Lagbanner
2016-10-28 02:00

St Louis - Detroit

Inför Cagliari - Livorno: Serievändningen börjar på Sant´Elia

Den täta matchveckan efter uppehållet är över och Cagliari har efter den starka segern borta mot Bologna visat att man inlett vårsäsongen på samma sätt som man avslutade höstsäsongen. Nu får man också för första gången på väldigt länge leva med ett ganska högt favorittryck.

Kampen om Europaplatserna fortsätter med ett möte mot nykomlingen och nedflyttningskandidaten Livorno. I säsongspremiären på Armando Picchi spelade lagen oavgjort som de gjort så ofta förr. 0-0. De närmaste veckorna därefter såg båda lagen ut som heta nedflyttningskandidater.

Cagliari har sen dess tagit sig ur den striden, medan Livorno fortfarande slåss för sin överlevnad på ett annat sätt än Cagliaris diplomatiska sikte mot de där magiska 40 poängen. Amaranto, med den halvnye tränaren och kultfiguren Serse Cosmi, lär få slåss för nytt kontrakt hela säsongen, men har åtminstone börjat klättra uppåt, och har börjat sätta press på lagen under nedflyttningsstrecket, där man själv låg för inte så längesen.

När Livorno släppte sitt kanske tyngsta äss – Alessandro Diamanti – till West Ham precis innan sommarens transferfönster sängdes, såg det ut att bli ett fatalt misstag. Respass ner till Serie B.

I hans ställe har Andrea Candreva klivit fram som den stora sensationen på mittfältet. När Francesco Tavano, och den legendariske Cristiano Lucarelli har kommit i form, och därtill den underskattade trotjänaren Tomas Danilevicius huggit till här och där, har Livorno nu tagit sig upp till 14:e plats med sex poäng ner till strecket.

Ändå kommer man vara klart nederlagstippade ikväll. Cagliari verkar oerhört svårt att besegra just nu, och statistik lagen emellan talar klart till sardernas fördel. Av de senaste elva matcherna har Livorno bara lyckats vinna en gång mot Cagliari. Det var våren 2007 som man vann med 2-1 på Picchi.

På tal om statistik har Cagliari inte gått mållöst från en match sedan den 13:e september eller 15 raka matcher, vilket, liksom förra säsongen, visar att man kommer oerhört långt på att vägra bli nollad av motståndaren. I längden betalar det sig och just nu är det tre poäng upp till en Europaplats.

Ett stort avbräck är dock Daniele Conti, vars utgång i början av andra halvlek mot Bologna visade sig vara av hälsoskäl snarare än humörrisk. Vicekaptenen är inte uttagen till truppen, och kommer att ersättas av Andrea Parola.
I övrigt får man tillbaka Canini, vilket förmodligen innebär att man fortsätter att spela med en bra mittback som en halvdan högerback och tar bort Dessena från sitt intressanta vikariat som högerback. Om han sen får börja på bänken eller ersätta den formsvage Biondini (landslagsuttagningen gjorde inte honom något gott) återstår att se.

I anfallet for Matri jaga efter sitt tionde mål för säsongen. Desto svårare att tänka sig hans anfallspartner. Larrivey har fått ett litet uppvaknande, Nené är fortfarande kompetent, medan Jeda verkar vara något av en lyckobringare, då det brukar bli mål rätt kort efter att han hoppar in. Kanske lika bra då att ha kvar brasse nr 27 på avbytarbänken som joker.

Hossein Nayebagha 2010-01-16 06:55:00
Author

Fler artiklar om Cagliari