Lagbanner
"Engelsmän vet inte hur man sköter en fotbollsklubb"
Massimo Cellino får lägga all energi på att få ut Cagliari till Europa istället.

"Engelsmän vet inte hur man sköter en fotbollsklubb"

Under veckan blev det klart att det inte blir Massimo Cellino som blir ny ägare för West Ham United - en affär vars utveckling presidenten har svårt att acceptera.

Affären med Massimo Cellinos övertagande av West Ham (se länk till höger) blev aldrig av. Det var nära och engelska bookies hade redan börjat spekulera i konsekvenserna av en sådan affär för vad som till exempel skulle hända på tränarbänken som för närvarande tillhör Gianfranco Zola. Och enligt Cellino var det så pass konkret att han var i London i måndags med sina dokumentationer för att skriva på, men något gick snett.

Affärens vinnare blev de engelska porrkungarna David Sullivan och David Gold, som nu äger 50% av klubben, vilket Cellino finner märkligt eftersom han försökte köpa hela klubben - 100% - med planer på att betala av föreningens skulder.

Under veckorna som gått har Cellino lyckats få igenom sitt krav på en ursäkt från delar av den engelska pressen som kallat honom för en "skurk", men tror att den brittiska pressens negativa beskrivningar av honom har påverkat affären:

"De ville inte ha mig där och jag är mer chockad än besviken. Tidningarna skrev fula saker och sen upptäckte jag att West Hams nye generaldirektör jobbar för The Sun."

Affärens utveckling har fått Cellino att se rött angående den engelska fotbollen, som han menar är mer drabbad av skumraskaffärer än den italienska fotbollen:

"I England vet de verkligen inte hur man sköter en fotbollsklubb. Vi borde inte skämmas i Italien, för jag såg i London att fotbollen där var betydligt mindre öppen, och dessutom är vi mer effektiva i Italien."

"Jag har sett många saker i Lega Calcio men det framstår som en barnlek jämfört med det jag såg i London".

I samband med att affären inte blir av har Cellino avslöjat en del intressanta detaljer om sina planer kring det sportsliga för West Ham.

Han hade tänkt sig att ta med Daniele Arrigoni som tränare, vilket kan ses som en bekräftelse på rykten som gick om att Cellinos relation med Zola trots allt inte var så bra som många trodde. Den föredette Cagliarispelaren Gianluca Festa skulle fungera som assisterande tränare, medan Robert Acquafresca - som haft det väldigt svårt sen flytten ifrån Cagliari under sommaren - också skulle ansluta till London, eventuellt i sällskap med Juventus fransman Jonathan Zebina.

Cellino menar att han även förhandlade med en brasiliansk back som har portugisiskt pass, men att denne nu istället får tas över till Cagliari.

Fortfarande hävdar Cellino att affären med West Ham inte hade påverkat hans planer för Cagliari.

Nu blir det fortsatt arbete med planerna för Cagliaris nya arena, som kan komma att kallas för Kalaris Arena. Kalaris är det namn som de antika grekerna gav till platsens om numer heter Cagliari på italienska, under sina resor i medelhavet.

Källor: Channel4, Corriere dello Sport

Hossein Nayebagha 2010-01-22 11:50:00
Author

Fler artiklar om Cagliari