2016-10-24 01:00

NY Rangers - Arizona
3 - 2

Cagliari - Catania 2-2: En poäng och en domarskandal

Hur avgörande det blev får vi aldrig veta, men trots en räddad poäng kommer dagens match att bli ihågkommen för ännu ett katastrofalt beslut från de heliga männen i gult, för dagen domare Pierpaoli.

Omgångens match mot Catania blev dagen då Cagliari till slut hamnade på efterkälken i kampen om Europaplatserna. Med fyra poäng upp till sjätteplatsen riskerar laget att hamna i ingenmansland innan vi har tagit oss förbi påsken.

Slutresultatet var allt annat än orättvist, men domare Pierpaoli får tacka Andrea Cossu för att vreden antagligen är dämpad hos sarderna. Han eliminerade chanserna för en vinst, men oddsen talade inte för en trepoängare när han väl tog sitt felbeslut.

Matchen började annars med en smakstart för hemmalaget.

Det började med Catanias ytter Llama gav Cagliari en hyggligt bra frisparksläge efter att ha fällt Lazzari en bit utanför straffområdet. Tyvärr var det han själv som tog mest skada av tilltaget, så pass att han fick bäras ut på bår.

Efter några minuters väntan på den medicinska servicen till Llama, var det dags för frisparken.

Conti, som normalt brukar få skjuta på petning i sådana lägen, fick själv peta bollen fram till Lazzari som drog på sin kanon från drygt 25 meter, upp i krysset bakom en ganska chanslös Andujar i bortalagets mål. 1-0 efter nio minuters spel.

Matchen fortsatte med ett spelövertag för Catania, mött av avvaktande kontringsspel från Cagliari.

Riktigt farligt blev det i den 15:e minuten när Agostinis inlägg hittade en fri Jeda som dock misslyckades med sin nick från nära håll.
Catania kvitterade efter en halvtimme, när Llamas ersättare Martinez fick straff när hans jakt efter bollen på ett inlägg hindrades med en tröjdragning av Canini. En hård straff, men allt som allt ett korrekt beslut från Pierpaoli.

Mascara klev fram och Marchetti gick åt rätt håll, men straffen var tillräckligt välplacerad, lågt och nära målvaktens högra stolpe. 1-1.

Efter en halvfarlig Cagliarihörna i den 34:e minuten, blev vändning fullbordad redan i den 35:e minuten, på ett mycket skickligt anfall av sicilianerna. Mascara klev in i straffområdet, spelade bakåt till Ricchiuti, som med en genomskärare hittade Maxi Lopez, som kom fri, rundade Marchetti och satte bollen i det tomma målet. 1-2.

* * *

Catania fortsatte att spela positivt i början av andra halvlek.

I den 51:a minuten kom man fram på en kontring med en pass mot Maxi Lopez, som inte hängde med på noterna, men såg istället sin lagkamrat Ricchiuti ta initiativet, men Astori hann fram i grevens tid och blockerade avslutet.

Fem minuter senare kunde bortaledningen blivit större när Terlizzi fick ett ypperligt nickläge på hörna, men nickade den långt över.

I den 57:e minuten var det dags för inhopp av Cossu, som Allegri satt på bänken för lite vila efter onsdagens 90 minuter mot Kamerun. Till stora applåder kom den lille teknikern in istället för Jeda.

I den 59:e minuten kom en bra chans för hemmalaget. Agostini satte igång en rusch på sin vänsterkant och slog ett inlägg som gick förbi alla anfallare, tills Marzoratti klev fram på högerkanten och slog till på halvvolley. Mycket farligt läge, men placeringen var inte tillräckligt bra.

Cagliari började nu dominera spelet ordentligt, men fick sig en kalldusch i den 70:e minuten, när den ovannämnda domarinsatsen utspelade sig.

Det var i samband med en utspark av Andujar, som blockerades av Canini, flera meter framför målvakten och klart utanför straffområdet. Men domare Pierpaoli, som inte ens var rättvänd i förhållande till det som utspelades, tvekade inte att springa fram och utdela Caninis andra varning. Cagliari decimerat till tio man med 20 minuter kvar av matchen.

Direkt efter, när spelarna inte riktigt hämtat sig från kontroversen, var det nära att trean kom. Izco fick bollen till höger i straffområdet och pangade bollen upp i insidan av ribban.

Lyckligtvis lyckades Cagliari komma tillbaka i den 74:e minuten. Matri kom fram till höger, spelade ut till Biondini, som med ett lågt inlägg hittade Cossu, och på direktslag kvitterade nummer 7 med sitt första mål för säsongen.

Cagliari fortsatte att spela för vinst de närmaste minuterna efter målet, men med tiden blev man allt mer försiktiga och lät Catania börja agera utefter sitt fördelaktiga position i numerärt överläge.

Riktigt farligt blev det i den 80:e minuten, en tilltrasslad situation där Cagliariförsvaret lätt bollen sippra fram till Martinez som slarvade med uppsikten och fick därmed inte in sitt låga skott på rätt sida om stolpen.

Tre minuter senare replikerade Cagliari med en farlig hörna, som ledde till ett bra nickläge för Marzoratti, men även här gavs chansen bort tack vare slarv.

Ytterligare tre minuter senare kom Catania fram med sitt sista läge, med ett lågt inlägg rakt förbi ett välbefolkat straffområde, utan att någon hann sätta fram en fot i rätt tid.

Den tredje raka matchen utan seger får från ett annat perspektiv ses som en stark upphämtning med en man mindre, som trots allt innebär att Cagliari gått ett halvår utan förlust på hemmaplan.

En speciell match väntar nästa vecka, mot Genoa på Luigi Ferraris.