Stadsparksvallen, 2017-07-29 16:00

Jönköpings Södra - Hammarby
1 - 0

Udinese - Cagliari 2-1: Tre bortgivna poäng

Cagliari fick en drömstart på Stadio Friuli, men visade därefter upp en ovanligt osmart attityd resten av matchen, vilket gav hemmalaget chansen att komma tillbaka. Vilket de till slut gjorde. En kalldusch för oss numer bortskämda Cagliaritani.

Inget oväntat slutresultat från Stadio Friuli; Cagliari har haft det svårt här uppe förr, men sättet som förlusten kommer till på är ändå en besvikelse. Man lät Udinese vinna.

Allegri ställde upp med en väldigt överraskande startelva, som kanske antydde att han var lite rädd för den bakre delen, efter att ha åkt på 2-6 i det senaste mötet här för snart ett år sen. Diamanten hade mer av en 4-4-2-uppställning, med Lazzari på bänken och Parola som Contis kamrat som en extra defensiv mittfältare.

Därutöver fanns självaste Matri på bänken för första gången på väldigt länge. Det blev en helbrasiliansk anfallsduo med Jeda och Nené. Mellan stolparna var Marchetti tillbaka.

Action blev det redan från start.

Efter att Cossu fått ett friläge efter bara en minut, tog Cagliari ledningen på den efterföljande hörnan. I andraläget av den slog Biondini ett inlägg och i mitten av straffområdet fanns Jeda som ganska enkelt fick hoppa upp och nicka in bollen bakom en chanslös Handanovic.

Udinese tar kommandot efter underläget och oroar ständigt, med bland annat många hörnor som senare skulle nå upp till 14 st en bit in i andra halvlek.

Riktigt farligt blev den i den 29:e minuten när Ariaudo först agerade slarvigt på en lyftning vilket var nära att ge Di Natale friläge. När han istället försökte rensa undan gick bollen raka vägen till Antonio Floro Flores som sköt en bit utanför.

I det absoluta slutskedet av halvleken agerar Canini passivt och låter Floro Flores komma till ännu ett läge, men Marchetti räddar.

* * *

Udinese hade dominerat större delen av första halvlek, men istället för att försöka lyfta spelet för att bryta detta, agerade Cagliari än mer defensivt i början av andra.

Hemmalaget radade upp anfallen och mål kändes mest som en tidsfråga.

I den 49:e minuten drev Floro Flores in i straffområdets högra del och sköt mot närmaste stolpen men träffade inte målramen.

I den 52:a minuten kom en väldigt kontroversiell situation, där ett inlägg i straffområdet slogs undan av Nené, med handen. Hemmaspelarna och tränarstaben kunde inte tro sina ögon när det var uppenbart att det inte skulle blåsas för straff. Mer märkligt än domarens passivitet är brassens beslut att helt i onödan försöka bjuda motståndaren på en straff vid 1-0-ledning. Någon klar målchans låg inte i luften.

I den 55:e minuten får Di Natale friläge, men Marchetti räddar det låga skottet.

Men i den 61:a minuten sticker Cagliari upp med en jättefarlig kontring. Cossu utnyttjar Lukovics slarv och spelar fram inhopparen Matri, som kommer hyfsat fri in i straffområdet. Handanovic lyckades blockera bollen, som rullar vidare mot mål innan hemmaförsvaret på ett klumpigt sätt kan avvärja faran.

Synd för Cagliari att man inte tog tillvara på det läget, även om det inte var bristande effektivitet som var problemet.

För i den 68:e minuten lyckades Udinese till slut få in bollen. Det var en tilltrasslad situation som ledde till kamp om boll mellan Marchetti och Di Natale. Den sistnämnda fick inte ordning på situationen, men Alexis Sanchez bredvid honom kunde peta in bollen i det tomma målet. 1-1.

Ett par minuter senare fullbordades vändningen. Isla spelade snett bakåt till Di Natale som inte gjorde något misstag den här gången. 2-1.

Märkligt nog ändrades matchbilden ganska tydligt efter hemmalagets ledningsmål.

Först nu fick Cagliari för sig att börja spela offensiv fotboll igen, och den sista kvarten bjöd på en del ypperliga möjligheter.

I den 77:e minuten kom den siste inhoppare Larrivey fri på en genomskärare av inhoppare nummer två – Lazzari, men Handanovic rusade ut och dödade vinkeln.

I den 80:e minuten uppstod en liknande situation som den med Nené i första halvlek. Den här gången var det Sanchez som med armen hindrade bollen från att nå Agostini i den vänstra delen av straffområdet.

Den bästa möjligheten kom i den 84:e minuten. Cossu lade upp för Matri som slog till på halvvolley och borde åtminstone träffat målramen, men det blev ingen ren träff och bollen gick en bra bit utanför.

Cagliari får nu ta en kortare resa ner mot Veneto där Verona och Chievo väntar söndag eftermiddag.