Lagbanner

Inför Genoa - Cagliari: Europa eller ingenmansland

Rossoblu möter Rossoblu, när två alltmer likasinnade lag på den övre halvan gör upp om att ta klivet upp till den absoluta täten om Europaplatserna. Favoritskapet ligger på det oberäkneliga hemmalaget.

Genoa och Cagliari med sina identiska färgkombinationer börjar alltmer likna varandra även ur andra synpunkter. Efter nyår har det liguriska laget lagt in två moderna Cagliarihjältar i laget*, medan Cagliaris mer defensiva upplägg från tiden när Genoa äntligen återvände till Serie A, alltmer har utvecklats mot den typen av rörlig anfallsfotboll som Genoa har varit urtypen för de senaste tre åren.

När lagen så mötts på Luigi Ferraris imorgon står lagen på exakt samma antal poäng och samma fördelning av resultat på vinster, oavgjorda och förluster. Man har nästan gjort lika många mål (44 för Genoa mot Cagliaris 43).

Därmed har båda lagen samma målsättning inför fortsättningen av säsongen. Efter att så sakteligen ha halkat efter i kampen om den för båda lagen mindre realistiska möjligheten att ta fjärdeplatsen, är det Europa League eller ingenmansland som gäller.

Ett kryss imorgon kan ur det perspektivet ses som en förlust för båda lagen, men uppenbarligen är det Genoa som har pressen på sig i form av hemmalag.

Efter att ha varit så nära Champions League förra säsongen, har Gasperinis gäng fått det mycket svårare den här säsongen. Fortfarande är man ett av ligans mest attraktiva lag, men obalansen har varit större, och med ett försvarsspel som fortfarande är lagets akilleshäl, är laget sällan ett säkert kort i Serie A-omgångarna. Bara en sån sak som att laget på de senaste matcherna har åkt på fyra mål hemma mot Bologna, för att sedan nolla Inter på San Siro, säger en hel del om vad det är för lag som tar emot Cagliari imorgon och detta är lagets sista chans att ta ett ryck mot toppen såhär i slutspurten av säsongen.

Cagliaris form är tveksam. Laget har inte vunnit på tre matcher, men är fortfarande oerhört svårslaget och de senaste poängtappen mot det formstarka Catania måste ses i ljuset av att man avslutade matchen med tio man och lyckades ändå få in en kvittering.

Den bedrövliga utvisningen i den senaste matchen på Canini innebär att det blir lite luckor i backlinjen för Cagliari (man kan fråga sig om det inte vore rimligt av fotbollens myndigheter att dra tillbaka avstängningar som kommer av väldigt konkreta felbedömningar av domaren). Eftersom Diego Lopez inte verkar vara lika frisk som rapporter antydde inför förra omgången, står det mellan Ariaudo och Marzoratti att göra den för tillfället magnifike Astori sällskap i mittförsvaret. Beroende på detta val kan också Dessena eventuellt få hoppa in som högerback.

Även Lazzari blir ett stort avbräck. Han lär antagligen ersättas indirekt av Simone Barone som fått en hel del speltid på sistone efter en mycket tung höst.

* Länktips (ovan, höger): Genoa som Cagliaris drömelva.

Hossein Nayebagha 2010-03-13 11:40:00
Author

Fler artiklar om Cagliari