare – den här gången i ett mer samlat anfall – slog Lazzari in bollen centralt i straffområdet och Matri, som läste inspelet perfekt, behövde bara sätta till en bredsida på volley och 1-1 var ett faktum, efter endast nio minuters spel.

Härifrån fortsatte matchen i samma höga tempo, och det var Cagliari som skapade det allra farligaste, tack vare de snabba omställningarna. Milan var inte ofarligt, men lyckades sällan få till det där dödliga sista avslutsläget.

I den 14:e minuten var det åter Lazzari som med sin vänster slog ett inlägg mot bortre stolpen där Jeda bara hade att slå till bollen, men fick ingen träff.

I den 17:e minuten sköt Matri på halvvolley, men Dida var med på noterna och räddade.

I den 20:e minuten kom Matri fram till höger om straffområdet och lyfte mycket elgant mot närmaste stolpen där Jeda klev fram och nästan stampade ner bollen, vilket tvingade fram en mycket fin enhandsräddning av Dida.

I den 25:e fick Lazzari till en farlig nick på Contis frispark.

Och så kom till slut målet efter att en hyperfarlig kontring först renderat i två darriga situationer utan ett ordentligt avslut. Sedan slog Jeda ett högerinlägg, där Lazzari hittade en fri yta, tog ner bollen direkt, och sköt sedan i bortre hörnet. 1-2 i den 30:e minuten.

Surt då att inte ens få gå till halvtidsvila efter så många lägen och två mycket snygga mål.

Milan kvitterade nämligen i den 38:e minuten. En hörna från vänster hittade till Pato som tvingade fram en paradräddning av Marchetti med en stenhård nick. Men Borriello var framme och nickade in returen i öppet mål.

Och bara ett par minuter senare var vändningen ett faktum. Borriello spelade till Ronaldinho som mycket skickligt slog bollen vidare till Pato, vars kanonkula upp i krysset varken kan belastas Marchetti eller Cagliariförsvaret. 3-2 i den 40:e minuten.

* * *

Efter en sån tempostark första halvlek skulle man kunna vänta sig en avmattad andra halvlek, men Cagliari höll igång samma smarta och snabba spel i andra, med skillnaden att man inte skapade lika många vassa chanser.

Det första riktigt farliga läget kom i den 56:e minuten, när Agostinis höga inlägg hittade Lazzari som klev fram utan markering, men tajmingen var inte den allra bästa, vilket gjorde att bollen gick en bra bit över ribban.

Två minuter senare var det åter en snabb omställning som lade upp för ett mycket tungt distansskott av Biondini, men Dida kunde rädda utan större problem.

I den 61:a minuten kom det som då såg ut att vara helt matchavgörande. Pato slog ut bollen till Borriello som kom in i straffområdet och fälldes av Astori. En rätt solklar straff som Ronaldinho slog in säkert. 4-2.

Men det visade sig snart att det inte var slut ännu.

I den 69:e minuten var det åter dags för en kontring. Lazzari hittade Jeda som i sin tur slog den vägvinnande passningen till inhopparen Nené, som fem minuter efter sin entré hittade luckan bakom Dida. 4-3 och brassens femte mål för säsongen.

De avslutande 20 minuterna blev aningen mer tillknäppt. Cagliaris stora chans kom i den 86:e minuten när Lazzaris inlägg kom fram mot Larrivey, som förmodligen borde ha satt dit kvitteringen, men hans språngnick var både lös och missriktad, och studsade in i famnarna på Dida.

Två minuter efter detta kom den sista farliga chansen, när Conti mycket intelligent överraskade alla med en lyftning mot straffområdets högra del, där Jeda kom fri, men brassen hann inte göra något av situationen innan han felaktigt blåstes av för offside. Vill man rationalisera så kan man säga att passningen var så briljant i sättet att hitta en fri yta i hönsgården att det såg ut att vara för bra för att vara sant.

Det tunga nederlaget var alltså Cagliaris sjätte raka bortaförlust mot Milan. Utöver resultatet så var det första gången på 1,5 år som Cagliari fick känna på att göra mål mot Milan, och spelet var för det mest briljant. Men stora lag har stora spelare, vilket inte alltid finns så mycket att göra åt. Matchen lovar ändå gott inför fortsättningen på säsongen. Nästa vecka väntar en ny tungviktare, då Juventus kommer till Sardinien.