Vångavallen, Trelleborg A-plan, 2017-08-15 19:00

Trelleborg - Norrby IF
5 - 1

Ett rån på Stadio Sant´Elia

Cagliari höll på att få till en Cellino-effekt, men tappade på ett osannolikt sätt en ledning som man hade drygat ut bara några minuter innan slutet. Men segern stals på matchens sista händelse. Den skyldige? Abel Hernandez.

Vilda västern på slutet av matchen mot Palermo, med Cagliari på de dödas sida, och rapporter från Bergamo om seger för Atalanta.

Tur kanske för Cagliari att Udinese i sin tur stal (visserligen givna) poäng från Bologna uppe i Friuli. För annars börjar det bli väldigt oroligt. Fortfarande är det fyra utmanande uppgifter kvar medan Atalanta har krympt avståndet till sju poäng (åtta i praktiken).

Hursomhelst får dagens match ändå ses som något av en framgång. Det var inte Cagliaris mest spektakulära uppvisning den här säsongen, men det var ett disciplinerat lag bakåt som höll Palermo undan nästan hela matchen, och en poäng är ändå ett fall framåt.

Det nya paret Melis-Festa startade något överraskande med Matri på bänken, till förmån för den unge Ragatzu som gjorde Nene sällskap längst upp. Parola tog hand om Contis roll, medan Dessena fyllde Biondinis plats.

Något ovanligt var det också att se trotjänaren Alessandro Agostini i kaptensbindeln. Med både kapten och vicekapten borta, valdes han den här gången före Marchetti, och bindeln klädde honom väl.

Första halvlek tillhörde Cagliari, som spelade betydligt mer målmedvetet och aggressivt än sicilianerna, och av en slump eller naturlig följd av konsekvenserna skedde väldigt mycket av händelserna antingen via Palermo- eller Cagliaris vänsterkant.

Den första halvfarliga chansen kom efter 10 minuter, när Cossu spelade fram Dessena som från ett bra läge prövade den Sardinienfödde motståndarmålvakten Sirigu med en skott, som trots en ganska central placering vållade en del bekymmer för den sistnämnde.

Det trögt spelande Palermo var på väg att få till en vass målchans kvarten senare, men Pisano bröt Pastores framfart mycket skickligt, innan det hann bli riktigt illa.

I ett anfall efter den påföljande hörnan blev det oerhört farligt. Balzaretti slog ett inlägg långt ner mot kortlinjen från vänsterkanten, och den rumänske mittbacken Goian nickade från nära håll. Marchetti reflexräddade och bollen gick upp mot krysset och ner framför mål innan den kunde rensas undan.

Men minuter därpå tog Cagliari ändå sin välförtjänta ledning. Lazzari hann ikapp ett högerinlägg som blev väl långt, avvaktade och slog sedan en elegant boll i riktning mot Cossu, ca 25 meter från målet, och den sistnämnde slog till på volley, varpå bollen styrdes in i mål efter att ha tagit på mittfältaren Migliaccio. 1-0 i den 28:e minuten.

I den 45:e minuten kom Cagliari fram på en mycket vass kontring, men Cossu slarvade bort den.

Sedan var Palermo nära att kvittera precis innan domare Rocchi blåste av halvleken. Liverani slog en hörna som Goian nickade på ett liknande sätt som tidigare, och åter kunde Marchetti rädda, och låta försvaret röja undan returen.

* * *

Efter pausen blev det betydligt bättre fart på Palermo, och resten av matchen blev därmed fast i sin bild av Palermo med press och Cagliari med kontringar.

I den 51:a minuten kom den första farliga kontringen för Cagliari i numerärt överläge. Det var Dessena som drev på framåt, men var sedan på väg att tappa bort bollen, innan han räddade situationen med att peta fram bollen till Nené, som inte fick den i en optimal position och skottet blev därefter – ganska enkel räddning av Sirigu.

Cagliari fick snart göra två tidiga byten, först Ragatzu ut istället för Matri, och därefter mindre lyckligt att Pisano fick ge sig på grund av skadekänning, och ersattes av Marzoratti.

I den 65:e minuten fick Palermos – för dagen – inhoppare Miccoli bollen ute i högra hörnet av plan, tog några steg fram och slog ett lågt inlägg snett bakåt till Pastore som sköt direkt. Räddning Marchetti.

Knappa minuten senare var det omvänt Pastore som lyfte fram bollen till Miccoli, som försökte på volley, men Marchetti räddade på studsen.

Minuten därpå bryter Nené ett uppspel och kommer fram på en farlig kontring, men hinns upp och tvingas vända och spela Dessena, vars försök till att placera den på direktslag inte blir helt lyckat.

Minuten senare är det fyra-mot-två-läge för Cagliari, men Cossu som driver fram kontringen misslyckas kapitalt med sin sista passning mot Matri.

Ett liknande läge uppstår i den 76:e minuten, men åter är det Cossu som för, och åter är det han som inte lyckas få fram ett avslut av det hela.

Men alla dessa missar verkar vara en akademisk fråga i den 87:e minuten, när Cossus ersättare Jeda kommer fram efter att ha brutit en Palermo frispark vid mitten av plan, och därefter varit kall och placerat bollen in i bortre hörnet. 2-0 och drygt tre minuter kvar att spela.

Men Palermo lyckas ändra på scenariot omgående, när ett inlägg drar förbi inhopparen Bertolo, men Miccoli får tag bollen nära mål och gör inget misstag. 2-1 i den 88:e.

Minuten därpå är det den tredje Palermoinhopparen Igor Budan som verkar ha nickat in 2-2 från nära håll, men Marchetti svarar för en av årets räddningar, ännu värre än det som han hade tagit fram mot Goian tidigare.

En förödande miss kom sedan i den 91:a minuten, när Matri fick bollen på en kontring, kom fram i samma läge som Jeda tidigare, men hans avslut räddades med en fenomenal fotparad av Sirigu.

Detta bestraffades i den 95:e minuten, i princip matchens sista spark… Eller nick.

Miccoli slog ett inlägg från höger in i straffområdet, Astori försökte nicka den undan, men det blev mer som en skarvning med bakhuvudet mot Abel Hernandez, innan detta närmast osynlig i matchen, som nickade in bollen i mål bakom en chanslös Marchetti.

Så kan det gå i den här sporten. Och svårt är det att sammanfatta läget efter matchen.