Lagbanner
Acquafresca tillbaka i Cagliari
Acquafresca siktar uppåt igen.

Acquafresca tillbaka i Cagliari

Hjälten har återvänt. Precis som rapporterna siade offentliggjordes Robert Acquafrescas övergång från Genoa till Cagliari idag, med en officiell presentation vid lokalerna i Assemini.

Ett år efter att Robert Acquafresca lämnade Cagliari för Atalanta är han tillbaka på Sardinien där han fick sitt stora genombrott.

I juni månad lät det mest som ett fantasirykte, men sedan juli fram till förra veckan växte historien och till slut medgav både Genoa och Cagliari att det fanns konkreta förhandlingar om en affär mellan de två rödblåa klubbarna. På slutet av förra veckan rapporterades det att flyttet skulle offentliggöras den 18 augusti, och det visade sig stämma - Robert Acquafresca representerar åter Cagliari.

Acquafresca, som har ett stort hjärta för sin moderklubb Torino, kom till Cagliari sommaren 2007 som en del i affären som tog Cagliaris dåvarande ikon och odiskutable målkung David Suazo till Inter. Den halvpolske anfallaren tillhörde då Inter, men hade spenderat den gångna säsongen i Serie B med Pescara, på lån.

Redan då hade han som 19-åring gjort sig ett namn som en etablerad målskytt i U21-landslaget.

I Suazoaffären ingick att Cagliari skulle få spelarens halva kontrakt från Inter.

Efter en ganska anonym höst blomstrade Acquafresca under vårsäsongen, där han spelade en nyckelroll i Cagliari mirakulösa salvezza, där man gick från ynka 10 poäng på hösten till 42 poäng när tabellen sammanställdes. 11 mål noterade han i sin debutsäsong i Serie A, varav alla utom en under våren.

Inter köpte tillbaka halva kontraktet under sommaren för 6 miljoner euro, men lät honom sedan fortsätta i Cagliari på lån.

På grund av Italiens medverkan i Peking-OS den sommaren missade han säsongsupptakten under den nye tränaren Massimo Allegri, vilket bidrog till att Cagliari inledde säsongen med fem raka nederlag. När Acqua hittade formen, var det också starten på vändningen för hela laget. Vintern var en stor succé och Acquafresca fortsatte att ösa in mål. 14 stycken blev det till slut.

Under sommaren tog han avsked av Cagliari och hamnade i Atalanta på lån, i samband med affärer Inter och Genoa emellan.

En hyfsad start på säsongen utvecklades så småningom till ett fiasko i takt med att målen uteblev.

Efter vinteruppehållet blev han kallad till Genoa, där han ironiskt nog fick spela tillsammans med David Suazo.

Efter en bra start med en del mål började allt gå fel igen, delvis tack vare skadeproblem.

Och där tar historien slut inför återkomsten till Cagliari. Acquafresca kommer alltså tillbaka som en spelare med revansch i sikte. För ett år sedan var han fortfarande en av landets bästa unga anfallare. Idag är han en spelare vars karriär stagnerat. Det finns därför en riskfaktor att räkna med och man får inte glömma att hans sista månader i klubben inte var lika framgångsrika som kalenderåret 2008.

Icke desto mindre, det har bara gått ett år sen sist och Acquafresca är fortfarande ung och har uppnått mycket för sin ålder. Det är ingen föredetting som återvänder och att tala om en bortslösad talang vore minst sagt förhastat.

Spelaren kommer till klubben på lån med köpoption nästa sommar. Siffran är hemlig, men enligt rykten rör det sig om ca 9 miljoner euro.

Hossein Nayebagha 2010-08-18 17:15:00
Author

Fler artiklar om Cagliari