Lagbanner

Inför Siena - Cagliari: Skilda världar

Med sina åtta poäng upp till nedflyttningsstrecket, kommer Siena att få gå igenom skärselden innan saker och ting i bästa fall kan sluta som de gör varje år. Förlust och man närmar sig nedflyttning från Serie A för första gången i klubbens historia. Cagliari i sin tur har nu häng på den sista Europaplatsen och kan ta sin tredje raka seger.

Så många gånger har Cagliari fått åka till Siena för att försöka rädda sig kvar eller behålla hedern efter en taskig inledning, och lika många gånger har man fått åka hem med besvikelse, stress och oro.

Till och med på Sant´Elia har det då och då blivit besvärligt och i den andra omgången av den här säsongen tog Siena sin första seger på Sardinien i Serie A någonsin, i Serie A-sammanhang. Siena vann med 3-1, vilket var välförtjänt.

Men bara några månader senare hade saker och ting börjat vända kraftigt. För en gångs skull hamnade Siena i bekymmer rätt omgående, nästintill avhängt från resten av ligan. Det toskanska laget har ju annars ofta börjat väldigt bra för att avsluta relativt dåligt.

Hursomhelst har det nog aldrig funnits en sådan stor skillnad mellan lagen i en och samma serie som det gör nu. Det skiljer 18 poäng mellan Siena och Cagliari. Det ena laget slåss för nytt kontrakt, det andra laget slåss för en plats i Europa League.

Det finns förstås en risk att man kommer att få äta upp det här senare, men nog är det få Cagliarisupportrar som idag lider med Siena. Självklart kommer det alltid att finnas en respekt för de mindre lag som slåss för sin överlevnad, men efter att så många gånger ha varit på den andra sidan och sett hur Siena med en till synes likvärdig eller till och med svagare trupp går så mycket bättre, efter att så många gånger har fått benen undanryckta av detta Siena, särskilt på plats i Siena, är det inte mer än rätt att de får känna hur det är att slåss mot allt och alla med kniven mot strupen.

Nu är inte dagens Siena, lett av Signore Cazzo själv – Alberto Malesani – ett svagt lag. Man åkte visserligen på storstryk mot Milan senast, men en tidig utvisning bäddade för det. Veckan innan var man ytterst när att få med sig minst en poäng mot mästarna Inter och innan uppehållet lyckades man besegra Udinese på hemmaplan. Inte så dåligt för en hopplös jumbo.

Med åtta poäng upp till strecket är fortfarande inget kört för Siena. Det är en brant uppförsbacke som ingen skulle vilja hamna i, men de svartvita behöver bara titta på vilka de möter. För två år sedan gick Cagliari in på vårsäsongen med tio poäng upp till strecket och en bedrövlig form. En mirakulös vändning mot Napoli vände på hela säsongen. Vinner Siena imorgon, då är man åter med i matchen.

Med blandningen av väldigt rutinerade spelare och utvecklingsbara talanger har man ett intressant lag. Cagliari kan bara tack och ta emot att Reginaldo saknas i anfallet, men å andra sidan fick man smaka på två mål av Calaió senast det begav sig, i höstas. Även målvakten Curci saknas.

Cagliari har inte förlorat sedan början av december och har chansen att ta den tredje raka segern. Conti saknas fortfarande, men med fyra högst kompetenta anfallare (håller Larriveys flyt i sig?), en outtröttligt slitvarg i Biondini, Cossus kreativa spel och Lazzaris alla vänsterinlägg, kommer man alltid att ha anfallet som motvapen, även om ”ryggraden” saknas i och med vicekaptenens frånvaro. 

Preliminär startelva (4-3-1-2):  Marchetti, Canini - Astroi - Lopez - Agostini, Biondini - Parola - Lazzari, Cossu, Larrivey - Matri

Hossein Nayebagha 2010-01-22 21:10:00
Author

Fler artiklar om Cagliari