Heleneholms IP Huvudarena, 2017-09-16 14:00

KSF Prespa Birlik - Lindsdals IF
0 - 0

Cagliari - Napoli 3-3: Omskakande avslutning på Sant´Elia

Vulkanen Vesuvius ligger som bekant utanför Neapel, men den här lördagen var det ett utbrott av ett annat slag som drabbade Sardinien när det såg ut som att bollen behagligt rullade ut mot 90 minuter och en bekväm bortaseger.

Kort efter slutsignalen vet nog varken Cagliari- eller Napolispelarna om de ska vara glada över slutresultatet 3-3 på Sant´Elia. Alla är upptagna med att fråga sig vad fan det var som hände efter att klockan tickat fram till den 75:e minuten.

Fram till dess var matchen inte särskilt märkvärdig, förutom att den gav ett verkligt styrkebesked gällande Napolis fortsättning på den här säsongen.

Cagliari öppnade matchen väl och tog fram den första riktigt farliga målchansen i matchen efter åtta minuters spel. Biondini petade fram bollen mot Cossu, och efter att en Napoliförsvarare förgäves försökt bryta bollbanan kom Cossu fram ensam mot en utrusande Morgan De Sanctis. Den sistnämnde lyckades med sin utrusning, men det blev väldigt oroligt när Cossu tog hand om returen och började vända för att få in bollen i straffområdet och den obevakade buren. De Sanctis räddades av sin lagkamrat Maggio som taktiskt fällde Cossu och tog sin varning utan bekymmer.

Dessvärre för hemmalaget blev detta den enda farliga chansen som man skapade under en väldigt lång period.

Efter att Quagliarella oroat Cagliariförsvaret ett par gånger, bland annat med ett korrekt bortdömt offsidemål i den 15:e minuten, öppnade Lavezzi målskyttet i den 21:a minuten. Argentinaren drog igång en av sina sedvanliga accelerationer med boll, tog sig förbi Canini och Lazzari, och sköt bollen välplacerat mot den bortre stolpen från ca 20 meter. 0-1.

Cagliari kunde inte riktigt hitta ett svar till detta. Man spelade stundtals bra, och självförtroendet verkade allt annat än frånvarande, men man kom aldrig fram till det där sista avslutsmomentet. En del av detta kan tillskrivas Napolis väl samlade försvarsspel.

* * *

Andra halvlek och chans för Cagliari till återhämtning, men det blev tvärtom så att Napoli växte med varje minut som gick.

I den 54:e minuten rullade Napoli bollen omkring bekvämt i Cagliaris straffområde, tills Hamsik fick ett bra skottläge och drog till hårt mot närmaste stolpen. Marchetti räddade ut till hörna.

På samma hörna kunde Quagliarella dra till på volley och efter studs mot marken letade sig bollen farligt nära ribban innan Marchetti petade upp bollen till ny hörna.

Minuten efter kom Napoli fram till ett nytt anfall, som avslutades med att Hamsik petade in bollen i straffområdet på volley, riktat mot Maggio. Det blev farligt och kanske borde det till och med ha blivit straff, sedan Canini råkat få armen på bollen för att få ut den till hörna.

Cagliari fick aldrig igång ett ordentligt spel. Det blev många spelavbrott till Napolis fördel och hemmaspelarnas frustration återspeglades på läktarna av supportrarnas store missnöje mot domaren, och antipatier mot Napoli.

I den 64:e minuten kom den pigge Zuniga fram på högerkanten, och trixade utmanande mot sin motståndare, innan Hamsik löpte fram, fick bollen och sköt återigen hårt, den här gången mot bortre stolpen. Marchetti räddade åter till hörna.

Och på den hörnan kom det som verkade vara spiken i kistan. Hörnan slogs och Canini som var placerad i närheten av den närmaste stolpen försökte nicka bort den, men det blev mest som en förlängande skarv till Pazienza, som misslyckades med sitt tillslag, men fick ta hand om sin egen retur och sköt in bollen mitt i målet. 0-2.

Napoli spelade så klokt och elegant att det tredje målet handlade mest om en tidsfråga. Efter 70 minuters spel kunde man konstatera att laget möjligen presterade det bästa som ett bortalag gjort på Sant´Elia den här säsongen.

I den 59:e minuten hade Allegri något överraskande tagit ut Nené och ersatt honom inte med Jeda, utan Larrivey, som inte gjort mål i Cagliaritröjan sedan augusti 2008.

Det skulle visa sig vara ett riktigt lyckodrag.

För Cagliari hade inte gett upp. Man misslyckades, men försökte åtminstone. I den 75:e minuten drog Lazzari upp tempot en bit över mittlinjen, och slog en öppnande passning ut till höger där Matri löpte och slog ett lågt inlägg direkt mot mitten av straffområdet. Där dök Larrivey upp och slog mycket skickligt bollen på första tillslaget mot den bortre stolpen, med en vinkel som gjorde att De Sanctis var chanslös. 1-2.

Trycket ökade både på plan och på läktarna. Cagliari lyckades flytta över händelserna till Napolis planhalva allt kraftigare och fick med sig flera hörnor.

Fem minuter efter reduceringen fick man ny utdelning. Bollen bröts till Cagliaris fördel en bit in i Napolis planhalva. Parola spelade ut till höger mot Cossu, som tog emot, klev några steg och slog till ett inåtskruvat inlägg mot mitten av straffområdet, där Matri nådde högst i klungan och skarvade bollen mot bortre stolpen, upp i virket vid krysset och in i mål. 2-2 i den 80:e minuten.

Napoli började hämta sig från femminuterschocken och om man inte offrade allt för ett segermål så var man ändå inte ute efter spela de resterande tio minuterna för att få med sig det man hade.

I den 85:e minuten var man också oerhört nära att åter ta ledningen. Hamsik slog åter hörnan som nickades till höger om Marchetti av Pazienza. Larrivey var mannen vid mållinjen som försökte få undan bollen, och var ytterst nära att få se bollen rulla in mellan benen in i det tomma målet, men lyckades att närmast med baklåret få kontakt med bollen så att den ändrade riktning och gick ut mot en ny hörna.

I den 90:e minuten tog Allegri ut Cossu som än en gång hade sprungit ihjäl sina krafter, och slängde in Jeda.

Brassen hade varit på plan i cirka 10 sekunder när han hoppade upp på Lazzaris långa inspel och nickade in 3-2 via den vänstra stolpen. Euforin var förstås ett faktum.

Domare Pierpaoli lade på fem minuters tillägg och det blev både dramatiska och hektiska slutminuter på Sant´Elia.
I den 94:e minuten uppstod en situation där Lavezzi fick inkast efter en bollduell mot Parola. Innan den kunde gå av fick argentinaren hjärnsläpp, sprang fram mot Cagliaribänken och sköt en liggande boll mot Allegri. Hela hemmalagets stab bröt ut i ilska och det var inte långt ifrån att det blev riktiga skandalscener med slagsmål och dylikt. Efter drygt en minut kunde det hela lugnas ner, och Lavezzi fick förstås sitt röda kort.

Från spelartunneln fick Lavezzi se sina lagkamrater summera den galna matchen med att kvittera på matchens sista händelse. Ett inlägg mot bortre stolpen nickades av Denis. Marchetti räddade men på returen, när bollen fortfarande var i luften, slängde sig inhopparen Bogliacino fram och nickade in bollen i det tomma målet.

Slutsignalen gav mycket riktigt både applåder och burop. Cagliari hade plockat en poäng i en match som de i praktiken hade förlorat tjugo minuter senare, men också tappat segern i den 96:e minuten. Det var nästan som att den lille kompakte argentinaren hade fått ut ett mål av sitt galna tilltag.

Statistiskt innebär matchen att Cagliaris övertag mot Napoli inbördes förlängdes till fem förlustfria matcher, samtidigt som Walter Mazzari fortfarande är obesegrad med sitt nya lag efter nio matcher.

Nästa vecka avslutar Cagliari höstsäsongen med en resa upp till Friuli och match mot Udinese.