Lagbanner

Allegri får sparken

Det som inte ens existerade som ett diskussionsämne har hänt. Massimo Allegri är avskedad som tränare för Cagliari, efter knappt två år som tränare i klubben. Ett kort och chockerande oväntat meddelande på den officiella hemsidan annonserade slutet på 42-åringens tid som tränare för Cagliari.

Det blev för mycket för Massimo Cellino. Nästan två år med en och samma tränare? Det kunde inte gå för sig. 

I många andra lägen hade ingen ryckt ögonbrynen åt tanken att en tränare sparkas efter en längre svit av matcher utan seger (2 oavgjorda och 7 förluster på de 9 senaste), men att Cagliari har tappat gnistan i det här skedet av ligaspelet är ganska naturligt, och med några undantag är det inga extrema plattmatcher det handlar om. Ofta har man tappat poäng eller förlorat mot lag som varit bättre. Att i det här laget tala om kris vore en rejäl överdrift, med tanke på omständigheterna.

Och sen handlar det ju om... Massimo Allegri!

Det är ingen kotte som helst. Det är mannen som under vissa perioder har fört Cagliari in i diskussionen om den sista Champonsplatsen. Som gjort att Cagliari i perioder har presterat sin bästa fotboll sedan 15 år tillbaka.

Medan snacket har varit om till exempel Juventus skulle vara intresserade av att snappa upp den unge tränaren till sommaren, har det varit helt uteslutet att hans jobb i Cagliari skulle vara i fara i den meningen att ledningen skulle ge honom sparken, eller använda hotfulla ordalag överhuvudtaget.

Men vi borde väl ha insett det. Massimo Cellino är en galen man. Mannen, som häromåret jämförde sina ständiga tränarbyten med folks intresse av att byta bilar, har under alla dessa år på 2000-talet efter mycket om och men lyckats få ut det nödvändiga resultatet från tränarkarusellerna. Ibland har det krävts att tre man sparkats eller avgått, men till slut har Cagliari räddats kvar i Serie A. Men den här gången känns det som att han ber om en katastrof.

Exakt vad det här handlar om vet ingen för tillfället, och det dåraktiga i beslutet öppnar upp för diverse konspirationsteorier. Så sent som den här eftermiddagen höll Allegri en vanlig presskonferens om läget i laget utan att yttra ett ord om några eventuella problem kring sin position som tränare.

Senare under dagen kom det ett meddelande på klubbens officiella hemsida där Allegri tackades för sin tid i klubben.

Det vi vet är att någon klubb har fått succétränarens framtida tjänster serverat på ett silverfat. Grattis...

Ersättare för tillfället blir lagets ungdomstränare Giorgio Melis, tillsammans med den mer eller mindre pensionerade veteranspelaren Gianluca Festa, en av klubbens hjältar från det tidiga 90-talet.

Hossein Nayebagha 2010-04-14 00:25:00
Author

Fler artiklar om Cagliari