Cagliari – Livorno 3-0: El Batis revansch
Ljusare tider att vänta för Larry?

Vi hade märkt att Larrivey var på gång. En del viktiga insatser hade gjorts. Ikväll slog han till på allvar och fick uppleva den största dagen i sin karriär, när Cagliari ganska bekvämt besegrade Livorno med klara siffror.

Sommaren 2007 kom Joaquin Larrivey till Cagliari från den argentinska andraligans Huracán, där han var lagets store målskytt. Han kom till Sardinien med smeknamnet El Bati - en anspelning på åtminstone hans fysiska liknelse med den forne storstjärnan Gabriel Omar Batistuta.

En del var oroliga för att ett sånt smeknamn skulle kunna bli en förbannelse om han inte började leverera rätt så omgående i Cagliaritröjan; som något parodiskt.

Och ungefär så blev det. Trots en till synes oförklarlig förtroende från alla olika tränare som Cagliari hade under de kommande åren, lyckades argentinaren aldrig riktigt imponera, och de gånger han åtminstone var nära att få in bollen i mål brukade en stolpe eller felträff stå i vägen för honom.

Efter en lånesejour tillbaka i Argentina återkom han den här säsongen, fick förtroende i början och svek. Matri och Nené snodde alla rubriker och Larry var snart bortglömd.

Fram till en lördagkväll för drygt en månad sen när Napoli var på besök. Då fick Larrivey hoppa in vid ställningen 0-2 och gjorde skickligt det reduceringsmål som sedan skulle fullständigt kasta om matchen.

Han var också indirekt delaktig i Daniele Contis magiska kvitteringsmål mot Roma för snart två veckor sen.

Efter en halvdan insats förra veckan mot Bologna, kom kvällens match att bli hans stora stund. Kvällen då han definitivt gjorde upp med sitt rykte och tog sin heder tillbaka.

Redan i den tredje minuten såg han till att göra avtryck i matchen genom att ge sitt lag ledningen. Cossu slog en skruvad frispark utåt från höger, och från nära håll kunde Larrivey nicka in bollen via benen på Livornomålvakten De Lucia.

Detta gjorde att den närmaste kvarten höll ett ovanligt lågt tempo. Livorno verkade lite taget av att så tidigt behöva jobba i uppförsbacke, medan Cagliari inte ville ta ut svängarna i onödan.

Det dröjde nästan en halvtimme innan en ordentlig målchans dök upp. Cossu skott från vänster – en bit utanför straffområdet – styrdes mot mitten via Livornoförsvarets blockering, och där var Matri före de andra men hade oddsen emot sig och hann inte få en bra tajming på sin nickförsök.

Knappt fem minuter senare kom Cagliari fram på kontring, och Cossu slog en yttersida till Matri, som med högern tog sig fram mot mål i kamp med Rivas, men fick skjuta med vänstern, vilket uppenbarligen var lite för mycket begärt, då hans skott inte utsatte De Lucia för någon jätteprestation.

Livornos chanser begränsades till ett optimistiskt distansskott av Mozart, som Marchetti säkrade ut till hörna.

* * *

Cosmi slängde in Candreva för Livorno istället för den osynlige Tavano, men det nya stjärnskottet skulle inte få någon ländre tid på sig att hjälpa fram en kvittering.

Cagliari satte igång en kontring efter en hörna i den 50:e minuten. Först verkade det ha avvärjts av Livornoförsvaret som desarmerat Cossu innan denne fått chansen att ta fram det dödliga läget, men bollen rullade istället mot Biondini som slog en längre boll på direkten, vilket gav Matri friläget en bit in i Livornos planhalva. De Lucia var vaken och rusade ut och skyfflade bort bollen från Matri. Men bollen rullade nu mot Larrivey som höll sig behärskad och lobbade in bollen i det tomma målet från drygt 30 meter. 2-0 och Larriveys revansch säkrad.

Knappt tio minuter senare var det nära igen. Inlägg mot Lazzari omkring straffområdets högersida, som av mittfältaren nickades snett bakåt, där Biondini dök upp och fick till ett ohyggligt tungt skott som svischade förbi några centimeter om De Lucias högra stolpe.

I den 64:e minuten byttes den hårt kämpande Matri av och ersattes med Jeda, meda Cellino gav stående ovation.

Jeda har under de senaste matcherna varit något av en lyckoamulett för de rödblå. Mot Napoli i den sista matchen före uppehållet var han inne och fullbordade vändningen blott 10 sekunder efter att han gjort entré. Mot Roma hoppade han in och fick se en reducering drygt fem minuter senare. Mot Bologna hoppade han in och Cagliari gjorde det matchavgörande målet tre minuter senare.

Och han gjorde ingen besviken den här gången heller. Omkring 15 sekunder hade passerat när Biondini slog inlägget som Lazzari lobbnickade mot bortre stolpen, där brassen kom fram och nickade in bollen i det tomma målet. 3-0 och matchen spikad.

Tappra Livorno kämpade för att få till en reducering snarare än att hålla igen för eventuellt pinsamma siffror. Men man kom inte närmare än en farlig hörna i den 68:e minuten, som skarvnickades av Danilevicius och räddades på mållinjen av Astori, innan Marchetti kunde ta hand om den farliga returen.

Larrivey fick nästan göra sin insats ännu större genom ett hattrick, när han i den 88:e minuten väggspelade sig fri med hjälp av Jeda, men De Lucia var ute och blockerade hans avslutsförsök.

Ändå är det bara att gratulera Larrivey, som trots sina svårigheter alltid varit en omtyckt kille i klubben på grund av sin sportsliga attityd.

Segern tar Cagliari upp på Europaplats inför morgondagens omgång. Nästa vecka väntar en normalt jobbig resa till Livornos toskanska rivaler Siena.